Uutiset

KPO uskoo Vaasaan, hotellin jättiremontti alkoi

Centralin ravintolassa on iltaisin à la carte -tarjoilu, kertoo KPO:n matkailu- ja ravitsemusalan toimialajohtaja Riku Asukas.
Centralin ravintolassa on iltaisin à la carte -tarjoilu, kertoo KPO:n matkailu- ja ravitsemusalan toimialajohtaja Riku Asukas.
Kuva: Jarno Pellinen
 • Terhi Ekola

Vaasan ydinkeskustassa sijaitsevan Original Sokos Hotel Royal Vaasan jättiremontti on alkanut. Kiinteistö ja sen liiketoiminta ovat KPO:n omistuksessa ja toimintaa.

Remontti maksaa kymmeniä miljoonia euroja, joskaan KPO:n matkailu- ja ravitsemusalan toimialajohtaja Riku Asukas ei paljasta kustannusarviota.

Työt alkoivat viime viikon tiistaina, ja sitä ennen Royalin korkea tornitalo tyhjennettiin. Siinä kului pari, kolme viikkoa.

– Sieltä vietiin ulos kaikki irtain.

Hotellikokonaisuuteen kuuluu myös Hovioikeudenpuistikon toisella puolella sijaitseva Centralin rakennus. Hotellin toiminta siirtyy sinne siksi ajaksi, kun 11-kerroksinen päärakennus kunnostetaan. Centraliin rakennetaan väliaikainen vastaanottotila.

– Torniosan remontissa kuluu arviolta vuosi. Voinemme kalustaa ja avata Royalin uudestaan ensi vuodenvaihteen paikkeilla.

Maaliskuussa aletaankin myydä Royalin uusia huoneita vuodelle 2024.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Riku Asukas seisoo Centralin kulmassa. Rakennuksen toisen kerroksen seinää kiersi alun alkaen parveke, jota ei kuitenkaan remontissa oteta käyttöön.
Kuva: Jarno Pellinen

Huoneiden määrä vähenee

Asukkaan mukaan tulevan vuoden aikana hotelli kunnostetaan lattiasta kattoon. Se on kaupungin suurin hotelli 285 huoneella.

Kaikki huoneet, ravintolat, aulat ja saunaosasto puretaan raakapinnoille ja uudistetaan. Myös energia- ja talotekniikka uusitaan. Päälämmitysjärjestelmäksi vaihdetaan kalliolämpö. Hotelliin tulee jäteveden energian talteenottojärjestelmä sekä aurinkovoimala.

– Huoneiden lukumäärä hieman vähenee, mutta vuodepaikkojen määrä pysyy samana. Osasta huoneita tehdään nykyistä suurempia ja useampipaikkaisia. Sellaiseen on tarvetta, sillä kahden hengen huoneiden rinnalle kaivataan muunkinlaisia huoneita esimerkiksi perheille ja kaveriporukoille. Lisäksi tehdään esteettömiä huoneita.

Royalin ykköskerros muutetaan kokonaan ravintola- ja aulatilaksi. Siellä on neliöitä valtava määrä.

– Niihin mahtuu useita erilaisia ravintololatiloja. Ravintolan pääovi tulee Pitkänkadun ja Hovioikeudenpuistikon kulmaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Royalin torniosan remontti alkoi viime viikolla. Ainakaan vuoteen asiakkailla ei ole pääsyä sinne.
Kuva: Jarno Pellinen

Pysäköintilaa tuplaten lisää

Jatkossa hissi nousee päärakennuksessa 11. eli kattokerrokseen, kun tähän mennessä se on jäänyt kymmenenteen kerrokseen.

– Uudistamme siellä sijaitsevat saunatilat ja allasosaston täysin. Niistä tulee uniikit, ja asiakkaat pääsevät uimaan kaupungin kattojen yläpuolella.

Tähän mennessä hotellilla on ollut runsas 30 lämmintä parkkipaikkaa. Nyt niiden määrä yli tuplaantuu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Centralissa avautuu uusi lounaspaikka

Sen jälkeen, kun torniosa on avattu, on 138-huoneisen Centralin remontin vuoro kadun toisella puolella. Asukkaan pöydällä on jo sen remontista alustavia luonnoksia.

– Centralin uudistus on valmis vuoden 2025 alussa.

Siellä on tehty väliaikaisia uudistuksia tulevan vuoden tarpeita silmällä pitäen. Esimerkiksi hotellin vastaanotto on siirretty uuteen paikkaan ja huoneiden kalustusta on kohennettu.

– Central on kohtuuhyvässä kunnossa. Se on monimuotoinen rakennus, jota on rakennettu eri vuosikymmenillä. Se saa uuden ja päivitetyn identiteetin.

Centralissa avattiin tiistaina à la carte ravintola. Se on avoinna iltaisin sunnuntaita lukuun ottamatta. Ensi viikon tiistaista lähtien ravintolassa on tarjolla myös lounasbuffet.

– Monia vaasalaisia kiinnostaa varmaankin tulla katsomaan, minkälainen Centralin legendaarinen ravintola on. Se on ollut monta vuotta käytössä vain tilauksesta.

Centralin rakennusta kohennetaan tilapäisesti. Sen varsinainen remontti alkaa sitten, kun tien toisella puolella sijaitsevan torniosan remontti on valmis.
Kuva: Jarno Pellinen

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Sijainti keskustassa on loistava

Asukas pitää Royalin sijaintia Vaasan keskustassa loistavana. Hän on myös tyytyväinen kävelykadun laajennukseen. Se mahdollistaa kesällä nykyistä suuremman ulkoterassin.

– On myös erinomaista, että torin alta pääsee Toriparkin kautta kulkemaan kuivin jaloin hotelli Vaakunasta Royaliin. Remontissa kävelyputki Espenistä Royalin rakennukseen säilyy. Sekin saa nyt kasvojenkohotuksen.

Hotellikompleksi uudistaminen on valtava ja kallis urakka. Miksi se kannattaa tehdä?

– Royalin rakennus on jo 40 vuotta vanha. Investoimme siihen, koska uskomme, että Vaasassa riittää asiakasvirtoja. Seuraamme esimerkiksi tarkasti Vaasan akkutehdashankkeita.

Jahka hotellikompleksin uudistus on valmis, palkataan sinne 30–40 työntekijää lisää.

– Heidän löytämisensä on suuri haaste, sillä korona-aikana alalta katosi paljon työntekijöitä.

Hotelliremontti vaikuttaa myös liikennejärjestelyihin hotellin ympärillä.

Remontissa käytetään paikallista osaamista

KPO:n remontti toteutetaan pääasiassa paikallisten yritysten kanssa. Sen työllistämisvaikutus alueella on noin 200 henkilötyövuotta.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen päätoteuttaja on West Group Oy Vaasasta. Hotellihuoneiden uudistuksesta vastaa Vaasan Rakennuskorjaus Oy, ja myös talotekniikan urakoitsijat ovat Vaasan seudulta.

– Sisustus- ja palosuunnittelua lukuun ottamatta suuunnittelutoimistot löytyvät 500 metrin säteellä hotellista. Yritämme käyttää paikallisia toimijoita aina, kun se on mahdollista, sanoo KPO:n kiinteistöjohtaja Mika Mikkola.

West Groupin toimitusjohtaja Toni Uusi-Pohjola kuvailee kohdetta haastavaksi ja mielenkiintoiseksi.

– Sen erityispiirre on työmaan sijainti ydinkeskustassa, mikä asettaa tiettyjä vaatimuksia esimerkiksi työmaan tuotantoon ja logistiikkaan. Osapuolien yhteishenki ratkaisee hankkeen juohevan läpiviemisen.

Centralin historiaa

 • Legendaarisen vaasalaisen hotelli Centralin vanha puoli on rakennettu vuonna 1941, ja se avattiin hotellina vuonna 1942 nimellä Hotelli Central.

 • Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Aulis Hämäläinen ja Jouko Ylihannu.

 • Hotelli oli vaasalaisen huvitteluelämän keskus sen alkuvuosikymmeninä.

 • Nimi Central on ollut käytössä jo 1880-luvulta lähtien paikalla sijainneen kahvila-ravintolan nimenä.

 • 1970-luvulle saakka wc- ja suihkutilat olivat hotellin käytävillä. Vain luksushuoneissa olivat omat wc ja suihku.

 • Rakennuksen uusi puoli rakennettiin vuonna 1972.

 • Central oli Suomen ensimmäinen hotelli, jonka huoneissa oli väritelevisio 1980-luvun alkaessa.

 • Hotelli Centralissa ovat vierailleet muun muassa Ruotsin prinssi Bertil vuonna 1982 ja presidentti Urho Kekkonen useaan otteeseen kalastusmatkoillaan Merenkurkkuun. Yksi sviiteistä on nimetty Kekkosen mukaan.

 • Central yhdistettiin vuonna 1988 yhdessä hotelli Arctian kanssa Royal Waasaksi.

 • Vuosina 1988–1989 rakennettiin maanalainen tunneli, jolla yhdistettiin kadun vastakkaisilla puolilla sijaitsevat hotellit toisiinsa.

 • Ravintola Central on avattiin vuonna 1941. Viime vuodet se on toiminut pääasiassa tilausravintolana.

 • Kaupunkilegendan mukaan hotelli Centralissa kummittelee. Tarinan mukaan kummitus on kiinteistöllä sijainneen puutalon omistaja, joka vastusti ajatusta siitä, että naapuritontilla sijainnut hotelliyritys ostaisi hänen kiinteistönsä. Lopulta hotelli kuitenkin laajeni tontille. Kerrotaan, että rouvan henki prostestoi edelleen puretun kotinsa kohtaloa.

 • Kertomukset oudoista sattumuksista hotellin käytävillä ovat tuttuja hotellin henkilökunnalle ja asukkaille.

 • Lähteet: Riku Asukas/KPO,

 • Tiina Hautala: Aaveiden kaupunki

Jaa artikkeli
Lounaspaikka