Uutiset

Keskusneitien ajasta turvayhtiöksi – Vaasalainen Loihde täytti 140 vuotta

Waasan Telefooniyhdistyksen keskusneitejä vuonna 1915.
Waasan Telefooniyhdistyksen keskusneitejä vuonna 1915.
Kuva: Loihteen arkistokuva
  • Vaasa

Lokakuussa 1882 elettiin Vaasassa jännittäviä hetkiä. Silloin kaupunkilaiset pääsivät ensimmäistä kertaa soittamaan toisilleen puhelimella.

Ottaen huomioon aikakauden ja Suomen syrjäisen sijainnin, puhelin oli saapunut Suomeen ja Vaasaan varsin nopeasti.

Alexander Graham Bell oli saanut patentin keksinnölleen vain kuusi vuotta aikaisemmin, vuonna 1876, ja esitteli sen saman vuonna Philadelphian maailmannäyttelyssä.

Vaasaan puhelin saatiin kaupungin aktiivisten liikemiesten ansiosta. Heistä ponnekkaimmin asiaa edisti kauppaneuvos Axel Schauman.

Mukaan hän sai muita vaasalaisia kauppiaita, tehtaan- ja pankinjohtajia ja laivanvarustajia, jotka näkivät puhelimen merkityksen liike-elämälle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Waasan Telefooniyhdistys ja sen jälkeen VLP toimivat pitkään arkkitehti Fredrik Thesleffin suunnittelemassa rakennuksessa Museokatu 11:ssä. Vuosina 1898–99 rakennettu talo on edelleen olemassa ja Loihteen omistuksessa.
Kuva: Nea Rantanen

Useita omistajia yhä

Kun Waasan Telefooniyhdistys Oy Suomen viidentenä puhelinyhtiönä perustettiin, sillä oli 30 osakkeenomistajaa, jotka olivat myös sen ensimmäisiä asiakkaita.

Tämä on tyypillistä puhelimen historialle Suomessa, eli puhelinkeskuksia perustivat nimenomaan käyttäjät, eli asiakkaat olivat myös omistajia.

Tämä selittää myös sen, miksi Loihteella – entisellä Vaasan Läänin Puhelimella eli entisellä Anvialla eli entisellä Virialla – on edelleen yli 25 000 omistajaa.

Enimmillään lähes joka kylässä oli oma puhelinyhtiönsä tai -yhdistyksensä, ja vuosikymmenien saatossa ne yhdistivät toimintojaan. Näin Vaasan Puhelimen kanssa yhdistyivät aikanaan myös muun muassa Etelä-Pohjanmaan Puhelin ja Kokkolan Puhelin.

Yhtiön historia on ollut jatkuvaa kehitystä. Puhelintekniikka kehittyi, rinnalle tulivat datayhteydet 1970-luvulta lähtien, ja mobiiliverkkojen esiinmarssi alkoi 1990-luvulla.

2000-luvun alussa yhtiö alkoi laajentua myös turvaliiketoimintaan ja IT-alalle yritysostojen kautta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käännös kohti turva- ja digiyhtiötä

Vuonna 2016 alkoi uusi aika yhtiön historiassa. Koko teleliiketoiminta myytiin tuolloin Elisalle.

Uuden strategian mukaisesti yhtiötä lähdettiin kehittämään turvaratkaisujen, tiedolla johtamisen ja digitaalisen kehittämisen asiantuntijaksi.

Useilla yritysostoilla on viime vuosina vahvistettu ja laajennettu konsernin osaamista ja markkina-asemaa.

Tänään Loihde on Suomen suurin kokonaisvaltaisen yritysturvallisuuden palvelutoimittaja sekä digitaalisen liiketoiminnan, analytiikan ja tekoälyn asiantuntija, joka toimii sekä Suomessa että Ruotsissa.

Myös Loihteen tytäryhtiöillä on varsin pitkä historia oman toimialansa yrityksiksi. Turvaliiketoimintaan ostetuista yrityksistä vanhimmat on perustettu 1980- ja 1990-luvuilla, ja digitaalisen kehittämisen yhtiöt ovat yli tai lähes 10-vuotiaita.

Nimi on vaihtunut vuosien saatossa

Aikojen saatossa yhtiö on tunnettu siis monella nimellä, ennen Loihdetta Viriana, Anviana ja Vaasan Läänin Puhelimena (VLP).

Loihde-nimi otettiin konsernin kaikkien yhtiöiden yhteiseksi brändiksi vuonna 2021.

Vaikka 140 vuoden aikana paljon on muuttunut, yritys on edelleen yhtiö, jossa ihmiset tekevät palveluita ihmisille. Aikoinaan palvelu oli puhelin, myöhemmin esimerkiksi datayhteydet, nykyään digitalisaatio- ja turvallisuusratkaisut.

Henkilöstöä Loihde-konsernissa on nykyään noin 855, ja sen liikevaihto vuonna 2021 oli 108,1 miljoonaa euroa.

Loihde juhli 140-vuotisjuhlaa muutama viikko sitten henkilökunnan kesken.

Vaikka yhtiön pääpaikka on Vaasassa, yhtiö toimii eri puolilla Suomea ja Ruotsia, joten juhlatkin levittäytyivät 19 paikkakunnalle.

Tiina Nieminen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka