Uutiset

Makuja Meksikosta, Välimereltä ja Aasiasta - Vaasaan on tänä keväänä avattu monta uutta etnistä ravintolaa

David Ortiz tarjoilee aitoja meksikolaisia tacoja El Diablito -ravintolassaan.
David Ortiz tarjoilee aitoja meksikolaisia tacoja El Diablito -ravintolassaan.
Kuva: Emma Takalo
  • Emma Takalo

Hiljattain ovensa avanneet ravintolat tuovat Vaasan monikulttuurisuuden näkyväksi lautasella. Nyt baja-kalatacot, gimbap ja moussaka ovat maisteltavissa myös Vaasassa.

El Diablito, meksikolainen tacoravintola ja baari, avasi ovensa huhtikuussa Hovioikeudenpuistikolla. El Diablito on espanjaa ja tarkoittaa suomeksi pikkupaholaista.

– Se on se ääni takaraivossa, joka kuiskailee, että mennään syömään tacoja, ravintolan omistaja David Ortiz hymyilee.

El Diablito on Ortizin toinen ravintola. Hyvä tilanne aiemmin avatun Urban Pastan kanssa, vapautuneet toimitilat sekä meksikolaisen ruoan ikävä saivat Ortizin perustamaan uuden ravintolan.

– Palaset loksahtivat paikoilleen. Meksikolaisena myös tiedän, mitä aito meksikolainen ruoka on ja miltä sen kuuluu maistua.

Vaasan ensimmäinen taqueria

El Diablito on Vaasan ensimmäinen taqueria, mikä tarkoittaa aitoa meksikolaista keittiötä, jonka päätuotteena ovat tacot.

– Tämä ei ole texmexiä. Maut ovat siis hieman erilaista kuin mihin monet suomalaiset ovat tottuneet.

Monelle tacojen amerikkalainen versio on tutumpi.

– Amerikkalaisessa tacossa on kova maissikuori, mutta meksikolaisessa tacossa maissista tehty tortillalätty on pehmeä, Ortiz selvittää.

Tacojen täytteen voi valita useasta eri vaihtoehdosta.

– Löytyy muun muassa possua, nautaa, kanaa, kalaa sekä vegaanivaihtoehto.

Lisäksi erilaisia salsoja on useita. Tacoissa erityistä on niiden tuoreus.

– Salsat, tortillat ja tortillasipsit tehdään itse suomalaisista raaka-aineista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Olutpaneroitua kalaa

Erityisesti Ortiz suosittelee maistamaan carnitas- ja baja-kalatacoja.

– Carnitas-tacoissa täyte on ylikypsää, pehmeää possua, joka on maustettu vahvasti.

Meksikosta lähtöisin oleva baja-kala taas on olutpaneroitua kalaa, joka on pehmeää sisältä ja rapeaa ulkoa.

– Siinä on kaikkea. Tomaatin raikkaus, tortillan pehmeys ja kalan rapeus, Ortiz kuvailee.

Vaikka ravintolassa on myös haarukoita ja veitsiä, tacot syödään perinteiseen meksikolaiseen tapaan käsin.

Näin El Diabliton baarissa työskentelevän Juana Kortemäen käsissä valmistuu mangomargarita.
Kuva: Emma Takalo

Tequilan ja viskin rakkauslapsi

Meksikolaisuus tulee esiin myös El Diabliton baarissa.

– Meillä on paljon meksikolaisia oluita, joita ei löydä kaupoista. Lisäksi meillä on tequilaa ja mezcalia, Ortiz kertoo.

Mezcal on meksikolaista viinaa, jota valmistetaan agaavesta tislaamalla.

– Mezcaliin voidaan käyttää samoja ainesosia kuin tequilaan, mutta valmistusprosessi on eri. Sitä voisi luonnehtia tequilan ja viskin rakkauslapseksi, kuvailee El Diablitossa työskentelevä Juana Kortemäki.

– Se on savuista ja vahvaa, Ortiz täydentää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Turkkilaista välimerellistä

Mehmet Bekalpin ja Mesut Kayan välimerellisiä makuja tarjoava ravintola Memos on avannut Hietasaarenkadulla.

Ravintolan nimi Memos tulee englannin kielen sanasta memory eli muisto.

– Olemme molemmat kotoisin Turkista, Välimeren alueelta. Ruoka on perinteistä turkkilaista ja välimerellistä ruokaa, täysin erilaista kuin turkkilainen katuruoka, Bekalp kertoo.

Bekalpin mukaan turkkilainen katuruoka, kuten kebab tai pide, on turisteille tutumpaa.

Memosissa keskitytään sen sijaan alueen illallisravintoloista tuttuihin makuihin.

– Välimerellinen ruoka on terveellistä, tuoretta, raikasta ja maukasta. Siinä käytetään paljon vihanneksia ja kasviksia.

Memosin lounaalla tarjolla voi olla esimerkiksi moussakaa, jota voidaan tehdä turkkilaisittain tai kreikkalaisittain.

Turkkilainen moussaka koostuu yleensä munakoisosta ja tomaattisesta lihakastikkeesta.

Mehmet Bekalpilla on pitkä kokemus ravintola-alalta. Nyt hän on perustanut välimerellisen Memosin.
Kuva: Emma Takalo

Mezet, naposteluruokia

Lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia mezejä, jotka ovat kylmänä ja usein alkupaloina tarjoiltavia naposteluruokia.

Mezet voivat olla esimerkiksi erilaisia tahnoja, hummuksia tai marinoituja kasviksia, joita syödään leivän kanssa.

– Kyseessä ei siis ole salaattipöytä vaan mezet. Leivän kanssa pienistä annoksista tulee täyteen, ja proteiinia saa esimerkiksi vihreistä linsseistä, Bekalp kertoo.

Yhteensä lounaalla voi maistella yli 20 erilaista mezevaihtoehtoa.

Lounaan lisäksi Memosissa voi nauttia illallista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Korealaista ja japanilaista samasta ravintolasta

Rewellin toisesta kerroksesta pääportaikon tuntumasta löytyy Chimaek. Aasialaiseen ruokaan keskittyvä ravintola avattiin maaliskuun lopulla.

Chimaek Oy:n perustaja ja pyörittäjä on 21-vuotias vietnamilaistaustainen Hang Ojala.

– Vietnamista löytyy autenttista ruokaa kaikkialta Aasiasta. Eri maiden, kuten Japanin ja Korean makuja voi maistella yhdessä paikassa, Ojala kertoo.

Tästä Ojala sai inspiraation myös Chimaekin perustamiseen.

– Japanista tuleva tonkatsu on friteerattua porsaan fileetä. Chicken Katsu sen sijaan on samaan tapaan valmistettua kanaa.

Hang Ojala avasi Chimaekin, joka on aasialainen fast casual -ravintola.
Kuva: Emma Takalo

Korealainen versio sushista

Chimaekissa tarjoillaan myös gimbabia. Se on korealainen ruokalaji, joka muistuttaa japanilaista sushia, mutta eroaa siitä mausteiltaan ja täytteiltään.

Viinietikan sijaan gimbabissa käytetään usein seesamiöljyä, ja raa’an kalan sijaan siinä hyödynnetään säilykkeitä, kuten tonnikalaa, tai kypsää lihaa, kuten makkaraa.

Ojala kertoo, että monet ovatkin erehtyneet luulemaan hänen ravintolaansa uudeksi sushipaikaksi.

Tonkatsu on japanilaisittain friteerattua porsaan fileetä.
Kuva: Emma Takalo

Friteerattua kanaa oluen kanssa

Chimaek on koreaa, ja se tarkoittaa friteeratun kanan nauttimista yhdessä oluen kanssa. Friteerattu kana onkin ravintolan päätuote, jota saa niin korealaisella kuin japanilaisellakin twistillä.

Vaasan ammattikorkeakoulun kansainvälisen kaupan koulutusohjelmassa opiskelevalle Ojalalle Chimaek on ensimmäinen oma yritys.

Halu tarjota vaasalaisille uusia makuja, rakkaus ruokaan ja muista erottuva konsepti saivat Ojalan perustamaan oman ravintolan.

– Vaasalaiset ovat myös halukkaita kokeilemaan uutta.

Kyseessä on fast casual -paikka, joka tarkoittaa pikaruokapaikan ja perinteisen ravintolan välimuotoa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka