Uutiset

Kuulokojeet huolletaan nyt vanhassa postitalossa Hovioikeudenpuistikolla

Kuulokojeita on erilaisia eri  tarkoituksiin huonokuuloisille. Kuvassa näkyvät musta kuulokoje sekä korviin tulevat korvakappaleet.
Kuulokojeita on erilaisia eri tarkoituksiin huonokuuloisille. Kuvassa näkyvät musta kuulokoje sekä korviin tulevat korvakappaleet.
Kuva: Emma Takalo
  • Anne Laurila
  • Emma Takalo

Tämän vuoden alusta lähtien Pohjanmaan hyvinvointialueen kuulonhuollon palveluntuottajana on toiminut Suomen Kuulostudio Oy.

Hyvinvointialue kilpailutti kuulokojeisiin liittyvät palvelut, ja Kuulostudio voitti kisan.

Pohjanmaan hyvinvointialueen korva-, nenä- ja kurkkutautien ylilääkäri Annika Mecklin korostaa, että palvelun käyttäjille kaikki jatkuu ennallaan.

– Potilaille, joilla on jo kuulokoje meidän kauttamme, mikään ei muutu. Potilas saa kuulokojeen ja sen huollot edelleen ilmaiseksi.

Jos huomaa kuulonsa alentuneen, kannattaa hakeutua terveysasemalle lääkäriin, jolta saa tarvittaessa lähetteen keskussairaalan korvapoliklinikalle. Jos korva näyttää muuten terveeltä, tehdään keskussairaalassa kuulokoe. Sen perusteella lääkäri voi määrätä kuulolaitteen.

Kuulokojeita käyttää noin 6 000 ihmistä Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Kuulolaitteet valmistetaan ja niitä huolletaan nyt Kuulostudiossa, joka sijaitsee Hovioikeudenpuistikon vanhassa postitalossa.

Siellä tehdään myös kuulotutkimuksia.

– Osa sairaalan kuuloasemalle tulleista lähetteistä siirretään meille, minkä jälkeen me lähetämme ajan asiakkaalle kuulontutkimukseen. Sitten mietitään, millaista kuulokojetta tarvitaan, Kuulostudion audionomi Anne Nymark kertoo.

Kuulostudion tiimiin Vaasassa kuuluvat audionomi Anne Nymark, sihteerit Jessica Hopponen ja Teija Mielty sekä audionomi Saara Finne. Kuulostudio toimii myös Seinäjoella, Tampereella ja Porissa.
Kuva: Emma Takalo

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuulokojeita on erilaisia

Nymarkin mukaan kuulokojeita on erilaisia. Hänen mukaansa sopivan laitteen valintaan vaikuttavat esimerkiksi työ, harrastukset ja elämäntilanne.

– On huipputeknisiä tai sitten hyvin helppokäyttöisiä, parin nappulan kojeita, joita asiakkaan on helppo käyttää ja säätää itse.

Kuulokojeen valintaan saattavat vaikuttaa myös esimerkiksi käyttäjän näkö ja sormien toiminta. Kuulokojeessa voi olla pieniä osia, joita heikkonäköisen on vaikea havaita.

Nymarkin mukaan kuulon heikkenemiseen vaikuttavat monet eri tekijät elämän varrella.

Erilaiset tulehdukset ja sairaudet sisä- ja välikorvassa vaikuttavat kuulemiseen. Myös melualtistus ja erilaiset tapaturmat saattavat heikentää kuuloa.

– Jokainen asiakas on yksilö, ja jokaiselle räätälöidään oma kuulon kuntoutus, Nymark kertoo.

Audionomi Saara Finne sanoo, että kuulokojeiden huolto on potilaalle ilmaista Kuulostudiossa, jos potilas on saanut kuulolaitteen julkisen terveydenhuollon kautta.
Kuva: Emma Takalo

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuulokoje vaatii kunnossapitoa

Uutta kuulokojetta varten asiakkaalle tehdään kuulontutkimus. Sen jälkeen korvakäytävistä otetaan mallit, ja asiakkaalle tilataan yksilölliset korvakappaleet.

Sitten on vuorossa sovitus, jossa kuulolaite testataan ja ohjelmoidaan kuuloon sopivaksi. Lopuksi asiakkaalle annetaan kotihoito-ohjeet, eli kerrotaan, miten kuulolaitetta puhdistetaan ja huolletaan kotona.

– Korvakappaleessa olevan vahan voi pyyhkiä pois paperilla tai kosteuspyyhkeellä. Samoin pyyhitään itse kuulolaite, sillä korvantaustat hikoavat aina hieman, Nymark kertoo.

Kovan korvakappaleen voi pestä myös lämpimällä vedellä, kunhan sen muistaa pesun jälkeen kuivata huolella.

– Joskus on käynyt niin, että asiakas tulee meille laitteen kanssa, koska ei kuule mitään. Lopulta syynä on se, että korvakappaleessa on ollut pienenpieni pisara vettä.

Lisäksi kotona tehtävään peruspuhdistukseen kuuluu kojeen mallista riippuen kuulokkeiden vahasuojien vaihto ja mikrofoniaukkojen harjaus.

Myös korvan pitäminen puhtaana on tärkeää.

– Vahaa kertyy korviin, ja se työntyy aina vain syvemmälle, kun korvakappale laitetaan korvaan. Siksi on tärkeää puhdistaa säännöllisesti korvakäytävät ylimääräisestä vahasta.

Kotona tehtävään kuulokojeen puhdistukseen tarvitaan pieni harja, jolla voidaan puhdistaa esimerkiksi mikrofoniaukot.
Kuva: Emma Takalo

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kojeen vikoja voi korjata

Kun kuulokojeessa ilmenee vikaa, joka ei johdu omasta huolimattomuudesta, voi julkisen terveydenhuollon kautta hankitun kuulokojeen huoltaa Kuulostudiolla ilmaiseksi.

Ilmainen huolto Kuulostudiolla koskee myös aiemmin Finfonicilta julkisen terveydenhuollon kautta saatuja laitteita.

– Jos taas esimerkiksi koira on pureskellut kuulokojetta tai asiakas ei huolla kuulokojetta kotona, on kyse omasta huolimattomuudesta. Vahinkotilanteissa korjauksen saattaa korvata esimerkiksi kotivakuutus, Nymark kertoo.

Huoltaminen on maksullista myös silloin, jos kuulokoje on hankittu yksityisen terveydenhuollon kautta ja maksettu itse.

Vaasan lisäksi Kuulostudio tekee huoltokäyntejä kerran kuukaudessa Närpiössä. Siellä toimipiste sijaitsee terveysaseman yhteydessä. Lisäksi hyvinvointialueella on Pietarsaaressa oma kuuloasema, joka palvelee sikäläisiä potilaita.

Helmikuussa Kuulostudio muuttaa Hovioikeudenpuistikon vanhan postitalon toisesta kerroksesta saman talon ensimmäiseen kerrokseen. Uudet tilat ovat noin puolta isommat kuin nykyiset.
Kuva: Emma Takalo

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka