Uutiset

Lue lukijoiden runsaat ja tuoreet ideat Vaasan kauppahalliin – leivontatarvikkeita, lounas-pub, olutta, viiniä, tavaralokeroita...

story-image
Kuva: Jarno Pellinen
  • Terhi Ekola

Vaasa-lehden lukijat lähettivät runsaasti ideoita ja ajatuksia siitä, kuinka Vaasan kauppahallia voisi kehittää ja elävöittää. Kokosimme ne tähän juttuun.

Kari toivoo halliin viini- ja olutkauppaa.

Ainon mielestä kauppahalliin tarvitaan hyvä kahvila, jossa on runsaat valikoimat makeaa ja suolaista.

– Kaipaan meheviä rustiikkisia, täytettyjä voileipä-sämpylöitä. 

Hänen toinen ehdotuksensa on leivontatarvikeliike.

– Lähin sellainen on Lapualla. Uskon sellaiselle löytyvän asiakkaita, sillä Vaasassa on paljon taitavia leivonnan harrastajia ja puoliammattilaisia.

Hänestä olisi hyvä saada ostaa laadukkaita välineitä ja tarvikkeita omasta kaupungista, ettei niitä tarvitse tilata netin kautta.

– Niitä ei löydy tavallisista kaupoista. 

Jonin mielestä halliin tarvitaan kivoja ja laadukkaita kahviloita, hyviä ravintoloita sekä liha- ja juustotiski.

– Juuri tänään olimme Turun kauppahallissa ja voivottelimme, miksi Vaasassa ei ole tällaista menoa. Siellä oli väkeä kuin pipoa ja paljon myyjiä. Kävimme 450 C -pizzeriassa ja mukaan tarttui lihaa, salameita, juustoja, leivoksia yms.

Hänestä tärkeintä olisi kuitenkin Vaasan kauppahallin markkinointi.

– Sen pitäisi tavoittaa myös nuoremmat. Siellä voisi järjestää tapahtumia, markkinoita, maistiaisia ja muuta vastaavaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähituottajat esiin paremmin

Entinen vaasalainen Arja kirjoittaa, että kauppahallin yritysten kannattaa ylläpitää hyviä ja ajan tasalla olevia nettisivuja, sillä niissä voi mainostaa ja esitellä tarjouksiaan.

– Asiakkaat löytävät yhden sivuston kautta kaikki yritykset.

Hän toteaa, että monesti yrityksillä on huonoja ja puutteellisia sivuja, joista ei saa mitään selvää.

Hän toivoo, että kauppahallissa saataisiin kaikki tilat käyttöön.

– Sinne sopisivat ruuantarjoajat, mutta myös muun alan yrittäjät.

Hänestä sinne voisivat sopia luomutuotteet, liha-/kalakauppa, juustotiski, leipomotuotteet (myös tilauskakkuja), erilaiset kahviot, lounasravintola, karkkikauppa, luontaistuotteet, kosmetiikka, erikoisvaatteet, korut, henkinen kauppa, lankakauppa, kukkakauppa, pienlahjatavarakauppa, suutari, joulupuoti, R-kioski ja matkamuistomyymälä.

– Yrittäjien kannattaisi miettiä turistien houkuttelemista kohteisiinsa. Esimerkiksi bussikuljetus kohteeseen, ja lippu sisältäisi ruokailun ja/tai kahvin. Yrittäjät esittelisivät liikkeitään.

Hän toivoo, että hallissa hyödynnettäisiin ja suosittaisiin lähituottajia. Hiljainen taustamusiikki olisi myös kiva. Yleisilmeen pitää olla siisti. Tilojen pitää olla edullisia yrittäjille.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Kukaan ei johda toimintaa"

Vaasalainen Heikki arvioi, että kauppahallin suurin ongelma on se, ettei kukaan johda ja suunnittele sen toimintaa.

– Omistaja vain omistaa paikan, muttei tee markkinointi- ja kehittämissuunnitelmia. Sellaisessa ei ole tulevaisuutta.

Toinen ongelma on se, että paikallisten mielestä paikka on hieno, mutta he eivät käy siellä ostoksilla.

– Tarjonnan pitäisi olla monipuolisempi, jotta sinne tulee uusia, erilaisia asiakkaita. Nyt siellä käyvät vain ne, jotka ovat käyneet siellä ennenkin.

Hänen mielestään suuren osan hallin tilasta vievä Pentikin liike rampauttaa hallin toimintaa.

– Pentik pitäisi saada pois, ja tilalle samanlaiset vanhanaikaiset loosit ja myyntitiskit kuin siellä oli ennen. Näin saataisiin takaisin vanha kauppahallin tunnelma.

Hän pitää ongelmana myös hallin saavutettavuutta ja parkkipaikkoja.

– Takapihalla on kokeiltu ilmaista pysäköintiä, mutta sitä käytetään helposti väärin. Hallin pysäköinti on krooninen ongelma ja puheenaihe.

Hän ehdottaa, että Toriparkin kellarista olisi kävelytunneliyhteys kauppahalliin.

– Toriparkissa kulkevat saattaisivat poiketa kauppahalliin. Sieltä on yhteys joka puolelle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarvitaan laajempi tarjonta

Heikki jatkaa, että puoteja, tuotteita ja palveluita pitäisi olla laajempi tarjonta. Silloin useammalla asiakkaalla olisi asiaa ja halua tulla sinne.

Hän ehdottaa, että siellä voisi toimia parturi-kahvila, jossa kahvitellaan omaa vuoroa odotellessa. Siellä voisivat toimia myös kioski, NetTicket, turisti-info, suutari ja koruliike.

– Siellä voisi olla käsityöliikkeitä, joissa järjestetään yhteisiä avoimia virkkaus- ja askartelutunteja. Eläkeläisille voisi olla bingoa ja lapsille parkki. Myös tavaran säilytyslokerot olisivat hyvät.

Hän toivoo Pentikin keskelle avointa paikkaa, jossa voisi pitää myyjäisiä, kirpparia tai popup-juttuja.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Lounas-pub olisi kiva

Heikki jatkaa, että lounasruokatoiminta toisi päivittäistä elävyyttä. Hän ehdottaa sinne lounas-pubia, jossa syödään baarin tiskillä seisten tai jakkaralla istuen.

– Se olisi mahdollisuus käydä nopealla lounaalla. Makumaailmat voisivat olla etnisiä, italialaisia, ranskalaisia ja saksalaisia. Tarjolla olisi myös viiniä ja olutta alkoholittomien rinnalla. Tunnelma olisi keskieurooppalainen.

Heikki toteaa, että kun käy Tampereen kauppahallissa, näkee ja kokee paljon.

– Se on tehnyt minuun vaikutuksen.

Hän ehdottaa vielä, että hallissa myytäisiin lähialueen pienvalmistajien tuotteita ja niistä valmistettuja lounaita ja annoksia. Hän tarkoittaa esimerkiksi Sundomin kalaa, Oravaisten/Maalahden palvaamotuotteita, Björkensin possua, Kodialin vihanneksia ja Kvarkenin olutta.

– Jokin ruokapaikka voisi olla auki iltaisin myöhään. 

Hän toteaa, että ideat ovat visioita ja haavekuvia, joiden toteutuminen vaatisi paljon.

– Volyymien pitäisi olla riittäviä, että bisnes kannattaa. Pienyrittäjälle voi tulla liian paljon kannettavaa. Ehkä liikaa ajatellaan muistojen kultaamia vanhoja aikoja. Mutta toisaalta, voihan tämä olla mahdollistakin, jos joku olisi johtamassa ja suunnittelemassa.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka