Uutiset

Kuorot rynnivät taas Vaasan kuorofestivaalille – Loppuviikon aikana on tarjolla 170 ilmaista esiintymistä

Taiteellinen johtaja Kristian Heberg sekä Andrea Frondelius-Kovács ja Geir Byrkjeland Vaasan kulttuuripalveluista iloitsevat, että kuorot haluavat taas tulla mukaan Vaasan kuorofestivaalille.
Taiteellinen johtaja Kristian Heberg sekä Andrea Frondelius-Kovács ja Geir Byrkjeland Vaasan kulttuuripalveluista iloitsevat, että kuorot haluavat taas tulla mukaan Vaasan kuorofestivaalille.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Laura Krohn

Kuorot ovat taas innostuneet lähtemään Vaasan kuorofestivaalille, joka järjestetään eri puolilla Vaasaa tällä viikolla.

Koronasulkujen jälkeen viime vuoden festivaali vietettiin vielä varovaisesti, mutta nyt Vaasaan on tulossa reilusti enemmän kuoroja.

– Meille on tulossa todella paljon ryhmiä, yli 80 kuoroa, yhtyettä ja orkesteria. Se lähentelee jo ennätysvuosien lukuja. Osallistujia on noin 1700, hymyilee taiteellinen johtaja Kristian Heberg.

Kansainvälisesti on vielä hiljaista. Suurin osa kuoroista on Suomesta, mutta kaksi tulee Ruotsista ja yksi lauluyhtye Sloveniasta.

Osallistuvat kuorot ovat etukäteen olleet innoissaan siitä, että erittäin suositut nonstop-konsertit kauppakeskus Rewellissä tekevät paluun, kun siellä on taas sopiva esiintymispaikka.

Kamarikuoro Kampin laulu Helsingistä on yksi Kuorofestivaalin pääesiintyjiä.
Kuva: Cata Portin

Sen lisäksi kuorolaulu soi kouluissa ja palvelutaloissa, ravintoloissa ja kahviloissa, torilla, kauppahallissa ja rautatieasemalla. Myös kaupungintalo, Vaasan kirkko ja Alman juhlasali ovat konserttipaikkoja.

– Haluamme tuoda laulun ihmisten ilmoille. Jos kaupungilla liikkuu, ei voi välttyä kuorolaululta, Heberg sanoo.

Ilmaisesiintymisiä on yhteensä 170.

Barbershop-laulullakin on sijansa ohjelmassa.

– Barbershop on perinteisesti kuulunut festivaalille. Nyt meille ilmoittautui niin monta kotimaista barbershop-porukkaa, että saimme koottua niistä koko illan ohjelman Bock'sille.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lapsille oma iso konsertti

Pääkonsertteja on viisi. Niiden lisäksi on avajais- ja päätöskonsertit, joissa on sekaisin paikallisia kuoroja ja pääesiintyjiä.

Suomen mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton miehet pitää Vaasassa levynjulkaisukonsertin. Se on periodiluonteinen, ammattimaisesti toimiva kuoro, jota johtaa Paavo Hyökki.

– Kuoro esittää aiemmin levyttämättömiä mieskuorokappaleita, sekä uusia sävellyksiä kuin arkiston aarteitakin, joita taiteellinen johtaja on onnistunut löytämään, sanoo Heberg, joka itsekin on kuoron jäsen.

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoista koostuva Tamk Choral Company esittää energisellä showmeiningillä musikaali- ja popsävelmiä.

Tänä vuonna festivaali on halunnut panosta lastenohjelmistoon. TV:stä tuttu Tuomo Rannankari, Vaasan kaupunginorkesteri ja Vaasan musiikkiluokkien 50-henkinen kuoro esittävät lastenkonsertti Sininen pallo.

Tuomo Rannankarin koko perheen konsertissa esiintyy myös paikallinen musiikkiluokkien kuoro ja Vaasan kaupunginorkesteri.
Kuva: Jiri Halttunen

Rannankari palkittiin vuonna 2019 Vuoden lastenmusiikin tekijänä, ja hän osaa ottaa yleisönsä.

– Olin oman 3-vuotiaani kanssa katsomassa konsertin Oulussa. Hän jaksoi koko konsertin istua ja tapittaa, Heberg kertoo.

Panulan pohdiskeleva sävellys

Ammattimaisesti toimiva kamarikuoro Kampin laulu esittää neljän eri kuoron yhdessä tilaama teoksen ruotsalaiselta säveltäjälupaukselta Jacob Mühlradilta. Kantaesitykset kuullaan samoihin aikoihin neljällä eri mantereella.

Tällä festivaalilla toteutuu myös Jorma Panulan kanssa pitkään suunniteltu yhteistyö, kun Peltomiehen rukous esitetään Vaasan kirkossa.

Siinä laulaa eteläpohjalainen Naiskuoro Tuulivoima, joka on Seinäjoen tyttökuorona ollut myös kantaesittämässä teosta 1980-luvulla.

– Se on vaikuttava, pohdiskeleva teos. Panulan sävellystyyli on sopivan kujeileva, ja tyylivaihtelut pitävät kuulijan hereillä, luonnehtii Heberg.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pääesiintyjät kotimaasta

Tänä vuonna pääesiintyjät ovat kotimaisia.

– Isojen kuorojen liikuttelu on todella kallista. Lisäksi olemme halunneet auttaa kotimaisia tekijöitä koronan jälkeen, Heberg sanoo.

Ensi vuonna kuorofestivaali järjestetään 30. kerran, ja silloin saattaa olla luvassa vieraita kauempaakin.

Heberg on toiminut taiteellisena johtajana vuodesta 2019, mutta koronarajoitusten vuoksi tämä on vasta toinen festivaali, joka saadaan pidettyä.
Kuva: Jarno Pellinen

Heberg nousee festivaalilla myös itse lavalle laulamaan Liiton miehet -kuoron riveissä.

Myös hänen johtamansa kuorot, Oulun kamarikuoro ja Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit, esiintyvät festivaalilla.

Kempeleessä Oulun kupeessa asuva Heberg aloitti viime syksynä perinteikkään pohjalaisen mieskuoron johtajana, ja käy harjoituttamassa kuoroa viikoittain Seinäjoella.

– Se on junalla noin kolme tuntia sivu. Kun lähtee päivällä yhdeltä, ehtii puolen yön aikaan samana päivänä takaisin kotiin. Mieskuorot ovat Suomesta vähenemässä, ja erityisesti niiden parissa haluan työskennellä. On mentävä sinne, missä työt ovat.

Vaasan kuorofestivaali 18.–21.5.2023

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka