Uutiset

Jäteuudistus koskee sinuakin –  Otimme selvää, mitä kaikkea uudistus tuo tullessaan ja milloin se konkretisoituu Vaasan seudulla

Stormossen vastaa biojätteen kuljetuksista 19.7.2023 alkaen Vaasan seudulla.
Stormossen vastaa biojätteen kuljetuksista 19.7.2023 alkaen Vaasan seudulla.
Kuva: Andrei Palomäki/Stormossen
  • Riikka Ilmonen

Jätelaki uudistui viime vuoden heinäkuussa. Lain tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja lisätä kierrätystä.

Kuluttajalle isoin muutos näkyy vasta siirtymäajan jälkeen eli ensi vuoden kesällä ja syksyllä.

Jo nyt on kuitenkin syytä selvittää oman alueen jätteen lajittelua ja kierrätystä koskevat velvoitteet ja käytännöt.

Lisäksi tämän vuoden kesäkuusta alkaen sekä uusien että vanhojen kompostoijien on ilmoitettava kompostoinnista Vaasan seudun jätelautakunnalle. Heinäkuusta 2022 lähtien jätehuoltoyhtiö Stormossen ottaa vastaan etukäteistilauksia jätekuljetuksista.

Jätehuoltomääräykset ovat voimassa jätelautakunnan alueella eli Vaasassa, Mustasaaressa, Vöyrillä, Maalahdessa, Isossakyrössä ja Korsnäsissä, ja ne koskevat sekä kuntalaisten että kunnan kiinteistöjä.

Stormossenin toimitusjohtajan Aimo Latvalan mukaan erityisesti omakotitaloasujien on hyvä pohtia omia jätejärjestelyjä jo nyt.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poltettavan jätteen kuljetus on valittava itse

Stormossen kilpailuttaa ja hoitaa kuljetukset ensi vuoden heinäkuusta alkaen biojätteelle ja ensi vuoden lokakuusta alkaen monilokeroastioille, metalli-, lasi-, muovi- ja kartonkipakkauksille sekä paristoille.

Kiinteistön omistaja puolestaan on velvollinen hoitamaan poltettavan jätteen kuljetus valitsemansa yrityksen kautta, kuten aikaisemminkin.

Nykyiset monilokeroastiat korvataan heinäkuussa 2023 Stormossenin omalla monilokeroastialla, jossa samaan astiaan kerätään omiin lokeroihin kartonki, muovi, metalli ja biojäte.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Biojätteen keräys pakolliseksi

Biojätteen erilliskeräysvelvoite omakotitaloille tulee voimaan ensi vuoden lokakuusta alkaen.

Vaihtoehtoina ovat biojätteen keräys omaan biojäteastiaan, yhteisastiaan naapureiden kanssa sovitusti tai suljettuun ja lämpöeristettyyn kompostiin.

Koko Vaasan seutu on jaettu A- ja B-osioihin, joista jälkimmäisessä biojätteen erilliskeräys on vapaaehtoista. Siihen kuuluu kuitenkin yhteensä vain 1 600 kiinteistöä.

– Vaasassa kaikki kotitaloudet kuuluvat alueeseen A, eli heidän pitää kerätä biojätettä. Ainoastaan reuna-alueet kuuluvat B-alueeseen, joissa on erittäin vähän kiinteistöjä, esimerkiksi Petterinmäki Vöyrillä, jätehuoltopäällikkö Camilla Enell-Öst kertoo.

Biojätteen keräyksen vaihtoehto on kompostointi, jota voi myös tehdä esimerkiksi vain osan vuodesta, jos muulloin kerää biojätteen astiaan.

Kompostoinnista on kuitenkin tehtävä ilmoitus Vaasan seudun jätelautakunnalle.

– Lautakunnan sivuilla olevan lomakkeen täyttämällä saa vapautuksen biojätteen erilliskeräysvelvoitteesta. Tämä koskee myös myös niitä, jotka ovat aikaisemmin kompostoineet.

Biojätteestä on myös huomioitava, että Stormossenin nykyisten ohjeiden mukaan kanamunan kuoret lajitellaan poltettavaan eikä biojätteeseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kierrätystä lisätään

Toinen kuluttajille näkyvä muutos on kartonki- ja muovijätteen keräämisen pakollisuus ensi vuoden heinäkuusta alkaen vähintään viiden asunnon kiinteistöissä.

– Mutta toki kerrostalot saavat kerätä tätä jo nyt, ja monet niin tekevätkin, Öst-Enell sanoo ja huomauttaa, että kerrostaloille kartonki- ja muovijätteen keräys säästää rahaa, sillä niistä ei peritä käsittelymaksua taloyhtiöiltä.

Lisäksi muovinkeräys helpottui, kun tämän vuoden kesäkuusta alkaen PVC-muovia on saanut kerätä muovinkeräykseen muiden muovien tapaan.

Myös poltettavan jätteen keräykseen on tulossa muutoksia. Vuodenvaihteesta lähtien tekstiilijätettä ei saa laittaa poltettavan jätteen sekaan, vaan ne kerätään Stormossenin järjestämille keräyspisteille.

– Keräyspisteet tulevat varmaankin ensin hyötykäyttöasemille. Kokeilemme syksyllä jonkun kiinteistön tai ostosaluekeskuksen yhteydessä keräyspistettä, Latvala kertoo.

Poltettavan jätteen tyhjennysvälit muuttuvat ensi vuoden lokakuusta lähtien. A-alueella kiinteistönhaltijat voivat sopia suoraan kuljetusyrityksen kanssa pidennetystä tyhjennysvälistä, joka voi olla jopa 12 viikkoa.

– B-alueella tyhjennysväliä voidaan pidentää, jos biojäte erilliskerätään tai kompostoidaan, Enell-Öst kertoo.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Maltillisia muutoksia

Latvala arvioi kuljetushintojen tarkentuvan syksymmällä, kun Stormossen esittää kustannusehdotuksen jätelautakunnalle hyväksyttäväksi.

– On kuitenkin selvää, että kun eri jätelajeja kerätään enemmän, tulee kustannuksiakin lisää. Puhutaan kuitenkin hyvin maltillisista korotuksista.

Tämän kesän aikana aloitetaan jätekuljetusyritysten kilpailutus. Latvala arvioi kuljetuksista koostuvan noin kahdeksan urakkaa, jotka jaetaan kuljetusyritysten kesken.

– Biojätepuolelle halutaan 2–3 urakoitsijaa, jo huoltovarmuuden takaamiseksi.

Kokonaisuudessaan ei voida vielä kuitenkaan tietää, kuinka monen yrityksen kesken urakat tullaan jakamaan.

Kuluttajille uudistus voi vaikuttaa sekavalta ja lajittelun aloitus haastavalta. Latvala kuitenkin kannustaa seudun asukkaita jätteiden lajitteluun ennakkoluulottomasti.

– Se, että yrittää lajitella on aina parempi kuin se, ettei edes yritä.

Lajittelun voi aloittaa myös pykälittäin ja aloittaa helpoimmasta päästä.

– Se ei ole läheskään niin vaikeaa kuin kuvittelisi. Voi tavoitella esimerkiksi ensin 80 prosentin lajittelua 100 prosentin sijaan. Se on kuitenkin hyvin merkittävä askel eteenpäin, ja nopeasti rutiinin myötä lajittelu alkaa tulla selkärangasta, Latvala kertoo.

Siirtymäajat Vaasan seudulla

  • Biojätteen erilliskeräys 1.10.2023 alkaen pakollista A-alueilla ja vapaaehtoista B-alueella. Esim. Vaasa on A-aluetta.

  • Muovi- ja kartonkipakkausten lajittelu 1.7.2023 alkaen pakollista vähintään 5 asunnon kiinteistöissä.

  • Tekstiilijäte 1.12.2023 alkaen kierrätettävä Stormossenin kierrätyspisteisiin, eikä poltettavaan jätteeseen.

  • Poltettavan jätteen pidennetystä tyhjennysvälistä sovitaan suoraan kuljetusyrityksen kanssa 1.10.2023 alkaen A-alueella. B-alueella pidennettyä tyhjennysväliä voidaan hakea lautakunnalta, mikäli biojätettä erilliskerätään.

  • Monilokeroastiat korvataan Stormossenin monilokeroastioilla 1.7.2023.

  • Kuljetukset: 1.10.2023 alkaen Stormossen hoitaa kaikki, paitsi poltettavan jätteen kuljetuksen. Biojätteen kuljetukset Stormossen aloittaa jo 19.7.2023.

  • Ennakkotilaukset jätekuljetuksista ja -astioista 1.7.2022 alkaen Stormossenille (pl. poltettava).

  • Ilmoitukset kompostoinnista jätelautakunnalle 1.6.2022 alkaen. Koskee sekä nykyisiä että uusia kompostoijia.

Kuljetuskiista poltettavasta jätteestä

Oman lusikkansa soppaan tuo Vaasan seudun jätelautakunnan ja virkamiehien välinen kiista poltettavan jätteen kuljetuksesta.

Jätelautakunnan tehtävänä on päättää, järjestääkö ja kilpailuttaako kunta poltettavan jätteen kuljetuksen vai onko se kiinteistön omistajan vastuulla. Edellinen lautakunta puolsi kiinteistön omistajan päätösvaltaa, kuten myös uusi lautakunta tammikuussa.

Päätöksestä on tehty valitus Vaasan hallinto-oikeuteen.

Jätehuoltopäällikkö Camilla Enell-Öst toivoo, että oikeuden päätöksessä ei menisi yhtä kauan kuin viimeksi, jolloin käsittelyaika oli kaksi vuotta.

Jätelain mukaan kaiken muun kuin poltettavan jätteen kuljetukset ovat automaattisesti kunnan vastuulla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Stormossen kilpailuttaa ja hoitaa kuljetukset ensi vuoden lokakuusta alkaen monilokeroastioille, metalli-, lasi-, muovi- ja kartonkipakkauksille sekä paristoille, mutta kiinteistön omistajan valitsema jäteyhtiö hakee erikseen poltettavan jätteen.

– Meillä on nyt kolme tai neljä vuotta eteenpäin kaksoisjärjestelmä käytössä tällä alueella. Poltettavan jätteen kuljetus olisi mahdollista synkronoida muun kanssa samaan vasta seuraavaan kilpailutukseen, koska jos puoltava päätös tehtäisiin, siirtymäaika on aina kolme vuotta, Enell-Öst selventää.

Kaikki lasi ei kuulu lasinkeräykseen

Parfyymipulloista kännyköiden näyttöihin ja koronarokotteiden annospakkauksiin. Ihmiset ovat käyttäneet ja käyttävät lasia juhlassa ja arjessa, kaupassa ja teollisuudessa.

Lasi on erinomainen kierrätettävä materiaali, sillä sitä voi kierrättää loputtomasta, ja sen laatu säilyy ennallaan kierrätyskerrasta toiseen. Kilo lajiteltua lasipakkausjätettä säästää puoli kiloa kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna siihen, että lasi päätyisi sekajätteeseen.

Lasi on 3 000 vuotta vanha keksintö.

– Nykyiset lasimme ovat olleet käytössä jo ties kuinka monta sataa vuotta sitten, kertoo Suomen Pakkauskierrätys Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori tiedotteessa.

Pakkausmateriaalina lasin vahvuus on sen turvallisuus ja hygieenisyys: Lasipakkauksista ei sekoitu mitään pakattuun aineeseen tai tuotteeseen.

Rikkoutuneet lasit sekajätteeseen

Jokainen suomalainen kierrättää vuositasolla noin 4,7 kiloa pantittomia lasipakkauksia. Rinki kerää lasipakkauksia kierrätettäväksi yli 1 850 ekopisteellä ympäri Suomen.

Lasia kierrätetään tulevaisuudessa vielä enemmän, kun vähintään viiden asunnon kiinteistöille pakkausjätteiden (muovi, kartonki, metalli, lasi) keräys tulee pakolliseksi heinäkuussa 2023.

Lasin kierrätyslaitoksille toimitettiin vuonna 2021 ennätysmäärä lasia, yhteensä 27 981 tonnia.

Lasi kiertää Suomessa hyvin, mutta lasipakkausten keräysastiaan päätyy joka vuosi noin miljoona kiloa sinne kuulumatonta tavaraa: posliinia, keittiön lasiesineitä, ikkunalasia, metallia, peilejä ja valaisimia.

– Juhlissa rikkoutunut viinilasi ei kuulu lasipakkausten keräysastiaan, eikä uunivuoka tai mummon posliinikuppikaan. Näiden paikka on sekajäteastia, muistuttaa Tammivuori.

Tänä vuonna vietetään YK:n kansainvälistä lasin vuotta. Lasilla on keskeinen rooli useiden YK:n Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamisessa, jonka on kestävän kehityksen toimintaohjelma.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka