Uutiset

Kvarkenfest ja Vaasa Run järjestävät yhteistapahtuman, jossa yhdistyvät musiikki ja liikunta – "Tämä on uniikki konsepti"

Elonkerjuu esiintyy Elisa-stadionilla lauantaina.
Elonkerjuu esiintyy Elisa-stadionilla lauantaina.
Kuva: Tuukka Kiviranta
  • Riikka Ilmonen

Elisa-stadion täyttyy lauantaina tenavista, liikkujista ja musiikin ystävistä, kun Kvarkenfest ja Vaasa Run järjestävät yhteisen tapahtuman.

Sekä Kvarkenfest että Vaasa Run ovat koko perheen tapahtumia, joissa on ohjelmaa kaikenikäisille. Tapahtumien koordinaattorit Fredrik Furu ja Jannica Granbacka kertovat, että idea yhteisestä tapahtumasta syntyi sattuman kautta.

– Jannica soitti ja sanoi, että tapahtumamme ovat samana päivänä ja ehdotti niiden yhdistämsitä. Tämä on konseptina uniikki, ja rakennamme tässä uutta suuntaa Suomessa, Furu kertoo.

Päivä alkaa juoksutapahtumalla ja kehittyy päivän mittaan festivaalimuotoon.

Tapahtumien välinen kapulan vaihto tapahtuu ennen kello kolmea. Ensimmäinen artisti on vöyriläinen huumoriryhmä KAJ.

– Tämä on perheille ainutlaatuinen mahdollisuus tulla lasten kanssa festareille.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jannica Granbacka ja Fredrik Furu päättivät yhdistää Vaasa Runin ja Kvarkenfestin.
Jannica Granbacka ja Fredrik Furu päättivät yhdistää Vaasa Runin ja Kvarkenfestin.
Riikka Ilmonen

Merenkurkun kansanjuhla

Kvarkenfestin järjestäjänä toimii Merenkurkun neuvosto, joka täyttää 50 vuotta. Idea toteutuksesta tuli Furulta.

Tapahtuman punainen lanka on kansanjuhla koko Merenkurkun seudun ihmisille matalalla kynnyksellä, joten lippuhinta festivaaleille on vain viisi euroa.

Stadionilla esittäytyvät myös kunnat, joista neuvosto koostuu. Paikalla on myös seudun ruokamyyjiä ja pienpanimoita.

– Usein Merenkurkun neuvosto yhdistetään infrastruktuuriin ja projekteihin, mutta nyt halusimme nostaa seudun ihmiset esille. Tämä on syntymäpäivälahja pohjoismaisen yhteistyön kunniaksi, Furu sanoo.

Musiikkikattauksessa on artisteja Merenkurkun molemmin puolin, siis myös paikallista edustusta Pohjanmaalta ja Vaasasta. Mielenkiintoisen kattauksen luo esimerkiksi pohjalainen rockyhtye One Desire yhdessä Wasa Sinfonietan muusikoista koostuvan sinfoniaorkesterin kanssa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tähdet samalla lavalla

Areenalle kapuaa myös kapellimestari Mikael Svarvarin johdolla Kvarken Allstars -kokoonpano, jossa esiintyy muun muassa närpiöläinen Johan Becker, uumajalainen Malin Jonsson, seinäjokinen Antti Railio sekä Fredrik Furu itse.

– Artistit esittävät omia laulujaan ja muutaman dueton sekä lopuksi myös hittibiisejä Merenkurkun alueelta, Furu kertoo.

Mukana on monia artisteja eri genreistä. Kokoonpanossa esiintyvät myös vaasalaiset Kuningas Pähkinä ja Setä Tamu, jotka esittävät yhden oma kappaleensa. Kuningas Pähkinä odottaa mielenkiinnolla tulevaa.

– Tykkään erityisesti siitä, että kokoonpanossa on poikkileikkausta pitkin Pohjanmaata, mutta kaikkea yhdistää sama orkesteri taustalla, jolloin kokonaisuus on yhtenäinen. Sitä voisi kuvailla pitsaksi, joka on jaettu osiin eri täytteillä ja mausteilla, mutta pohja on sama, Kuningas Pähkinä kuvailee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Juoksutapahtuma kaikenkuntoisille

Ennen musisointia keskitytään kuitenkin liikunnan iloon. Toista kertaa järjestettävä Vaasa Run on Vasa Idrottssällskapin järjestämä.

Matkat ovat 5 ja 10 kilometriä, ja tänä vuonna ne ovat virallisesti mitattuja.

Granbacka alleviivaa, että kaikki ovat tervetulleita liikuntataustasta riippumatta. Lenkin saa kulkea kävellen tai juosten.

– Ei tarvitse juosta verenmaku suussa, mutta toki halukkaat saavat kokeilla omia juoksuennätyksiään, Granbacka kertoo.

Lapsille on aamusta lähtien ilmaistapahtumaa stadionin parkkipaikalla. Siellä juostaan muun muassa lasten oma, leikkimielinen juoksukisa.

– Juontajina molemmissa tapahtumissa toimivat Jonathan Granbacka ja Kaj Kunnas. Lasten kanssa juoksemassa on myös yllätyshahmo, Granbacka vinkkaa.

Paikan päällä on myös muun muassa poliisimoottoripyörä, graffititaidepiste sekä erilaisia ratoja niin lapsille kuin keppihevosillekin.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Katsetta tulevaan

Juhlahumun lisäksi Merenkurkun neuvosto luo katsetta tulevaan Kvarken Talks -kutsuvierastapahtumassa lauantaina.

– Vieraat koostuvat päättäjistä, elinkeinoelämän ja kulttuurin edustajista, joiden kanssa pidämme paneelikeskustelun siitä, kuinka seudun tulevaisuutta voidaan edustaa, Furu kertoo.

Hänen mukaansa Kvarkenfestin toivotaan jatkuvan tulevaisuudessa niin, että se järjestettäisiin vuorovuosin Suomessa ja Ruotsissa.

– Tapahtuma voitaisiin järjestää missä tahansa Merenkurkun alueella, esimerkiksi Kristiinankaupungissa, Pietarsaaressa, Uumajassa tai Skellefteåssa. Tämä on juhlavuosi ja samalla kokeiluvuosi, mutta kiinnostusta jatkoon löytyy koko seudulta.

Furu odottaa innoikkain ja ylpein mielin tulevaa viikonloppua Vaasassa.

– Aina, kun Ruotsista tulee porukkaa Vaasaan, he ihmettelevät tapahtumien ohjelmaa ja kaksikielisyyttä ja ihailevat kaupunkia. On hyvä, että naapurin pystyy aina yllättämään hyvällä tavalla.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka