Uutiset

”Kaverin kanssa puhutaan ruotsia” – Vaasan kielikylpy mahdollistaa suomenkielisille lapsille vahvan ruotsin kielen taidon

Esikoululaiset Luka, Stella Södervik, Maija Borisov, Ronja Toukola, Elli Jerohin ja Aino Suvilaakso ovat oppineet kielikylpyopetuksessa puhumaan ja laulamaan ruotsiksi.
Esikoululaiset Luka, Stella Södervik, Maija Borisov, Ronja Toukola, Elli Jerohin ja Aino Suvilaakso ovat oppineet kielikylpyopetuksessa puhumaan ja laulamaan ruotsiksi.
Kuva: Roope Lappalainen
  • Roope Lappalainen

Huvikummun päiväkodin pihalta kuuluu riemukkaita leikin ääniä, ja toppahaalarien housut kahisevat, kun monet pienet askeleet juoksentelevat ympäri laajaa pihaa.

Aamun pakkanen ei paljoa haittaa, kun ilmassa on aistittavissa intoa. Esikoululaisilla on pulkkamäkipäivä tänään.

Päiväkodissa työskentelevät aikuiset vahtivat lasten leikkejä. Välillä hoitaja ohjeistaa lapsia, aina ruotsiksi. Lapset vastaavat välillä suomeksi ja välillä taas ruotsiksi.

Vaasa on Suomessa kielikylpyopetuksen uranuurtaja. Ensimmäinen kielikylpyryhmä aloitti vuonna 1987 juuri Vaasassa, mutta sittemmin kielikylpy on levinnyt muualle Suomeen. Kielikylvyn opettajaksi voi valmistua Åbo Akademin Vaasan kampukselta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huvikummun päiväkodin seiniltä löytyy ruotsinkielisiä sanoja ja sanontoja arjen tilanteisiin.
Kuva: Roope Lappalainen

”Parasta täällä on, kun oppii uutta”

Päiväkodin pihalla on useita liukureita ja pulkkia, ja lapset ovat täydessä vauhdissa, kun leikit yltyvät vain. Leikkien säännöt sovitaan yhdessä: ”Otetaan rallikisa, että kumpi on nopeammin ekana lumivuoren päällä”.

Vastaus tulee ruotsiksi. ”Det passar!”, kuuluu iloisesti.

Esikoululaiset Stella Södervik, Maija Borisov, Ronja Toukola, Elli Jerohin ja Aino Suvilaakso kertovat reippaasti, mikä on parasta kielikylpyopetuksessa.

– Parasta täällä on, kun oppii uutta, Södervik kertoo.

– Minun mielestä parasta ovat pienryhmät, joissa saadaan olla, Borisov sanoo.

Aino Suvilaakso miettii hetken, mutta keksittyään sen, ilmoittaa hän mielipiteensä päättäväisesti.

– Ruoka.

Entä osaatteko jo puhua ruotsia? Kaikilta tulee vastaukseksi melkein yhtäaikaisesti ”jo!”. Lapset alkavat esitellä ”jag heter”, luettelevat numeroita, kuten nio, tio. Lopuksi kielikylpyopettaja Harriet Lindforsin kanssa lapset kertovat ruotsiksi, mikä päivä tänään on.

– Det är torsdag idag.

Kysyn esikoululaisilta vielä yhden kysymyksen: miksi on hyvä osata ruotsia?

– Kaverin kanssa puhutaan ruotsia, kun nähdään, Toukola sanoo.

– Minä myös puhun kaverini kanssa ruotsia, kun hän ei puhu suomea, Jerohin kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Anna Suvilaakso toimii varhaiskasvatuksen kielikylpyopettajana Huvikummun päiväkodissa.
Kuva: Roope Lappalainen

Toisen kotimaisen kielen vankka taito

Kielikylpy on valinnainen, monikielinen opetusohjelma, joka on ensisijaisesti suunnattu lapsille, joiden äidinkieli ei ole kielikylpykieli. Ohjelman taustalla on ajatus siitä, että toisen kielen oppiminen on tehokkainta, kun se tapahtuu tarkoituksenmukaisessa kommunikaatiossa.

Kielikylvyn avulla pyritään tarjoamaan lapsille mahdollisuus omaksua uusi kieli luonnollisesti ja tehokkaasti, samalla kun äidinkieli kehittyy myös.

Varhaiskasvatuksen kielikylpyopettaja Anna Suvilaakso kertoo Huvikummun normaalista arjesta.

– Päivän aloitus meillä on yhteinen. Tämän jälkeen lapset jaetaan kolmeen eri pienryhmään, jotka tekevät sitten eri asioita kolmena eri päivänä. Esimerkiksi yksi ryhmä askartelee, toinen jumppaa ja kolmas piirtää. Jokainen lapsi viettää yhden päivän yhdessä pienryhmässä, Suvilaakso täsmentää.

Luvassa on myös ulkoilua, ruokailua, satuhetkeä, välipalaa ja leikkiä normaalina päivänä päiväkodissa.

– Aikuiset kommunikoivat pelkästään ruotsiksi lapsille. Kun kielikylpy alkaa Vaasassa 5-vuotiaana, kaksi ensimmäistä vuotta puhutaan vain ruotsia aikuisten toimesta, Suvilaakso sanoo.

Päiväkodinjohtaja Minna Herttua-Niemi kertoo, että Huvikummussa kielikylpyopetusta on ollut aina 1990-luvun puolivälistä asti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Haku käynnissä moneen opetukseen

  • Ruotsin kielen kielikylpyopetukseen otetaan vuosittain 63 lasta, joista muodostetaan kolme ryhmää. Ruotsin kielikylpyopetus alkaa syksyllä 2024 Satamapuiston päiväkodissa ja Huvikummun päiväkodissa. Haku vuonna 2019 syntyneiden lasten ruotsin kielen kielikylpyopetukseen on 31.1. asti.

  • Haku on alkanut vuonna 2019 syntyneille myös englanninkieliseen varhaiskasvatukseen. Vaasa English Playschoolissa, jossa on haettavissa 21 paikkaa.

  • Vaasassa alakoulun kaksikielinen (suomi-englanti) ja englanninkielinen opetus järjestetään lukuvuonna 2024–2025 Suvilahden koulussa.

  • Haku musiikkiluokalle on alkanut eskareille, tokaluokkalaisille ja kuudesluokkalaisille. Vaasan kaupungin musiikkiluokat 1.–9. toimivat Onkilahden yhtenäiskoulussa.

  • Lisäksi Vaasan seudun kuudesluokkalaiset voivat nyt hakea Onkilahden yhtenäiskoulun urheiluluokalle.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka