Uutiset

Jonne Kemppainen tuli Sportiin tekemään muutosta – ”Iso potentiaali kehittämiselle ja kasvattamiselle”

Jonne Kemppainen painottaa päivittäisen työn merkitystä.
Jonne Kemppainen painottaa päivittäisen työn merkitystä.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Petri Heikkinen

Sportin myynti- ja markkinointijohtajana aloittanut Jonne Kemppainen näkee Kuparisaaressa isoa potentiaalia.

Kun Vaasan Sport tarjosi Jonne Kemppaiselle töitä jääkiekon liigaseuran myynti- ja markkinointijohtajana, moni palanen tuntui loksahtavan paikoilleen. Hän oli jo jonkin aikaa miettinyt paluuta seuratyöhön ja Kuparisaaressa oli tarjolla potentiaaliselta vaikuttava projekti.

Eivätkä perheasiatkaan olleet sivuseikka, sillä hänen puolisonsa on kotoisin Vaasasta.

– Rehellisesti sanottuna emme olleet koskaan kotona miettineet, että muuttaisimme tänne, hän kertoo.

– Sitten, kun täältä tuli puhelu, sanoin puolisolle, että nyt tuli aika yllättävä kysymys: Vaasaan ja Sportiin? Hän oli aika halolla päähän lyöty, että oikeastiko Vaasaan, mutta loppujen lopuksi teimme päätöksen viikossa.

Kun pariskunnalla on myös pieni lapsi, muutto sopi kuvioon oikein hyvin.

– Täällä asuu lähisukua ja minunkin vanhempani Seinäjoella töitten takia. Kun on pääkaupunkiseudulla yrittänyt kahdestaan hoidella pientä muksua, se on omanlaistaan säätöä, kun on flunssat ja kaikki päiväkodista tulevat tuliaiset, Kemppainen sanoo.

Pelkästään apu lastenhoitoon ei kuitenkaan asioita ratkaissut. Ennen päätöstä Kemppainen kysyi mielipiteitä myös jääkiekossa mukana olevilta tuttaviltaan.

– Jokainen sanoi, että kyllä Sport olisi sinulle varmasti oikea paikka. Se on ympäristö, joka on vastaanottavainen ja varmasti halukas muutoksen tekemiseen, hän sanoo.

– Kun mietin tänne lähtemistä, ajattelin myös sitä, että täällä on fasiliteetit kunnossa. Se antaa edellytykset toimintaan ja hallinkin kautta Sportilla on tosi iso potentiaali toiminnan kehittämiselle ja kasvattamiselle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pesäpallon pelaajaurallaan Kemppainen syöksyi muun muassa Pattijoen Urheilijoiden paidassa.
Kuva: Harri Toivola

Syvään päähän

Itse superpesiksessä pitkään pelanneella Kemppaisella on takanaan pitkä ura pesäpallon seuratoimijana ja lajiliitossa. Moni urheilija päätyy valmentajaksi, mutta kuopiolaislähtöisen kopparin veri veti lopulta muuhun.

– Menin Vierumäelle opiskelemaan liikunnanohjaajaksi ja oikeastaan ensimmäisen vuoden aikana huomasin, että ei ole yhtään minun alaani vetää keppi- ja vesijumppaa, hän muistelee.

Niinpä hän päätyi opiskelemaan urheilumanagerointia Vierumäelle ja oli hetken päästä mukana muun muassa Matti Kootan taustajoukoissa. Kemppainen kohtasi alalla ensimmäisen tulikokeensa, kun kankaanpääläinen nyrkkeilijä sai ampumavälikohtauksessa luodin jalkaansa.

– Pääsin aika suoraan syvään päähän, kun lehdet soittelivat, eikä minulla ollut oikein mistään mitään tietoa, eikä varmasti kellään muullakaan meidän porukastamme, Kemppainen kertaa.

– On vähän harmikin ja kuvastaa yksilöurheilua, että sitä kautta saimme Matille tosi paljon yhteistyökumppaneita. Yritykset tietysti halusivat nostattaa häntä takaisin kehään tuollaisen hirveän tilanteen jälkeen. On surullista, että ennen tuota tragediaa häntä oli tosi vaikea myydä.

Jo pelaajauransa aikana hän toimi ensin toiminnanjohtajana Kankaanpään Mailassa sekä myyntipäällikkönä Joensuun Mailassa, jossa hän oli pelaamisen lopetettuaan myös toimitusjohtajana.

JoMa kasvoi hänen aikanaan superpesiksen menestyväksi suurseuraksi. Vuonna 2020 hän siirtyi myyntijohtajaksi Pesäpalloliittoon, jossa hän työskenteli myös virkaa tekevänä toimitusjohtajana reilun puolen vuoden verran syksystä 2021 maaliskuuhun 2022.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Päivittäiset tavoitteet

Viime vuosina Kemppainen on työskennellyt myös musiikkimaailmassa Warner Musicilla, muun muassa Antti Tuiskun taustavoimissa. Ajatuksiin oli kuitenkin tullut halu palata urheilun pariin, johonkin seuraan toteuttamaan pitkäjänteistä kehitystyötä ja keskittymään siihen.

Näin ollen Sportin tarjoama mahdollisuus sopi Kemppaiselle mainiosti. Hän näkee sen osuvan myös hänen työuransa jatkumolle.

– Oikeastaan vuodesta 2013 lähtien ne organisaatiot, joihin olen mennyt, ovat olleet enempi tai vähempi murroksessa. Aina on lähdetty rakentamaan uutta, kehittämään ja luomaan jotain pysyvämpää. Jotenkin trendi pysyy myös tässä, hän sanoo.

Sportia hän lähtee kehittämään perusasioiden kautta. Ensin on mietittävä, mikä seuran identiteetti on ja mitä pyritään tekemään

– Itselläni on ollut niin pelaajana kuin seuran ja superpesiksenkin toimitusjohtajana sellainen ajatusmalli, että emme voi laittaa päätavoitteeksemme mestaruutta, pudotuspelejä tai jotain tällaista. Tavoitteet pitää laittaa pienemmälle, päivittäiselle tasolle, hän sanoo.

– Uskon, että kun teet päivittäiset työt hyvin, haluat kehittyä koko ajan ja tavoitteet ovat oikeanlaiset, menestyminen tulee sitten sivutuotteena. Jos laitat pelkästään kilpailullisen menestyksen kaikessa listan ykköseksi, perusrakennuspilarit helposti unohtuvat. Sitten hyökätään suoraan katonharjan rakentamiseen, kun perustus on vielä vähän vajavainen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

On luotava hyvää

Kemppainen tiedostaa, että urheiluviihdebisneksessä myös urheilullinen menestys on oleellinen komponentti. Hän kuitenkin näkee, että urheiluseuran on kyettävä koskettamaan ihmisiä laajemminkin.

– Meillä on keskeinen asema tässä maakunnassa. Sitä pitää käyttää oikein, luoda hyvää tänne, on pyrittävä vaikuttamaan positiivisesti maakunnan kehittämiseen, kulttuuritarjontaan sekä ihmisten ja ennen kaikkea lasten hyvinvointiin, olemaan myös esikuvana terveellisten elämäntapojen vaikuttajana, hän paaluttaa.

– Itse näen urheilutoiminnan aika moniulotteisena. Se ei ole vain sitä, että mietitään edustetun lajin taktisia ominaisuuksia tai pelkästään kilpailullista menestystä. Totta kai suomalainen kulttuuri on menestykseen kallellaan, mutta ainakin jollain lailla voi pyrkiä siihen, että brändissä ja toiminnassa on identiteettiä ja syvyyttä.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka