Uutiset

Itsensä etsimistä veljeskatraassa – Seitsemän koiraveljestä päättää kaupunginteatterin juhlavuoden

Seitsemän koiraveljestä -näytelmän ensi-ilta on 23.3.
Seitsemän koiraveljestä -näytelmän ensi-ilta on 23.3.
Kuva: Kasper Dalkarl
  • Riikka Ilmonen

Vaasan kaupunginteatterin 80-vuotisjuhlavuosi huipentuu Seitsemän koiraveljestä -lastennäytelmän ensi-iltaan. Näytelmä tulkitsee Mauri Kunnaksen tulkintaa Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -romaanista.

Vaasassa ensimmäistä kertaa vieraileva ohjaaja Aleksis Meaney on joensuulaislähtöinen teatteriohjaaja ja dramaturgi. Meaney on työskennellyt ympäri Suomea niin suomen- kuin ruotsinkielisissä teattereissa, ja ohjauksia hänellä on takana noin 30. Meaneylle Kunnaksen teokset ovat tuttuja ohjattavia.

– Tämä on tärkeä teos minulle, koska se sulkee ohjaamani Kunnaksen trilogian. Olen ohjannut aikaisemmin Koirien Kalevalan ja Aarresaaren.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Inspiraatiota piirretyistä

Monelle tutussa kohtauksessa veljekset lähtevät karhujahtiin, mutta lopulta he pakenevat Viertolan sonnilaumaa hiidenkivelle. Metsästystykseen lähdettäessä pelko ja rohkeus vuorottelevat, ja Metsämiehen laulun raikaessa koiraveljesten ja karhun letkeä kehonkieli pääsee valloilleen.

Yli 7-vuotiaille suunnatun näytelmän keskeisinä teemoina ovat kasvutarina, sovinnonteko itsensä ja ympäröivän maailman kanssa sekä välittäminen ja sisaruus. Koirakatraassa on mukana sekä siskoja että veljiä.

Tyylilajillisesti näytelmä on läpisävelletty, toiminnallinen musiikkiteatteriesitys.

Sävellyksestä ja musiikista vastaava Sauli Perälä nähdään myös lavalla eri rooleissa. Perälä kertoo inspiroituneensa musiikillisesti 1970-luvun Stevie Wonderista, kun taas Meaneyn ohjauksen ja liikekielen inpiraationa toimivat 1940–50-luvun Väiski Vemmelsääri ja Repe Sorsa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uudet kiinnitykset

Kaupunginteatteriin kiinnitetty uusi lavastaja Mika Haaranen kertoo inspiroituneensa Kunnaksen rikkaasta kuvitusmaailmasta.

Pukusuunnittelusta vastaa Emilia Eriksson, joka on niin ikään uusi kiinnitys Vaasaan. Hänen pukusuunnitelmiaan on innoittanut Kiven kulttuuriperintö ja Kunnaksen hauskuus. Puvustuksessa nähdään erilaisia käsityötekniikoita, kuten tilkkumaalausta ja -töitä, ja niissä on käytetty teatterin hukkamateriaaleja hyväksi.

Näytelmässä nähdään monia eläimiä, jotka ovat vaatineet luovuutta puvustukselta ja maskeeraukselta. Maskeeraus- ja kampaussuunnittelusta vastaava Maija Hauta-aho kertoo, että koiraveljesten suunnittelu on lähtenyt pohdinnasta, mitä rotua kukin veljes edustaa.

– Työryhmän kanssa on yritetty löytää hyvä ja järkevä balanssi, jossa Kunnaksen luoma maailma tunnistetaan, ja johon tuomme myös oman kädenjälkeämme. Emme lähteneet keksimään pyörää uudestaan, mutta laitoimme siihen uudet renkaat, ohjaaja kuvailee.

Hauskan ja vauhdikkaan näytelmän on tarkoitus myös sivistää, kaupunginteatterin johtaja Seppo Välinen kertoo. Hän vastaa näytelmän koreografiikasta.

– Näytelmässä nähdään akrobaattisia, fyysisiä ja toiminnallisia elementtejä, koko kehon ilmaisua ja rakkautta tanssiin, Meaney lisää.

Seitsemän koiraveljestä

Ensi-ilta 23.3.2023

Vaasan kaupunginteatterin Romeo-näyttämöllä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka