Uutiset

Joulunostalgiaa Vaasasta – Uutuuskirjassa on joulukuvia Vaasasta, lisäksi ilmestynyt myös perinneveneen veijaritarina, lastenkirja ja tarinoita Sundomista

Mano Forsmanin piirroksessa on joulutunnelmaa entisellä linja-autoasemalla.
Mano Forsmanin piirroksessa on joulutunnelmaa entisellä linja-autoasemalla.
Kuva: Eetu Sillanpaa
  • Laura Krohn

Vaasalaissyntyinen Mano Forsman (ent. Koskimies) on hiljattain julkaissut kirja Tonttuja ja hiiriä – minun Vaasamuistojani. Hän on asunut vuodesta 1967 Ruotsissa Örnsköldsvikissä ja työskenteli teknisenä piirtäjänä tehtaassa, jossa valmistetaan laivanlastauksessa käytettäviä nostureita. Yksi hänen työtehtäviään oli piirtää joulukortteja asiakkaille. Ne sisälsivät runsaasti yksityiskohtia.

Forsman piti vuonna 2009 joulukuvistaan näyttelyn Pohjanmaan museossa. Hän on piirtänyt senkin jälkeen useita Vaasa-aiheisia joulukortteja. Kirjassa on jokaisen kuvan yhteydessä historiaa ja muistoja 1950 – 60-luvun Vaasasta.

Postisoutuja perinneveneellä

Vaasalainen Heikki Räsänen on kirjoittanut kirjan Carlskrona - paikallaan soutamisen jalo taito. Se kertoo entisestä Ruotsin laivaston yhdysveneestä, Merenkurkkuun Petsomohon päätyneestä Carlskronasta ja sen kunnostamisesta.

Veijaritarinassa muistellaan postisoutujen tapahtumia Merenkurkussa vuosien varrella, pohdiskellaan syntyjä syviä, kuullaan kipparin ja soutajien sanailua ja pohdiskeluja Pohjanmaan synnystä, paikannimistöistä sekä viikingeistä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarinoita Sundomista

Sundom bygdeförening on julkaissut ruotsinkielisen vuosijulkaisun Murmursunds Allehanda. Kyseessä on juhlajulkaisu, sillä yhdistys on täyttänyt 70 vuotta. Lisäksi on kulunut 50 vuotta, kun Sundom siirtyi Sulvalta osaksi Vaasaa.

Julkaisussa tutustutaan kaukaa, kuten Brasiliasta, muuttaneisiin kyläläisiin. Samalla kerrotaan sundomilaisista, jotka asuvat maailmalla. Lisäksi kuullaan kyläläisten tapahtumista ja seutuun liittyvistä historian yksityiskohdista. Mukana on 50 artikkelia, jotka kyläläiset ovat kirjoittaneet. Julkaisun toimittaja on Marita Bagge ja vastaava päätoimittaja Mia Wiik.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lastenkirja auttaa ymmärtämään

Vaasalainen Raili Koskinen on kirjoittanut lastenkirjan Dingeling och August förvånar. Kirja kertoo Augustista, joka ei voi olla ystäviensä kanssa, sillä hänellä on käytöshäiriö. Sellaisia lapsia pidetään monesti ilkeinä ja hankalina, sillä he eivät aina osaa käyttäytyä ja toimivat impulsiivisesti. He ovat monesti väärinymmärrettyjä myös aikuisten taholta.

Raili Koskinen (oik) rohkeni kirjoittaa lopullisen version saatuaan kannustusta varhaiskasvatuksen asiantuntijalta. Marita Ojala on kuvittanut kirjan
Kuva: Anu Nahkala

Tarinaa voidaan lukea myös kappale kerrallaan keskustelun avauksena niin kotona, esikoulussa kuin alakoulussakin. Koskinen kertoo, että pedagogisen alan ammattilaiset ovat antaneet sisällöstä hyvää palautetta.

Koskinen on tehnyt työuransa mielenterveyshoitajana Vanhan Vasan sairaalassa, hän on viiden lapsi äiti ja toiminut erityisryhmän ohjaajana urheilun parissa. Kirja on syntynyt niiden kokemusten pohjalta. Hän muistuttaa, että aina on ollut lapsia, jotka käyttäytyvät haastavasti. Kirjassa on esitetty yksi sadunomainen tapa saada apua haastavaan käytökseen.

Kuvituksen on kirjaan tehnyt Marita Ojala.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka