Uutiset

Jäsenpula vaivaa Lions-klubeja – "Nuoria ei tahdo saada mukaan toimintaan"

LC Vaasa Meri järjestää syksyisin Vaasan silakka- ja siikamarkkinat.
LC Vaasa Meri järjestää syksyisin Vaasan silakka- ja siikamarkkinat.
Kuva: Raimo Sillanpää
  • Anne Laurila

Vaasan Hovioikeudenpuistossa kasvaa tammi, jonka juurella on kivi ja siinä muistolaatta. Kyltti kertoo, että kyseisen rauhanpuun on istuttanut 28.10.1981 kansainvälisen Lions-järjestön silloinen presidentti P. Kaoru Murakami.

Murakami tapasi Suomen-vierailullaan muun muassa presidentin tehtäviä hoitaneen Mauno Koiviston. Vaasaan Murakami tuli juhlistamaan sitä, että tänne oli juuri perustettu Suomen 728. Lions-klubi, LC Vaasa Meri.

Vaasassa on parhaimmillaan toiminut kuusi Lions-klubia, mutta enää jäljellä on kolme.

Rauhanpuusta kertova kyltti löytyy Vaasan Hovioikeudenpuistosta.
Kuva: Raimo Sillanpää

Vaasan klubeista vanhin on LC Vaasa Meri, ja sen lisäksi toiminnassa ovat vielä LC Family ja LC Vaasa-Vasa.

– Meillä on sama ongelma kuin monella muullakin yhdistyksellä tänä päivänä. Nuoria ei tahdo saada mukaan toimintaan. Meillä on jäseniä noin 40, ja keski-ikä on reilusti yli 70 vuotta, sanoo Armas Rinne.

Rinne valittiin pari viikkoa sitten LC Vaasa Meren presidentiksi eli puheenjohtajaksi. Kausi on yksivuotinen, mutta presidentti voidaan valita uudelleen, ja yhdistyksellä on ollut useita pitkäaikaisia puheenjohtajia.

Armas Rinne sai pari viikkoa sitten Lions Club Vaasa Meren presidentin valtikan eli Oltermannin sauvan vuodeksi haltuunsa.
Kuva: Sakari Kyttä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyväntekeväisyys on päätehtävä

Lionsit on kansainvälinen järjestö. Suomen Lions-liitto on jaettu piireihin, ja F-piiri kattaa entisen Vaasan läänin alueen eli Keski- ja Etelä-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakuntien alueen.

F-piiriin kuuluu nykyään noin 60 klubia, joissa on yhteensä noin 1 800 jäsentä. Koko piiristä on lopettanut viime vuosina useita klubeja jäsenpulan takia.

– Olen myös koko F-piirin diabetesjohtaja. Diabetes, lasten syöpäsairaudet ja näkökyvyn säilyttäminen ovat tärkeitä toiminnassamme. Olemme hyväntekeväisyysjärjestö, ja lahjoitamme varoja muun muassa noihin sairauksiin liittyville toimijoille. Paljon olemme lahjoittaneet myös esimerkiksi Irti huumeista ry:lle, Rinne sanoo.

Lionit keräävät erilaisin tempauksin varoja kotimaisiin ja kansainvälisiin avustushankkeisiin. Takavuosina esimerkiksi Punainen Sulka -keräys sai suuren suosion, sillä siitä kertyneet varat lahjoitettiin sotiemme veteraaneille ja sotainvalideille.

Vaasassa LC Vaasa Meri on jo vuodesta 1991 järjestänyt syksyisin Vaasan silakka- ja siikamarkkinat. Markkinapaikkojen vuokrista saatava tuotto luovutetaan sekin hyväntekeväisyyteen, samoin kuin vuokrattavasta soppatykistä saatavat tulot.

LC Vaasa Meri on osallistunut myös silmäklinikan rakentamiseen Ecuadoriin ja kaivoprojektiin Afrikassa. lntiaan kerättiin vuonna 1983 noin 3 000 silmälasit. Klubin jäsen Heikki Kallio on tehnyt jo 27 yksittäistä lahjoitusmatkaa Intiaan. Myös Tansaniaan ovat klubilaiset tehneet avustusmatkoja.

Oman kautensa aikana Rinne aikoo esitellä tovereilleen uusia aktiviteetteja, joista yhdistys voi saada rahaa lahjoitettavaksi hyväntekeväisyyteen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei mikään herrainklubi

Lions-klubit ovat poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia. Rinne ihmettelee, miksi klubien maine on hiukan vinoutunut.

– Me emme ole mikään paremman väen herrainklubi, niin kuin moni tuntuu ajattelevan. Toiminnassa on mukana ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista ja ammateista, ja naisiakin. Ja tarvitsemme lisää jäseniä.

Koko Suomen Lions-liiton viestintäjohtaja on vaasalainen Raimo Sillanpää, hänkin LC Vaasa/Meren jäsen.

Sillanpää muistuttaa, että järjestön tehtävänä on vastata humanitaarisiin tarpeisiin, rohkaista rauhaan ja edistää kansainvälistä yhteisymmärrystä.

Kun Euroopassa riehuu parhaillaan Venäjän aloittama sota Ukrainassa, Sillanpää kokee, että Lions-toimintaa tarvitaan nyt jos koskaan.

– Rauhanpuita ja pyrkimystä rauhaan tarvitaan erityisesti juuri nyt.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka