Uutiset

Liian hyvää ollakseen totta – The Dropout ja Inventing Anna tarjoilevat kutkuttavia huijaritarinoita

Amanda Seyfried näyttelee Elizabeth Holmesia tositapahtumiin perustuvassa sarjassa The Dropout, jossa seurataan Theranos-nimisen yrityksen menestystä ja tuhoa, ja sen sensaatiomaista toimitusjohtajaa.
Amanda Seyfried näyttelee Elizabeth Holmesia tositapahtumiin perustuvassa sarjassa The Dropout, jossa seurataan Theranos-nimisen yrityksen menestystä ja tuhoa, ja sen sensaatiomaista toimitusjohtajaa.
  • Mirella Kivelä

Erilaiset huijaritarinat ovat saaneet suoratoistopalveluissa suurta suosiota.

Muun muassa Disney Plus -suoratoistopalvelusta löytyy mielenkiintoinen sarja The Dropout, joka perustuu todelliseen Theranos-nimiseen bioteknologiyritykseen, joka huijasi kehittämäänsä verikoemenetelmään miljardeja eri sijoittajilta.

Sarja keskittyy Theranoksen sensaatiomaiseen toimitusjohtajaan, perustajaan ja keulahahmoon Elizabeth Holmesiin, joka sai paljon huomiota historian nuorimpana naistoimitusjohtajana.

Holmes on yritteliäs nainen, joka jätti yliopiston kesken perustaakseen yrityksen ja kehittääkseen innovaatiotaan, johon uskoi palavasti. Yrityksen ideana oli kehittää verikoemenetelmä, joka mullistaisi nykyisen tavan ottaa verikokeita.

Yritys jäi kuitenkin kiinni valheellisista väitteistään, kun tutkijajournalisti Wall Street Journal -lehdestä kyseenalaisti Theranosin osaamisen ja liiketoiminnan.

Sarjan pääosaa näyttelee Amanda Seyfried, jonka loistava roolisuoritus Holmesina on hyvin uskottava. Huhujen mukaan Holmes muun muassa madalsi ääntään ollakseen uskottavampi toimitusjohtaja.

Sarjassa perehdytäänkin Holmesin kompleksiseen persoonaan toden teolla. Tällä pyritään antamaan vastauksia siihen, miksi hän teki ratkaisuja, jotka lopulta sulkivat Theranosin ovet.

Rikos- ja yhtiökumppanina nähdään Sunny Balwanin roolissa Naveen Andrews, joka auttoi Holmesia Theranosin johtamisessa erittäin kyseenalaisin keinoin.

Lineaarisesti etenevä tarina koukuttaa katsomaan sarjan nopeasti, ja senkin jälkeen vielä googlaamaan lisää sekä itse Holmesista että konkurssiin johtaneista syistä.

Sarja antaa samalla kuvaa Silicon Valleyn start up -yritysten raadollisuudesta, niin johtajista kuin tavallisista työntekijöistäkin.

Kaikki haluavat olla osa jotain suurta, mutta millä hinnalla?

★★★★★

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luksusvaatteilla valheiden viidakossa

Mikäli huijaukset kiinnostavat vielä lisää, kannattaa kääntää katseet Netflixin puoleen.

Inventing Anna kertoo toisenlaisen todellisuuteen perustuvan huijaustarinan Anna Delveystä (Julia Garner), oikealta nimeltään Anna Sorokinista, joka onnistui huijaamaan seurapiirejä tekeytymällä saksalaiseksi perijättäreksi.

Todellisuudessa hän oli Venäjällä syntynyt tavallinen, rahaton rekkakuskin tyttö.

Delvey pukeutui tyylikkäisiin merkkivaatteisiin ja nautti viikonlopuista ystävien kanssa ja huijasi heiltä rahaa kertomalla valheellisia sepityksiä tilapäisistä rahaongelmistaan.

Sarjassa Anna Delveyn tarinaan perehtyy Anna Chlumskyn esittämä toimittaja Vivian Kent, joka rakentaa jo vankilassa istuvan Delveyn tarinaa lehden lukijoille.

Kent perustuu todelliseen toimittajaan Jessica Pressleyhin, mutta sarjassa on otettu taiteellisia vapauksia.

Itse sarja pyörii pitkälti Kentin kirjoittaman artikkelin ja erilaisten haastattelujen ympärillä. Garnerin korvia kutittava aksentti vaatii myös hiukan totuttelua. Siitä huolimatta sarja on ollut jo menestys.

Sarjan on luonut Shonda Rhimes, jonka näpeissä ovat olleet myös supersuositut Bridgerton ja Greyn anatomia.

Ehkä kiinnostavinta sarjassa on Annan persoonallisuushäiriö, jonka takia hän uskoo omiin valheisiinsa niin vahvasti, ettei ymmärrä tekevänsä väärin.

Vai ymmärtääkö? Se onkin tarinassa juuri mielenkiintoista.

★★★★

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka