Uutiset

Korkeakoulujen jääkiekkoliigan takana on vaasalainen opiskelijaporukka – Sarja alkaa karnevaalitunnelmissa Vaasassa

Tarkoitus on rakentaa ja kehittää yhteisö, joka toimii opiskelijoilta opiskelijoille, unohtamatta tarjota viihdettä myös muillekin. Elias Lampinen toimii kaukalon ulkopuolisten asioiden toiminnanjohtajana Vaasan opiskelijoiden Mighty Cocks -joukkueessa.
Tarkoitus on rakentaa ja kehittää yhteisö, joka toimii opiskelijoilta opiskelijoille, unohtamatta tarjota viihdettä myös muillekin. Elias Lampinen toimii kaukalon ulkopuolisten asioiden toiminnanjohtajana Vaasan opiskelijoiden Mighty Cocks -joukkueessa.
Kuva: Roope Lappalainen
  • Roope Lappalainen

Jääkiekon korkeakoulusarja FCAAn aloitus on aivan nurkan takana. Vaasalainen opiskelija, ja yksi sarjan järjestäjistä Elias Lampinen on erittäin innostunut ja iloinen.

– Lähdimme viime keväänä tavoittamaan eri korkeakouluista jääkiekkojoukkueita. Se onnistui hyvin, sillä sarjaan on saatu 9 eri kaupungista yhteensä 17 joukkuetta mukaan, Lampinen kertoo.

Korkeakoulujen oma liiga on saanut alun toimintaansa Vaasan omasta korkeakoulujen jääkiekkojoukkueesta, Mighty Cockseista.

Tie ei ole ollut helppo. Kolme vuotta sitten pelien aikaan joukkueessa ei ollut kuin 6 henkilöä mukana. Harjoituksiin ei saatu joka kerta edes tarpeeksi pelaajia jäälle. Tilanne on nyt parantunut.

– Toiminta siirrettiin noin vuosi sitten yliopiston alaisuudesta Warrantti ry:n eli Vaasan yliopiston kauppatieteilijöiden ainejärjestön alaisuuteen. Muutos on luonnollista, että opiskelijajärjestö ottaa vastuun opiskelijoista koostuvasta yhteisöstä, Lampinen selventää.

Kasvu on ollut suurta. Tänä syksynä Mighty Cocksien mukana on 95 pelaajaa, 6 joukkuetta ja he ovat mukana 3:ssa eri liigassa: Wasa Hockey League, III-divisioona ja nyt uutena korkeakoulujen jääkiekkoliiga. Joukkueen taustalla toimiva tiimikin sisältää jo 54 henkilöä. Toiminnassa on haluttu tarjota kaikille ja kaiken tasoisille pelaajille mahdollisuus urheilla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Naisjoukkue toiveissa

Opiskelijoiden liikunnan vähentyminen on ongelma, jota Mighty Cocks on halunnut lähteä taklaamaan.

– Opiskelijoiden Liikuntaliiton tutkimuksen mukaan 54 prosenttia opiskelijoista ei liiku tarpeeksi. Sama tutkimus kertoo, että tämän liikkumattomuuden kustannukset yhteiskunnalle ovat 3 miljardia vuodessa, Lampinen selittää.

Toiminnan kasvattaminen on tuonut pelkästään hyvää sekä joukkueelle että opiskelijoille.

– Liikunta vaikuttaa positiivisesti kuntoon, mutta myös mielenterveys hyötyy liikunnasta. On ollut hieno huomata, että joukkueeseen on liittynyt, joko pelaajaksi tai toimijaksi taustalle, opiskelijoita, jotka eivät muuten ole niin aktiivisia opiskelijaelämässä. He ovat löytäneet tästä urheilujoukkueesta yhteisön, jossa on hyvä olla, riippumatta sukupuolesta tai opiskelualasta.

Tällä hetkelläkin taustatiimiin haetaan lisää tekijöitä kaikista Vaasan korkeakouluista.

– Olemme halunneet saada kasaan myös naisjoukkueen, mutta selvitysten jälkeen korkeakouluissa ei näemmä ole paljon naiskiekkoilijoita. Naisjoukkueen perustaminen on meillä suunnitelmissa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaasan korkeakoulujen jääkiekkojoukkue pelaa ja harjoittelee Sportin kanssa samoissa tiloissa Vaasan Sähkö Areenalla.
Kuva: Helmi Aro

Ainutlaatuinen jääkiekkoliiga

Suomen tasolla uusi ja ainutlaatuinen korkeakoulujen jääkiekkoliiga on saanut inspiraatiota Yhdysvalloissa toimivasta NCAAsta, josta muistuttaa jo liigan nimikin, FCAA.

Alkupotkun uusi liiga sai viime keväänä järjestetystä Kylterien eli kauppatieteilijöiden SM-jääkiekkoturnauksesta Vaasassa. Tapahtuma keräsi 700 katsojaa, ja joukkueita saapui ympäri Suomea, yhteensä 10. Tapahtuma oli onnistunut niin järjestäjien kuin myös pelaajien mielestä.

Se loi kipinää järjestää jotain uutta, mutta tällä kertaa isommin. Vaasassa perustettiin opiskelijoista koostuva työryhmä, joka alkoi suunnitella uutta ja kansallista korkeakoulujen jääkiekkoliigaa. Tähän työryhmään kuuluu Elias Lampinen, Kami Kortelainen ja Tuomas Koivistoinen. Myöhemmin työryhmä sai vahvistusta Lappeenrannasta ja Kuopiosta.

Peleistä halutaan järjestää isoja ja hienoja ottelutapahtumia.

– Kun hiljainen jäähalli täyttyy kannustuksista ja maaleja juhlitaan, niin silloin nauttivat sekä pelaajat että katsojat.

Sarja koostuu siten, että jokaisella joukkueella on 4 runkosarjapeliä. Kevyt runkosarja takaa aikaa opiskelulle ja muulle elämälle. Sarja kulminoituu keväällä Vaasassa järjestettävään 2-päiväiseen lopputurnaukseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sportin kanssa voittavaa yhteistyötä

Mighty Cocks pelaa ja harjoittelee Vaasan Sähkö Areenalla. Jo alusta alkaen yhteistyö Sportin kanssa on ollut kuin silmiä hivelevää ylivoimapeliä, jossa ongelmiin löydetään yhdessä ratkaisukeinot.

– Aina kun olemme ehdottaneet ideoita Sportin päätyyn, ikinä ei vastaus ole ollut ei, vaan, että mietitään miten me saamme tuon onnistumaan, Lampinen iloitsee.

Yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet. Keskiviikkona 25.10. FCAA-jääkiekkoliigan viralliset avajaiset pyöräytetään käyntiin Vaasa Hockey Carnivalin merkeissä. Ensin Vaasan Sport kohtaa Rauman Lukon Liigan pelissä, jonka jälkeen Mighty Cocks kamppailee HC Morjensia vastaan FCAA-liigan pelissä.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Polku urheiluseuran sisään?

Vaasan Sportin puolelta työskentely opiskelijaryhmien kanssa on ollut tervetullut piristys arkeen. Yhteistyö on sujunut, asioita on saatu aikaan ja uusia ideoita on tuotu pöydälle.

– On ollut mahtava seurata, miten toiminta on koko ajan kasvanut opiskelijoiden puolelta. Ammattilaisurheiluorganisaationa olemme tyytyväisiä, kun uusi korkeakoululiiga tulee, Sportin markkinointijohtaja Jonne Kemppainen kertoo.

Sportin pelit kiinnostavat Vaasassa nuorisoa, mutta tervetullutta on, että katsomoon saapuu massoittain korkeakouluopiskelijoita, Kemppainen lisää.

Vaasa Hockey Carnival on yksi osa yhteistyötä, ja sitä halutaan jatkaa ja kehittää. Opiskelijat tuovat esiin uusimpia trendejä ja teorioita, joita tällä hetkellä pyörii esimerkiksi markkinoinnin maailmassa. Aallonharjalla pysyminen on tärkeää.

Tätä osaamista Vaasan Sport haluaa saada myös itselleen.

– Ruotsi on hyvä esimerkki yhteistyöstä korkeakoulujen ja urheiluseurojen välillä. Siellä kulkee suora väylä akateemisesta elämästä työelämään juuri näiden kahden toimijan välillä. Suomessa tällainen polku ei vielä ole yleinen. Ruotsissa urheiluseurat työpaikkoina ovat erittäin suosittuja juuri tämän mahdollisuuden takia, Kemppainen sanoo.

Tulevaisuuden näkymistä on jo keskusteltu FCAA-liigan järjestäjien kanssa. Ideoita on ilmassa. Tapahtumat ovat keskiössä, mutta on hyvä miettiä, mitä opiskelijat voivat konkreettisesti tuoda seuratyöhön ja yhtiön pyörittämiseen.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka