Uutiset

Kolmen vuoden kuluttua Stormossen kilpailuttaa kaikki jätekuljetukset Vaasan seudulla

Kiinteistöliitto Pohjanmaa muistuttaa, että roskien lajittelu oikeanlaisiin jäteastioihin taloyhtiössä on jokaisen asukkaan omalla vastuulla. Lajitteluohjeita voi katsoa verkkosivulta:
www.stormossen.fi/lajitteluohjeet. Arkistokuva.
Kiinteistöliitto Pohjanmaa muistuttaa, että roskien lajittelu oikeanlaisiin jäteastioihin taloyhtiössä on jokaisen asukkaan omalla vastuulla. Lajitteluohjeita voi katsoa verkkosivulta: www.stormossen.fi/lajitteluohjeet. Arkistokuva.
Kuva: Tanja Korpela
  • Anne Laurila

Vaasan seudun jätelautakunta päätti pari viikoa sitten, että Vaasan seudulla siirrytään uuden jätelain mukaiseen käytäntöön jätteiden kuljetuksessa kolmen vuoden kuluttua.

Se tarkoittaa, että kaikkien jätejakeiden kuljetusten järjestäminen siirtyy kuntien vastuulle, myös poltettavan jätteen eli sekajätteen.

Käytännössä jätekuljetukset kilpailuttaa alueellinen jätehuoltoyhtiö Stormossen omistajakuntiensa alueella eli Vaasassa, Mustasaaressa, Vöyrillä, Isossakyrössä, Maalahdessa ja Korsnäsissa.

Tällä hetkellä Stormossen kilpailuttaa jo kaikkien muiden jätejakeiden kuljetuksen, mutta poltettavan jätteen kuljetusyrityksen taloyhtiöt tai omakotitalojen asukkaat valitsevat itse.

– Uusi käytäntö sekajätteen kuljetuksen kilpailuttamiseen tulee voimaan kolmen vuoden kuluttua lautakunnan päätöksestä eli 23.4.2027, sanoo jätehuoltopäällikkö Camilla Enell-Öst.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaikkien jätejakeiden kuljetusten järjestäminen siirtyy kuntien vastuulle, myös poltettavan jätteen eli sekajätteen. Arkistokuva.
Kuva: Riikka Ilmonen

Pitkä vääntö kuljetuksista

Jätelautakunta on pitkään rimpuillut jätelakia vastaan, ja jätekuljetusasiaa on puitu monissa kokouksissa.

Asia on pitkittynyt jo niin pitkälle, että Etelä-Pohjanmaan ely-keskus on langettanut jätelautakunnalle 40 000 euron uhkasakon vauhdittamaan jätelautakunnan jätelain mukaista jätteenkuljetusjärjestelmäpäätöstä.

Uhkasakosta on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen, jonka ratkaisua nyt odotetaan.

Valituksesta huolimatta ely-keskus oli uhannut asettaa jätelautakunnalle vielä juoksevan uhkasakon, jonka peruserä olisi ollut 50 000 euroa. Sen päälle olisi tullut 15 000 euron lisäsakko jokaista kolmea kuukautta kohti, kunnes jätekuljetusmääräykset noudattaisivat jätelakia.

Nyt on lopulta saatu siis aikaan lainmukainen ratkaisu. Jätelautakunnan kokouksessa siihen päädyttiin äänestyksen jälkeen, ja lainmukainen kanta voitti äänin 6–4.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kiinteistöliiton kyselyssä taloyhtiöiden edustajat nimesivät suurimmaksi epäkohdaksi jäteastioiden tyhjennysvälit. Arkistokuva.
Kuva: Elenä Mikkilä

Huomiota tyhjennysväleihin

Kiinteistöliitto Pohjanmaa on selvittänyt, että sen jäsentaloyhtiöiden siirtyminen uuden jätelain velvoitteisiin on ollut ongelmallista Vaasassa ja Mustasaaressa.

Kiinteistöliiton kyselyssä taloyhtiöiden edustajat nimesivät suurimmaksi epäkohdaksi jäteastioiden tyhjennysvälit, jotka muuttuivat totutusta rytmistä viime kesänä.

Myös ylimääräisten astioiden tulo ahtaisiin jätekatoksiin oli monen mielestä hankalaa omassa taloyhtiössä.

– Olemme käyneet annettuja palautteita läpi Stormossenin kanssa. Moni asia on jo parantunut viime kesään nähden, kertoo Kiinteistöliitto Pohjanmaan toiminnanjohtaja Mervi Ala-Prinkkilä tiedotteessa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moni taloyhtiö on saanut uusia keräysastioita lajittelun helpottamiseksi, mutta poltettavan jätteen keräysastioiden määrää ei ole välttämättä muutettu.
Kiinteistöliitto Pohjanmaan toiminnanjohtaja Mervi Ala-Prinkkilä

Taloyhtiön hallituksen on oltava hereillä

Ala-Prinkkilä neuvoo, että nyt olisi hyvä taloyhtiön hallituksen seurata, täyttyykö jonkun jätelajin roska-astia ennen varsinaista tyhjennyspäivää tai tyhjennetäänkö joitain astioita puolityhjinä ja jopa tyhjinä.

– Taloyhtiöt ovat itse paljon vartioina. Moni taloyhtiö on saanut uusia keräysastioita lajittelun helpottamiseksi, mutta poltettavan jätteen keräysastioiden määrää ei ole välttämättä muutettu. Aiemman 2–3 poltettavan jätteen astian sijaan yhtiö voisi nyt hyvin pärjätä vain yhdellä astialla, ja jätekatokseen tulee heti lisää tilaa muille astioille.

Taloyhtiö voi omia jäteastioitaan ja tyhjennysvälejä seuraamalla säästää isojakin summia vuositasolla.

Poltettavan jätteen tyhjennys on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin lajiteltujen jätteiden.

Kiinteistöliitto Pohjanmaa osallistui maalis-huhtikuussa valtakunnalliseen jätekyselyyn. Se tehtiin alueilla, joihin jätelain muutos toi uusia velvollisuuksia lajitteluun ja kuljetusvastuisiin.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka