Uutiset

Katso kuvat ja video: Vaasan keskussairaalan H-talossa on taidetta ja tekniikkaa

H-talo on Vaasan uusi maamerkki Hietalahdessa. Se näkyy kauas.
H-talo on Vaasan uusi maamerkki Hietalahdessa. Se näkyy kauas.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Anne Laurila

Vaasan keskussairaalaan valmistunut H-talo on Vaasan uusi maamerkki, joka näkyy kauas esimerkiksi eteläiselle moottoritielle, Sundomin sillalle ja merelle.

H-taloon muuttavat esimerkiksi Gerbyn, Ristinummen, Kirkkopuistikon ja Tammikaivon terveysasemien hoitajien ja lääkärien vastaanotot. Keskussairaalan vanhoista tiloista sinne siirtyvät esimerkiksi sisätautien, kirurgian ja keuhkotautien poliklinikat.

Lisäksi H-taloon muuttaa sosiaalipuolen vastaanottoja, kuten päihdehuolto.

– Valmistaudumme siihen, että aikaisintaan marraskuun lopussa täällä alkavat ensimmäiset toiminnot. Siirtymiset porrastetaan niin, että kaikki sujuu varmasti turvallisesti ja hyvin, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.

Lopullista päivämäärää ei siis vielä tiedetä, milloin H-talo on täynnä toimintaa ja kaikki ovat muuttaneet sisään.

Viime perjantaina tiloja esiteltiin kutsuvieraille ja medialle.

Katso video: Tällainen on H-talon pääsisäänkäynti. Kuvaaja: Nea Rantanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

H-talon seiniä elävöittävät väripinnat ja valokuvatapetit. Pohjanmaan hyvinvointialueen jokaisesta kunnasta on yksi kuvaseinä.
Kuva: Nea Rantanen

Terveet tilat tärkeintä

Muutto H-taloon on iso muutos potilaille ja asiakkaille, mutta myös henkilöstölle.

– Täällä kohtaa monta eri työkulttuuria, Kinnunen sanoo.

Hän uskoo, että henkilökunta hyötyy siitä, että eri alojen asiantuntijat työskentelevät samassa talossa. Silloin potilaan hoitokin sujuvoituu, kun voi konsultoida nopeasti kollegaa esimerkiksi potilaan jatkohoitosuunnitelmista.

Kinnunen korostaa, että tärkeintä H-rakennuksessa on, että tilat ovat nyt terveelliset sekä asiakkaille että henkilökunnalle.

Sairaalassa on vuosia kärsitty huonosta sisäilmasta. Suunnitelmissa on nyt esimerkiksi D- ja E-talojen purkaminen.

H-talon 3. kerroksen ravintolassa voivat ruokailla ja kahvitella merimaisemissa niin potilaat, omaiset kuin hoitohenkilökuntakin. Ravintolassa on myös runsaasti taidetta, kuten Fritz Jakobssonin tauluja, kertoo hyvinvointijohtaja Marina Kinnunen.
Kuva: Nea Rantanen
H-talossa on paljon taidetta hyvinvointialueen taiteilijoilta.
Kuva: Nea Rantanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uutta tekniikkaa

Modernissa sairaalarakennuksessa hyödynnetään digitalisaatiota ja uutta tekniikkaa.

Esimerkiksi, kun potilas tulee H-taloon, hän voi ilmoittautua itse ilmoittautumisautomaatilla tai kännykällä. Samanlainen käytäntö on monilla yksityisillä lääkäriasemilla nykyään.

H-taloon tullessa potilas voi ilmoittautua itse automaatilla.
Kuva: Nea Rantanen

– Aulassa on aina myös palveluneuvojia, jotka auttavat, jos ei halua ilmoittautua omatoimisesti. Joka kerroksessa on myös palvelupiste, sanoo Kinnunen.

H-talon aulassa on aina palveluneuvojia auttamassa ilmoittautumisessa, jos asiakas tai potilas ei halua käyttää automaattia. Talossa on paljon taidetta, kuten jättiläiskokoinen sudenkorento aulassa.
Kuva: Jarno Pellinen

H-taloon on rakennettu äänieristettyjä koppeja, joissa lääkärit voivat pitää etävastaanottoa. Silloin potilas voi olla omalla kotisohvallaan tai omassa terveyskeskuksessaan jossain päin hyvinvointialuetta ja jutella lääkärin kanssa.

Talossa on paljon erilaista tekniikkaa. Vuodeosastoilla on potilaille esimerkiksi omat taulutietokoneet joka vuoteen luona. Potilashuoneissa on myös liiketunnistimia, joiden avulla toivotaan ehkäistävän kaatumisia.

Potilashuoneita ei ole vielä varustettu vuoteilla, mutta jokaisen potilaan omaan käyttöön tulevat tv-ruudut ovat jo paikoillaan. Uuden sairaalan tilat avautuvat potilaille porrastetusti aikaisintaan marraskuun lopussa.
Kuva: Jarno Pellinen
Yhden hengen huoneisiin tulee sängyksi muunnettavat nojatuolit, mikä helpottaa omaisten yöpymistä osastoilla. Avattavia nojatuoleja esittelee suunnittelija Camilla Ahlskog.
Kuva: Jarno Pellinen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Fakta: H-talo

  • Noin 1 000 käyntiä avohoidossa päivässä.

  • 203 vuodeosastopaikkaa. Suurin osa 1 hengen huoneita.

  • 600 henkeä töissä päiväaikaan.

  • Budjetti noin 141 miljoonaa euroa, ja se pitää.

  • H-taloon tulevat toiminnot: Dialyysi, korvaushoito, perusterveydenhoidon terveysasemat, opetusklinikka, sisätautien, kirurgian, neurologian ja keuhkopoliklinikat, skopia- ja toimenpideyksiköt, asiakasapteekki, haavahoito, jalkahoito, mielenterveyshoito, päihdehuolto sekä kirurgian, erikoisgeriatrian, vaativan kuntoutuksen, sisätautien ja neurologian, syöpäsairauksien ja psykiatrian hoito-osastot.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka