Uutiset

Menestyneitä lentopalloilijoita kahdessa polvessa - Viljamaan perheessä lentopallolla on keskeinen rooli, ja siitä puhutaan sukujuhlissakin

Veljekset Jarmo ja Hannu Viljamaa voittivat kesällä 2023 Beach volleyn Masters -kisoissa SM-hopeaa miehet 40-v. sarjassa.
Veljekset Jarmo ja Hannu Viljamaa voittivat kesällä 2023 Beach volleyn Masters -kisoissa SM-hopeaa miehet 40-v. sarjassa.
Kuva: Mari Viljamaa
  • Markus Leskinen

Vaasan Kiiston miesten lentopallojoukkue pelaa valtakunnallista 2-sarjaa. Aikaisemmin Vaasan Kiistoa olivat miesten lentopalloliigaan nostamassa veljekset Hannu ja Jarmo Viljamaa. Viime ja tänä vuonna miesten edustusjoukkueessa on pelannut Viljamaan veljesten poikia, joita on yhteensä kolme.

Hannun poika Viktor on 16-vuotias, ja hän pelaa nyt Kuortaneella nuorten maajoukkueessa 1-sarjaa. Jarmon poikia ovat 17-vuotias Veeti ja 16-vuotias Konsta, ja he pelaavat Kiiston miesten joukkueessa 2-sarjaa. Lisäksi Viktor ja Konsta pelaavat Kiiston B-poikien joukkueessa, joka tavoittelee Suomen mestaruutta.

Jarmo Viljamaa on myös aktiivinen lentopallovalmentaja. Hän toimii Kiiston miesten joukkueen valmentajana. Ainakaan Viljamaan sukukuntaa ei voi syyttää siitä, etteivät olisi panneet parastaan vaasalaisen mieslentopalloilun elvyttämisessä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaikki alkoi rantapalloilusta

Jarmo Viljamaa kertoo innostuksen lentopalloon lähteneen siitä, kun kesämökillä pelattiin paljon rantalentopalloa perheen ja sukulaisten kanssa. Hän lopetti jalkapallon 13-vuotiaana ja aloitti veljensä kannustamana lentopallon.

Lentopallo on nopeiden ja voimakkaiden pelaajien älypeli, jossa vaaditaan koko joukkueen yhteistyötä.

– Lentopallo vaatii monenlaisia ominaisuuksia. Pituudesta on paljon hyötyä, mutta hyvällä ponnistusvoimalla voi korvata pituuden puutetta. Peliäly on kuitenkin tärkein yksittäinen ominaisuus taidon lisäksi, Viljamaa kertoo.

Lajin parhaita puolia ovat Viljamaan mielestä monipuolisuus ja yhteisöllisyys.

– Kaikki lentopalloilijat ovat kuin yhtä perhettä. Vaikka kentällä verkon toisella puolen on vastustaja, niin pelin jälkeen ollaan ystäviä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viktor ja Konsta Viljamaa edustivat viime keväänä Suomea menestyksekkäästi lentopallon U17 EM-karsinnoissa.
Kuva: Mari Viljamaa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Harjoituksissa muutoksia

Viljamaan mielestä nuoret harjoittelevat nykyään järkevämmin, kun taktiikkaan panostetaan enemmän, eikä pelkästään kovaan hyökkäys- ja syöttövoimaan.

Fysiikkaharjoituksia tehdään nykyään huoltavammin ja vammoja pyritään välttämään. Aiemmin pyrittiin kehittämään enemmän voimaa ja räjähtävyyttä.

– Nykyään lentopallo aloitetaan paljon nuorempana, jo 5-vuotiaille lapsille on ryhmiä. Meidänkin poikamme aloittivat 5–6-vuotiaina. Aiemmin joukkueissa aloitettiin ehkä 10–15-vuotiaina.

Viljamaa kuvailee Kiiston kauden menneen hyvin, mutta parannettavaakin löytyy paljon. Viljamaa itsekin harjoittelee välillä poikien treeneissä ja myös omaksi iloksi.

– Nuorelle joukkueelle on tullut paljon kehitystä. Tavoitteemme tällä kaudella on edetä 2-sarjan mitalipeleihin. Pojat harjoittelevat 4–5 lajiharjoitusta ja 1–2 fysiikkaharjoitusta viikossa.

Veeti ja Konsta Viljamaan seuraavia tavoitteita on nousta lentopallossa 1-sarjaan ja ylemmäskin. Rantalentopallossa tavoitellaan menestystä aina EM-kisoista asti sekä kultaa SM-kisoista.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Viktor ja Veeti Viljamaa saivat Beach volleyn SM-pronssia U18-sarjasta kesällä 2022.
Kuva: Mari Viljamaa

Lentopallosta puhe sukujuhlissakin

Lentopallo vie ison osan Viljamaan perheiden vapaa-ajasta treeneineen, peleineen ja pelimatkoineen. Myös Viljamaan sukujuhlissa keskeisenä puheenaiheena on arvatenkin lentopallo. Sitä se tulee Viljamaan mukaan olemaan tulevaisuudessakin.

Jarmo Viljamaa toivoo vaasalaisia kannustamaan peleihin paikan päälle.

– Tervetuloa katsomaan ja kannustamaan nuoren Kiiston joukkueen otteluita, Viljamaa sanoo.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka