Uutiset

Kylmää kyytiä Andien vuoristossa ja rattiaraivoa kesken ostosreissun

Lumen yhdistämät -elokuva palaa takaisin Andien vuoristoon, johon uruguaylainen rugbyjoukkue syöksyy kohtalokkaasti. Samaan aiheeseen perustuva elokuva on kuvattu myös vuonna 1993.
Lumen yhdistämät -elokuva palaa takaisin Andien vuoristoon, johon uruguaylainen rugbyjoukkue syöksyy kohtalokkaasti. Samaan aiheeseen perustuva elokuva on kuvattu myös vuonna 1993.
  • Mirella Kivelä

Talvi on ollut viileä ja vilpoista on tuntunut olevan myös sarjojen ja elokuvien parissa. Netflixin valikoimaan lisättiin tammikuussa elokuva Lumen yhdistämät (Society of the Snow, 2023). J.A. Bayonan ohjaama elokuva vie katsojat vuoden 1972 takaisiin tapahtumiin, kun uruguaylainen rugbyjoukkue joutuu lento-onnettomuuteen ja syöksyy Andien vuoristoon. Valveutuneimmat katsojat muistavat vuonna 1993 Frank Marshallin ohjamaan elokuvan Elossa, joka käsitteli samaa aihetta. Silloin elokuvan pääosassa nähtiin Ethan Hawke.

Ohjaajan mukaan hänen elokuvansa kertoo realistisemman tarinan selviytymisestä rankoissa olosuhteissa, ja varsinkin myös niiden tarinan, jotka kuolivat vuorilla. Tämän selviytymistarinan kaikki muistavat varsinkin kannibalismista, joka auttoi 16 ihmistä selviämään hengissä takaisin. Järkyttävät tapahtumat eivät ole elokuvan keskiössä, mutta niitä ei kuitenkaan peitellä. Epätoivo, mutta myös toivo elossa pysymisestä on käsinkosketeltavaa.

Näyttelijäsuoritukset ovat onnistuneita ja Bayona onnistuu kertomaan tutun tarinan uudesta näkökulmasta. Espanjankielisessä elokuvassa pääosia esittävät mm. Enzo Vogrincic Roldán, Matías Recalt, Agustín Pardella, Felipe González Otaño, Luciano Chatton ja Valentino Alonso.

Yksi lentokoneonnettomuuden eloonjääneistä henkilöistä näyttelee elokuvassa omaa isäänsä. Kaikki tarinat esitetään kuitenkin samanveroisina, kun kamerakulmat ja kerronta vaihtelevat, eikä yksikään henkilö nouse varsinaiseen pääosaan. Lumen yhdistämät on valittu edustamaan Espanjaa Oscar-kisassa. Lisäksi elokuva oli myös Golden Globe -ehdokkaana.

★ ★ ★ ★

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tanskalaista rikollisdraamaa vankilan sisältä

Loppuvuodesta Yle Areenaan tuli mielenkiintoinen tanskalainen vankilasarja Talo, joka painii raskaiden sarjojen pääluokassa. Herkimmille katsojille sarja ei ehdottomasti sovi, mutta kiinnostuneille se avaa vankiloiden ja vanginvartijoiden elämää sekä katujengejä, joka on polttava aihe niin Suomessa kuin muuallakin Pohjoismaissa.

Sarja alkaa nuoresta vanginvartijasta Sammista, jolla on vielä arvomaailma kohdillaan ja kova halu muuttaa maailmaa.

Heti alussa tehdään selväksi, että maailman muuttaminen vaatii muutakin kuin kravatin kaulaan vetämistä. Arvojen pitäminen on vaikeaa, kun talous kiristyy ja vankilan tulevaisuus on uhattuna. Pienillä resursseilla vanginvartijat yrittävät rakentaa rauhaa vankilassa, mutta yllä pörräävät konsultit eivät tee työtä helpoksi.

Sarja pyrkii osoittamaan, että hyvän ja pahan raja on hyvin häilyvä, suhteellinen ja näkökulma-asia. Rikollisen ja vanginvartijan ero voi olla yhden puhelun päässä. Kyynisyyden määrä repii katsojan sielua, mutta onneksi jännitystäkin piisaa.

Sarjassa nähdään huippuroolisuorituksia. Sofie Gråbøl tekee huipputyötä Miriamina, vankilanjohtajan dementoitunutta miestä esittää Bjarne Henriksen ja eleetöntä nuorta Sammia Youssef Wayne Hvidtfeldt. Talo on myös voittanut parhaan draamasarjan Prix Italia -palkinnon.

★ ★ ★ ★ ★

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rattiraivo syöksee radalta

Jos viime keväänä skippasit Netflixistä löytyvän sarjan Beef, katso se nyt. Yhdeksi viime vuoden parhaista sarjoista tituleerattu sarja on niin hienosti rakennettu, että melkein itku meinaa tulla.

Sarja alkaa ihan hassusta, mutta jotenkin hyvin tutusta tilanteesta, kun rattiraivo iskee kesken ostosreissun. Ratissa raivonneiden Amyn (Ali Wong) ja Danny Chon (Steven Yeun) elämät kietoutuvat yhteen ja kostonkierre muuttaa molempien perheiden elämän.

Draamakomedia ihastuttaa, itkettää, ahdistaa ja naurattaa samaan aikaan. Universaalit tunteet hallitsevat sarjaa ja katsoja voi samaistua henkilöihin eri tilanteissa. Suosittelen lämpimästi, kun ulkona vielä piiskaa lunta.

★ ★ ★ ★ ★

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka