Uutiset

Maalahdessa pelataan curlingia

Harjoituksissa on hyvä pitää kypärät päässä.
Harjoituksissa on hyvä pitää kypärät päässä.
Kuva: Markus Leskinen
  • Markus Leskinen

Malax Curling Club rf on kahdeksan vuotta sitten perustettu yhdistys, jolla on noin 25 aktiivista jäsentä. Seura harjoittelee joka toinen sunnuntai Maalahden jäähallissa. Lisäksi se järjestää curlingin tutustumiskertoja esimerkiksi yritysten Tyky-päiviin.

Curlingia pelataan jäällä, ja siinä liu’utetaan pyöreitä graniittikiviä siten, että saataisiin enemmän oman joukkueen kiviä lähemmäksi kehän keskipistettä kuin vastustajan joukkue.

Curling on sosiaalinen laji, jossa erikoisuutena muihin lajeihin on se, että samassa joukkueessa voivat pelata miehet, naiset ja lapset.

Seuran puheenjohtaja Christian Granlund kertoo, että curlingissa vaaditaan sekä strategiaa että tarkkuutta.

– Curling on vähän niin kuin keilaus jäällä. Liu’uttaminen on tärkeintä ja harjaamalla saadaan kivi liukumaan entistä pidemmälle. Jokaisella kierroksella heitetään kahdeksan kiveä. Mukana on yleensä neljä pelaajaa per joukkue eli jokainen liu’uttaa kaksi kiveä, Granlund kertoo.

Erityisinä varusteina curlingissa ovat kivet, harjat ja kengät. Kivet painavat noin 17–20 kiloa. Ne ovat kalliita, mutta kestävät pitkään. Jokaisella pelaajalla on myös oma harja.

Varsinaisissa curlingkengissä pelaajan vasemman kengän pohja on luistavaa materiaalia ja oikean kengän pohja on tahmeaa raakakumia. Aloittelija voi käyttää irrallista liukupohjaa, joka asetetaan tavallisten kenkien päälle.

Seuran harjoituksia on talvisin, ja yleensä harjoituksissa on noin 12–16 pelaajaa mukana.

– Se on hyvin sopiva määrä, mutta uusille pelaajillekin on aina seurassamme tilaa. Tietääkseni Malax Curling Club on Pohjanmaalla ainoa virallinen curlingia harrastava seura, joka pelaa aktiivisesti. Kilpailutoimintaan emme ole kuitenkaan lähteneet.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Curling sopii kaikenikäisille

Malax Curling Clubissa on ollut alle 20-vuotiaitakin, mutta tällä hetkellä osallistujina on enemmän vanhempaa väkeä.

– Kyseessä on hyvä harrastus muun muassa eläkeläisille, koska curlingia pystyy hyvin pelaamaan vanhempanakin. Saisi kyllä tulla nuoriakin pelaajia mukaan harjoituksiimme. Laji sopii ihan kaikille, myös lapsille. Kivet ovat melko painavat, joten kivien vierittäminen vaatii hieman voimaa ja kestävyyttä, Granlund sanoo.

Curlingin kokeilemista tarjotaan myös yrityksille.

– Kun tällaisia tilaisuuksia järjestetään, suurin kustannus tulee siitä, että pitää varata koko jäähalli. Jäähallin käyttöhinta vaihtelee päivän ajankohdasta riippuen. Seuran kautta tulevat kivet ja muut varusteet.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

”Rohkeasti mukaan kokeilemaan”

Granlund pitää lajista sen strategisuuden takia.

– Lajia harrastaessa tapaa paljon mukavia ihmisiä. Sunnuntain harjoitusten välissä pidämme kahvitauon, jolloin pääsee juttelemaan ja tutustumaan muihin ihmisiin. Siitä saa myös hyvän mielen, kun on pystytty esittelemään lajia muille.

Seuraava ja kevään viimeinen harjoituskerta on sunnuntaina 24.3. klo 10–12 Maalahden jäähallilla.

– Rohkeasti mukaan kokeilemaan. Tällä hetkellä suurin osa pelaajista tulee Maalahdesta. Ei ole pitkä matka Vaasastakaan, Granlund kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka