Uutiset

Hevoset ovat Ukrainasta tulleiden lasten tukena

Dione, Pikkumartti ja Roza ovat aina valmiina halaukseen.
Dione, Pikkumartti ja Roza ovat aina valmiina halaukseen.
Kuva: Milla Routamaa
  • Vaasa

Kirjoitin viime vuonna siitä, miten hevoset ja talliyhteisö ovat olleet avuksi lapsille ja aikuisillekin, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan. Tallilla kauheat uutiset unohtuvat, ja elämä jatkuu ennallaan.

Ukrainan sota ja etenkin ukrainalaisten lasten kärsimys koskettivat meitä tallilla, ja halusimme auttaa konkreettisesti sotaa paenneita perheitä.

Pyysimme ukrainalaisia lapsiperheitä tallillemme ja tarjosimme ilmaisia ratsastustunteja. Tallimme juniorit innostuivat heti ideasta ja olivat innolla mukana auttamassa.

Oli liikuttavaa nähdä, miten sujuvasti lapset löysivät tavan kommunikoida keskenään, vaikka yhteistä kieltä ei ollut.

Minulla oli käytössä kuvakortteja, joiden avulla pystyin selittämään, mitä tehdään. Ukrainalaiset lapset myös innokkaina opettivat minulle hevosalan sanastoa omalla kielellään. Opin esimerkiksi, että ravi on ryssyu ja satula sidlo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pienet asiat ilahduttavat

Juniorit myös lahjoittivat ratsastusvaatteita ja leluja ukrainalaisille. Ilo oli molemminpuolista.

Osa ukrainalaisista lapsista oli harrastanut ratsastusta ennenkin, ja ilmiselvästi he olivat kaivanneet tallille, hevosten pariin.

Pienet asiat ilahduttivat lapsia, he esimerkiksi ihailivat tallissa asustavia pääskysiä. Poneja he halasivat pitkään ja osoittivat niille paljon rakkautta. Sen katseleminen sai kyyneleet silmiin.

En loppujen lopuksi tiedä, kuka hyötyi ukrainalaisten tallivierailuista eniten, sillä se, että pääsimme konkreettisesti tekemään jotain ukrainalaisten hyväksi, auttoi myös omaan sota-ahdistukseen.

Jatkossakin aiomme mahdollistaa ukrainalaisten lasten ratsastustunnit. Toivomme tähän myös jotakin yhteistyötahoa tai useampiakin mukaan, jotta toiminta saataisiin vakiinnutettua.

Hevoset kuntouttavat

Hevosia on maailmalla paljon käytetty sotatraumoista kärsivien kuntoutukseen, ja tulokset ovat olleet hyviä.

Esimerkiksi Australiassa sotaveteraanit kuntouttavat hylättyjä laukkahevosia. Nämä hevoset kärsivät usein myös traumoista. Hevosta hoivaamalla hoitaa myös itseään.

Aina ei löydy sanoja tai ei jaksa puhua raskaista kokemuksista. Hevosen kanssa saa olla hiljaa, se ymmärtää silti.

Gazassa sotatraumoista kärsiville lapsille tarjotaan ratsastusterapiaa. Hevosen selässä voi kokea vapauden tunteen, vaikka elääkin saarrossa. Hevoset herättävät myös tulevaisuuden toivoa. Eräs gazalainen poika kertoo nykyään haaveilevansa esteratsastajan urasta.

Tärkeintä ei kuitenkaan ole itse ratsastus, vaan lasten yhteys hevosiin ja se ilo, mitä tallilla saa kokea.

Hevosella on erityinen voima eheyttää ihmistä.

Britannian entinen pääministeri Winston Churchill on pukenut tämän hienosti sanoiksi: “There is something about the outside of a horse that is good for the inside of a man.”

Milla Routamaa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka