Uutiset

Hietasaarenkadun nurinkuriset penkit herättävät ihmetystä

Hietasaarenkadun laatukäytävän penkit on aseteltu niin, että istujan katseen suunta on seinään päin. Tämä on herättänyt kysymysmerkkejä vaasalaisissa.
Hietasaarenkadun laatukäytävän penkit on aseteltu niin, että istujan katseen suunta on seinään päin. Tämä on herättänyt kysymysmerkkejä vaasalaisissa.
Kuva: Riikka Ilmonen
  • Roope Lappalainen

Vaasa-lehden lukijoita on syksyn ja talven aikana ihmetyttänyt Hietasaarenkadun rakenteilla olevalle laatukäytävälle asennetut penkit.

Lukijat ovat ihmetelleet, miksi penkit on asennettu niin, että selkänoja on autotielle päin, ja istujan katse on suoraan seinään päin. On myös ihmetelty sitä, miksi juuri tämä kohta valittu penkeille, sillä Hietasaarenkadun ja Pitkäkadun risteys on autoliikenteeltään vilkas.

Vaasa-lehden toimitus otti yhteyttä Vaasan kaupunkiin ja kysyi vastauksia kummastusta herättävään aiheeseen. Vaasan kaupungilta kysymyksiin vastasi projekti-insinööri Samuli Huusko.

Minkä takia Hietasaarenkadun laatukäytävän penkit ovat seinään päin?

– Kyseessä on turvallisuustekijä ja suunnitteluperuste. Suurimmaksi osaksi penkit ovat jalankulkijoiden käytössä, ja jos istumasuunta olisi pyörätien puolelle, jalankulkijoiden pitäisi kiertää pyörätien kautta istumaan penkeille. Tällä halutaan välttää, että pyörätien puolella olisi jalankulkijoita.

Myös Vaasan kaupunki on saanut palautetta ja ihmettelyä penkeistä, kertoo projekti-insinööri Samuli Huusko.
Kuva: Riikka Ilmonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Onko kaupunki saanut penkeistä palautetta?

– On tullut palautetta. Ihmetystä on tullut, ja asiasta on soiteltu ja kyselty. Syksyllä ja talvella roudan takia emme voi tehdä mitään laatukäytävälle, joten selvitämme nyt mahdollisuuksia siihen, miten voisimme mahdollisesti muuttaa penkkien asettelua.

Mitä mahdollisuuksia penkkien asettelun muuttamiselle olisi?

– Penkkien muuttamiselle on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on penkkien kääntäminen. Tässä pitää seurata, syntyykö vaaratilanteita, ja kannattaako penkkejä kääntää.

– Toinen mahdollisuus olisi, että penkkejä sijoiteltaisiin pidemmälle matkalle Hietasaarenkatua. Nyt penkit ovat yhdessä paikassa, mutta mahdollisesti niitä voitaisiin kohdistaa useampaan kohteeseen. Mutta ensisijainen muutos olisi penkkien kääntäminen. Penkkien uudelleensijoittaminen olisi kustannustekijän lisäys, sillä penkkien alla on betonivalut.

Kuinka paljon lisäkustannukset olisivat?

–  Kustannuksia ei ole selvitetty, eikä tarjouksia ole pyydetty. Joka tapauksessa lisää kustannuksiahan se tarkoittaisi, jos muutoksia tehdään.

– Tilanteesta on hyvä ottaa oppia, kuten kaikessa tekemisessä, että opitaan virheiden kautta ja analysoidaan uudelleen. Siksi palautteen saaminen on todella tärkeää, Huusko painottaa.

Onko Hietasaarenkadulta mietitty jo paikkoja, jonne lisää penkkejä voitaisiin levittää?

–  Ei ole, se on ollut vasta ajatuksen tasolla. Vaihtoehtoja aina kartoitetaan, mutta ensisijaisena on penkkien kääntäminen, koska se on kustannustehokkain vaihtoehto.

Miten penkkejä käännettäisi, ja levenisikö laatukäytävä?

–  Pyörätien leveyteen ei koskettaisi. Penkkejä käännettäisiin 180 astetta, jos kääntämiseen päädyttäisiin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka