Talvikunnossapito on ollut kovilla tänä talvena lumen ja lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Kunnossapitomestari Isak Norrgård Vaasan kaupungin kuntatekniikan liikennetiimistä vastaa kaupunkilaisia puhuttaviin kysymyksiin lumesta ja aurauksesta. Hän kommentoi myös kuvia, joita lukijat ovat lähettäneet Vaasa-lehden toimitukseen epäkohdista.
Kuinka hyvin kaupunki on onnistunut talvikunnossapidossa?
– Pääväylät ovat hyvässä kunnossa, ja pyörätietkin suurimmalta osin. Jalkakäytävien auraus, hiekoitus ja lumenajo ovat kiinteistöjen vastuulla, poikkeuksena jalkakäytävät, joiden kohdalla on tyhjä tontti tai puisto, Norrgård muistuttaa.
– Meillä on rajallinen määrä kalustoa. Sama kalusto tekee auraukset ja lumenajot. Turvallisuuden vuoksi auraukset tehdään pitkälti aamuyöllä. Aamupäivällä vaihdetaan kalustoon laitteet ja aloitetaan lumenajo.
– Tällä hetkellä suurin ongelma on tilanpuute. Mihin saadaan kaikki aurattu lumi mahtumaan kaduilla? Ainoa kestävä vaihtoehto on, että lumi ajetaan lumenvastaanottopaikalle.
Millainen on auraajien työpäivä?
– Meillä on varallaolossa 14 ihmistä, ja heidät on jaettu kolmeen ryhmään. Ryhmä kerrallaan on käytettävissä 24 tuntia päivässä viikon verran. Normaali työaika on 07–16, mutta jos yöllä tulee päivystävältä työnjohtajalta auraus- tai hiekoitushälytys, he aloittavat heti. Yleensä lähtö on silloin kello 01:n ja 04:n välillä. Työpäivä kestää silloinkin kello 16:een. Arkisin ja viikonloppuisin on töissä sama väkimäärä.
– Yksi rankka lumisade työllistää 1–2 viikkoa myös lumisateen jälkeen. Kun väylät ovat auki, alkaa hiekotus. Lisäksi lumenajo alkaa, poistamme näkemäesteitä, liittymien aurausvalleja, avaamme suojateitä, bussipysäkkejä ja teemme yleistä lumen lähisiirtoa.
Miten kuljettajat ovat jaksaneet raskaan talven?
– Pääsääntöisesti he ovat jaksaneet ja suoriutuneet hyvin tähän asti. Ammattilaisina he tietävät kausiluontoisen työn kovan ja ajoittaisen kuormituksen.
Minne ja millä tahdilla lunta viedään pois?
– Meillä on liikenteessä 1–2 linkoa sekä kolme omaa kuorma-autoa. Linkokuskit auraavat ensin alueensa ennen lumenajon aloitusta. Tarvittaessa käytämme urakoitsijoita apuna. Kun on näin runsasluminen talvi, liikenteessä on 3–7 kuorma-autoa.
– Myrgrundin lumenvastaanottopaikka on tarkoitettu kiinteistöjen huoltoyhtiöiden lumenajoa varten. Maksu on 21 euroa kerta. Tammikuun aikana sinne vietiin 6 100 kuormaa. Kaupungilla on omiin tarpeisiin kaksi lumenvastaanottopaikkaa: Pitkämäki Strömberginkadulla ja toinen Alskatintien varrella.
Mahtuuko niihin vielä lunta?
– Myrgrund on iso alue, joten sinne kyllä mahtuu. Alskatin lumenvastaanottopaikan pohjan kantavuudessa on ajoittaista ongelmaa. Pitkämäellä on pohja hyvässä kunnossa, joten siellä on tilaa aina ylöspäin.
Vaasa-lehdenkin toimitukseen on tullut palautetta, että risteysalueilla on korkeita lumivalleja. Kuuluuko niiden poisto teille?
– Näkemäesteet kuuluvat viime kädessä kaupungille, mutta painotan, että kiinteistöt eivät saa kasata pihojensa lumia katualueelle. Meillä kiertää 2–3 pyöräkuormaajaa poistamassa niitä. Lumenajo on koko ajan käynnissä niin paljon kuin mahdollista, mutta kuljettajien lepoajat pitää huomioida.
Mistä alueista vastaa kaupunki ja mitkä on kilpailutettu eri urakoitsijoille?
– Kaupungin vastuualueina ovat kadut ja pyörätiet keskustan, Hietalahden, Vöyrinkaupungin, Palosaaren, Kivihaan, Metsäkallion, Koskisuon ja Länsiniityn alueilla. Huomiona vielä, että jalkakäytävien talvihoito on kiinteistönomistajien vastuulla.
– Muiden kaupunginosien asuntokadut ovat kymmenellä urakoitsijalla. Sielläkin kaupunki auraa pääväyliä.
– Uudet sopimukset tehtiin syyskuussa, joten nyt mennään ensimmäistä talvikautta. Kausi on 3 vuotta, jonka lisäksi on 2 vuoden optio. Alueiden kanssa on ollut vähän totuttelemista, mutta pääsääntöisesti urakoitsijoiden kanssa on mennyt hyvin, kun huomioidaan lumimäärät ja olosuhteiden vaihtelut.
Miten on sujunut tonttiliittymien auraus, joka kuuluu uutena asiana auraajien tehtäviin?
– Siitä on tullut palautetta, mutta asia on paranemaan päin. Menemme liikenneturvallisuus edellä, joten ensin aurataan kaikki pääväylät. Asuntokatujen aurauksien yhteydessä putsataan aurausvalli tonttiliittymän kohdalla.
– Tonttiliittymien auraus vaatii lisätyötä, mutta tulee suorittaa aurauksen yhteydessä, sillä se on osa urakkaa, josta urakoitsijat saavat maksun.
Onko tänä talvena tullut paljon palautetta?
– Aika paljon tulee puheluita ja sähköposteja. Vuoden alussa työnjohtajalle tuli lähes sata puhelua päivässä. Kaikista varmin tapa saada palaute perille on kaupungin nettisivujen kautta löytyvä palautepalvelu. Sen kautta tulleisiin palautteisiin reagoimme niin nopeasti kuin mahdollista. Auraajillekin mennään joskus puhumaan suoraan, mutta kuljettajille pitäisi antaa työrauha.
– Moitteiden, kysymysten ja toimenpide-ehotusten lisäksi on tullut myös ymmärrystä. Saamme kannustavia viestejä ja puheluita, joissa meille lähetetään voimia.
Mitä kevät tuo tullessaan kunnossapitoon?
– Näillä lumimäärillä hulevedet tulevat eteen nopeastikin. Sulamisvedet ja vaihtelevat lämpötilat vaikuttavat asfalttien kuntoon, ja niitä pitää korjailla tulevalla asfaltointikaudella. Lumimäärien vaikutus keväällä alkavaan hiekanpoiston aloitusajankohtaan on myös pidettävä mielessä.
Mitä tällainen lumitalvi maksaa?
– Talvikunnossapito on mitoitettu normaalille talvelle. Tähän mennessä se on maksanut keskivertoa enemmän. Mutta se on tehtävä, koska ei tässä voi nostaa käsiä pystyyn, vaan juuri tämän takia me täällä olemme.
Miten voisi helpottaa auraajien työtä?
– Siten, etteivät kiinteistön- ja tontinomistajat kasaa tontilta lumia katualueelle. Tonttiliittymiä avatessa on huomattu, että kun auraaja tulee, näillä lumimäärillä aura purkaa pakostakin yli seuraavaan tonttiliittymään.
– Kiinteistönomistajat hoitavat velvollisuutensa vaihtelevasti. Kaupunki on jatkossa enemmän yhteydessä heihin, jos liikenneturvallisuus vaarantuu lumenajon laiminlyöntien seurauksena. Panostamme jatkossa enemmän laadunvalvontaan.