Uutiset

Kaksi neljän tähden arvoista kotimaista sarjaa

Sarjassa Kultakala seurataan seurapiirikampaaja Leenan varhaisiän Alzheimerin tautia ja sen vaikutuksia hänen elämäänsä
Sarjassa Kultakala seurataan seurapiirikampaaja Leenan varhaisiän Alzheimerin tautia ja sen vaikutuksia hänen elämäänsä
  • Mirella Kivelä

Viaplayn suomalainen draamakomedia Kultakala vie aran, mutta tärkeän aiheen äärelle. Varhaisiän Alzheimer on surullinen tauti, ja se on erityisen yleinen Suomessa ja pohjoisissa korkean elintason maissa.

Tositapahtumiin pohjautuva sarja tutustuttaa 50-vuotiaan seurapiirikampaaja Leenan (Katariina Kaitue) arkeen, jota sekoittavat yllättäen oudot muistihäiriöt. Tytär Katja (Miila Virtanen) ei oikein jaksaisi huolestua äitinsä murheista, kun maailma on pullollaan muitakin kädellisiä pelastettavaksi ja tutkittavaksi.

Hassunkuriset tilanteet viihdyttävät katsojaa, mutta nostavat samalla vakavan teeman esiin, kun oman mielen ja persoonan piirteet hiljalleen alkavat rapistua. Häpeä on sarjassa yhtä vahvasti läsnä kuin viinipullot, joiden taakse on helppo piilottaa todelliset ongelmat.

Kaitue on erinomainen seurapiiriemäntä, jonka ystäväpiiri kapenee sairauden edetessä. Virtanen puolestaan onnistuu tyttärenä, jolle ihmissuhteet ovat yhtä tärkeitä kuin seuraava ateria. Äidin sairaus pakottaa tyttärenkin pysähtymään.

Käsikirjoittaja Tatiana Elf oli vuosia äitinsä omaishoitajana. Se näkyy käsikirjoituksessa, ja erityisesti onnistuneessa dialogissa.

Sarja muistuttaa Richard Glatzerin ja Wash Westmorelandin ohjaamaa elokuvaa Edelleen Alice vuodelta 2014. Elokuvassa Julianne Moore esittää kielitieteen professoria, tohtori Alice Howlandia, joka sairastuu 50-vuotiaana varhaisiän Alzheimerin tautiin.

Ikävästä taudista huolimatta on virkistävää katsoa sarjaa, jossa tautia käsitellään realistisesti ja välillä pilke silmäkulmassakin. Sarja on onnistunut, elämänmakuinen, mutta myös toiveikas. ★★★★

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hevosia ja piilorikollisuutta

Yle Areenassa voi katsoa suomalaista rikossarjaa Transport.

Sarja on kiinnostanut ulkomaita myöten, ja se on teemaltaan kieltämättä todella mielenkiintoinen ja monitasoinen.

Sarja saa alkunsa, kun helsinkiläisen päiväkodin vauvanruuasta löytyy mikrosiru. Nuori, kunnianhimoinen toimittaja Johanna (Emmi Parviainen) alkaa selvittää, miten siru on päätynyt suurtalouskeittiöön ja ruokaan. Nopeasti selviää, että siru on kuulunut ponille, jonka ei olisi pitänyt päätyä teuraaksi.

Taustalla seurataan myös pankinjohtaja Mariannea (Pirkko Hämäläinen), joka on tehnyt huonon investoinnin ja ajautuu paikkailemaan tappioitaan rikollisin keinoin. Samaan aikaan perhe, jonka isä on kadonnut vuosi sitten veneonnettomuudessa, saa tietää kadonneen isän mittavasta henkivakuutuksesta.

Talousrikosten maailmaan sijoittuva sarja katsoo ihmistä ja perhettä vaikeiden valintojen äärellä ja sitä, miten hyvää tahtovat ihmiset ajautuvat rikosten tielle.

Sarjan on ohjannut ja käsikirjoittanut Auli Mantila. Mantila on paremmin tunnettu elokuvien puolella, mutta nyt hän tekee hienon paluun tv-sarjoihin. ★★★★

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka