Uutiset

Käy vaikka matolle pötkölleen – Vaasan taidehallin uusi näyttely kehottaa rauhoittumaan

Vaasan taidehallin pientä salia hallitsee itämainen matto. Marianne Maans ja Paula Blåfield näyttävät mallia, miten matolla voi nauttia taidenäyttelystä.
Vaasan taidehallin pientä salia hallitsee itämainen matto. Marianne Maans ja Paula Blåfield näyttävät mallia, miten matolla voi nauttia taidenäyttelystä.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Anne Laurila

Päästä irti. Uskalla toivoa. Sisäinen ääni.

Vaasan taidehallin takaseinään heijastuvat, vaihtuvat sanat ovat ensimmäinen asia, johon katsoja kiinnittää huomiota, kun hän astuu isoon näyttelysaliin.

Itseään kuuntelemaan kehottavissa sanoissa tiivistyy keramiikkataiteilija Paula Blåfieldin ja muusikko Marianne Maansin yhteisnäyttelyn sanoma. Näyttelyn nimi on Uskalla pysähtyä.

– Pysähtymisellä voi olla monia merkityksiä ja ulottuvuuksia. Pysähtymään uskaltautuminen tarkoittaa läsnäoloa, elämässä olemista ja elämän hyväksymistä, pohtii Maans.

Pitää uskaltaa kohdata itsensä sellaisena kuin on, pohtii Marianne Maans.
Kuva: Jarno Pellinen

Jos ihminen ei välillä pysähdy olemaan vain itsensä kanssa ja tutkimaan sisintään, vaan paahtaa täysillä, keho voi pakottaa pysähtymään.

Voi sairastua tai palaa loppuun.

– Silloinkin, kun tuntuu, että kaikki elämässä pysähtyy, pitää oivaltaa, ettei niin käynytkään. Elämä tarkoittaa jatkuvaa muutosta, Maans hymyilee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tunteet esiin

Uskalla pysähtyä -näyttelyssä on esillä vaasalaiselta Blåfieldilta abstrakteja, suurikokoisia keramiikkateoksia ja akryylimaalauksia. Maalaukset hän on tehnyt akryyliväreillä koville akryylimuovilevyille.

Ähtävältä kotoisin oleva, pitkään Vaasan seudulla vaikuttanut, mutta nykyisin Turussa asuva Maans on säveltänyt näyttelyyn 12-minuuttisen teoksen viululle.

Instrumentaaliteos soi salissa ja kuvastaa sekin näyttelyn teemaa.

– Pysähtymisteema on hyvä muistutus meille itsellemmekin. Nykymaailma on kiireinen, ja sekä Mariannella että minulla on kalenterit ihan täynnä. Varsinkin, kun tekee kaikkea kivaa, sellaista työtä, josta tykkää, ei aina huomaa, että välillä pitää hengähtää ja pysähtyä, Blåfield sanoo.

– Välillä turbulenssikin voi olla hyvä. Kun sitten pysähtyy, huomaa, että kaikki on oikeastaan hyvin suurimman osan aikaa. Toki välillä on hyvä pysähtyä huomaamaan, että pitää vaihtaa elämän suuntaa ja tehdä muutoksia. Pysähtyminen tuo tilaa uusille valinnoille, muuttumiselle ja kehittymiselle, täydentää Maans.

Varsinkin, kun tekee kaikkea kivaa, sellaista työtä, josta tykkää, ei aina huomaa, että välillä pitää hengähtää ja pysähtyä, Paula Blåfield sanoo.
Kuva: Jarno Pellinen

Kun ihminen pysähtyy mietiskelemään elämäänsä, erilaiset tunteet tuppaavat nousemaan esiin. Sellaisetkin, joita ei haluaisi tuntea tai joita vähättelee tai välttelee.

Taiteilijat korostavat, että tunteiden hyväksyminen ja salliminen ottaa aikansa, mikä sekin pitää hyväksyä. Vaikkapa surun kokemista ei voi kellottaa ja varata sille tiettyä aikaa kalenterista.

Blåfield ja Maans ovat tehneet 15 vuotta yhteistyötä varsinkin lastenkulttuurin parissa ja muun muassa vanhusten palvelutaloissa.

– Nämä suuret tunteet ja itsensä kuunteleminen ovat olleet läsnä koko meidän ystävyytemme ajan, Blåfield hymyilee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Plop-teoksen keramiikkamöykkyjä voi silittää tai niiden päällä voi istua.
Kuva: Jarno Pellinen

Osallistava näyttely

Blåfieldin ja Maansin yhteisnäyttely on pitkästä aikaa paikallisten taiteilijoiden esittäytyminen Vaasan taidehallissa.

– Yksi kriteeri, että onnistuimme saamaan täältä näyttelyajan, oli se, että tämä on osallistava näyttely, Blåfield kertoo.

Se tarkoittaa sitä, että katsoja voi aktiivisesti vaikuttaa omaan näyttelykokemukseensa.

Sitä varten taidehallissa on kaksi herkullisen väristä lepolassea, joissa voi lötköttää ja monta tuolia levähtämistä varten.

Pientä näyttelysalia hallitsee suuri, itämainen matto, jonka päällä on tyynyjä. Siihen voi katsoja käydä pitkäkseen.

– Tänne voi tulla rauhoittumaan. Voi myös katsella ja kuunnella taidetta ja omaa itseä, taiteilijat kannustavat.

Ison näyttelysalin keskellä on Blåfieldin teos nimeltä Plop. Siinä on isoja, kivenkaltaisia keramiikkamöykkyjä.

Plop on myös osallistava teos, sillä eri tavoin koristeltuja puolipalloja saa silittää tai niiden päällä saa istua. Lapset saavat jopa sukkasillaan kävellä teoksen päällä.

– Siinä on sellainen idea, että möykyt ovat ikään kuin pulpahtaneet maasta esiin, niin kuin ajatukset tai tunteet pulpahtavat ihmisen mieleen.

Uskalla pysähtyä -näyttely on esillä Vaasan taidehallissa 29.5.2022 saakka. Ilmainen sisäänpääsy. Taiteilijat Paula Blåfield ja Marianne Maans ovat näyttelyssä tavattavissa torstaina 5.5. kello 13–15.

Paula Blåfield on maalannut tänä vuonna akryyliteoksia akryylilevyille. Marianne Maans näyttää esimerkkiä, että näyttelyn lepolasseille voi laskeutua rauhoittumaan ja kuuntelemaan itseään.
Kuva: Jarno Pellinen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka