Myntin talon asukkaat Ari Salminen ja Heikki Koski, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, myhäilevät tyytyväisinä. Taloon rakennettiin vihdoin viime syksynä hartaasti toivottu hissi.
Modernin hissin rakentaminen arkkitehti A.W. Stenforsin suunnittelemaan, vuonna 1911 valmistuneeseen taloon Koulukatu 18:ssa ei ollut ihan helppoa. Mutta lopputulos on toimiva ja tyylikäs.
– Ensimmäisiä suunnitelmia tehtiin jo vuoden 2018 alussa. Neljä vuotta siinä meni, että hissi lopulta saatiin, laskee Koski.
– Arkkitehdin rooli oli erittäin tärkeä, koska talo on suojeltu. Piti suunnitella talon tyylin mukainen, meille räätälöity hissi. Siinä oli paljon yksityiskohtia mietittävänä. Rakennusvaiheessa oli ihan senttipeliä, että hissi saatiin mahtumaan porraskäytäväaukkoon, Salminen täydentää.
Pehmeästi ja hiljaa kulkeva hissi on huoliteltu. Peilien lisäksi hississä on ikkuna, josta näkee talon sisäpihalle. Sisusta on mahonkia. Ulkopuolelta hissi on tummanvihreä. Uuden hissin värien piti sointua jugendtalon värimaailmaan.
Arkkitehtisuunnitelmat laati Polyplan, ja Amsliftin toimittaman hissin vaatimat rakennustyöt teki Vaasan rakennuskorjaus.
Avustuksilla oli merkittävä vaikutus
Hissien jälkiasennuksessa vanhaan taloon on usein kissanhännänvetoa taloyhtiön asukkaiden tai asuntojen omistajien kesken. Myntin talossa ei ollut tätä pulmaa.
– Talossa on neljä kerrosta, ja porukka ikääntyy. Olimme yhtiökokouksessa yksimielisiä siitä, että hissi tarvitaan, koska silloin pystyy asumaan kotona ikäihmisenäkin, Koski sanoo.
Hissi helpottaa myös lapsiperheitä ja vammaisia.
– Hissiin saatiin avustusta, joka kattoi yli puolet budjetista. Sillä oli merkittävä vaikutus asukkaiden yksimielisyyteen, Salminen hymyilee.
Myntin talon hissiprojektin alustava budjetti oli 210 000 euroa. Toteutuneet kustannukset olivat lopulta 180 000 euroa. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran tuki kattoi 45 prosenttia ja Vaasan kaupungin tuki 10 prosenttia kustannuksista.
Kilpailuttaminen kannattaa
Vaasan kaupungin asuntopäällikkö Jonas Nylén kertoo, että noin 200 000 euroa on yleinen hinta yhden hissin jälkiasennuksessa vanhaan taloon.
– Taloyhtiöiden kannattaa aina kilpailuttaa hissiurakka eli pyytää tarjouksia useasta yhtiöstä, sillä hintahaitari voi olla suurikin.
Nylén kannustaa taloyhtiöitä hakemaan sekä Aran että Vaasan kaupungin hissiavustusta. Hakuaika on jatkuva, eli milloin tahansa voi hakea.
– Väestö ikääntyy Vaasassakin, ja esteettömyys on tärkeää kaikille.
Nylen muistuttaa, että asumismukavuuden lisäksi hissi tuo arvonnousua asunnoille.
– Hissitalon asunnoista saa usein paremman hinnan kuin hissittömistä taloista.
Hissi- ja esteettömyysavustukset
Vaasassa on hissittömiä kerrostaloja noin 400, joissa on yhteensä noin 1 000 hissitöntä porraskäytävää.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara ja Vaasan kaupunki avustavat hissien rakentamisessa.
Aran hissiavustus on 45 prosenttia ja Vaasan kiinteistötoimesta haettava hissiavustus enintään 10 prosenttia kustannuksista.
Aran esteettömyysavustusta voi hakea taloyhtiöön, jossa on jo hissit, ja ne uusitaan. Esteettömyysavustus on enintään 45 prosenttia korjauskustannuksista.
Vaasan kaupungin esteettömyysavustusta myönnetään taloyhtiöille esteettömyyden parantamiseksi, esim. oviaukkojen leventämiseksi ja ulko-ovien automatisointiin. Esteettömyysavustus kattaa enintään 30 prosenttia kokonaiskustannuksista, korkeintaan 3 000 euroa.
Kaikkiin on jatkuva hakuaika, eli voi hakea milloin vain.