Uutiset

Mitä tapahtuu Provinssin kulisseissa?

Tänäkin vuonna lauantaina päälavalle nousee JVG.
Tänäkin vuonna lauantaina päälavalle nousee JVG.
Kuva: Krista Luoma
  • Kati Ala-Renko

Oletko miettinyt, millä suuret tähdet saapuvat Seinäjoelle Provinssiin, tai mitä festareiden bäkkäreillä tapahtuu? Millaisia artistit ovat, ja miten heidän erikoisiakin toiveitaan toteutetaan?

Kukapa muukaan tähän antaisi selvyyden kuin festivaalijohtaja Sami Rumpunen.

Saapuminen pelipaikalle

Rumpunen paljastaa, että suurin osa ulkomaisista artisteista saapuu lentäen joko Vaasaan tai Helsinkiin. Siitä matka jatkuu autokuljetuksin Törnävälle.

– Muutamat artistit vuosittain lentävät privaattikonein suoraan Rengonharjulle. Provinssin kuljetustiimi hoitaa heidät sitten paikan päälle.

Artistien festivaalivisiitti on yleensä nopea ja tehokas. Matka jatkuu usein ripeästi kohti seuraavaa keikkaa.

– Poikkeuksiakin on. Tulee mieleen esimerkiksi Rammsteinin toissa visiitti, jolloin bändi vietti useita päiviä lähiseudulla lomaillen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Millaisia artistit ovat?

Yleisö näkee lavalla energisen superbändin, mutta ovatko sen jäsenet oikeasti mukavia, vai diivaillaanko henkilökunnalle?

– Artistit ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Toiset ovat sosiaalisempia tai väsyneempiä kuin toiset, mutta usein hyvin kohteliaita. Mitä suurempi nimi, sitä etäämmällä hän yleensä mieluummin pysyy.

Provinssiin tullessaan bändit saattavat olla kiertueensa alussa tai lopussa, ehkä ilman vapaapäiviä tai raskaan matkustamisen jälkeen.

– Kaikki tämä tietysti vaikuttaa heidän käytökseensä, kuten kenen tahansa muunkin.

Rumpunen ei muista tavanneensa ulkomaisia esiintyjiä, koska se ei kuulu hänen toimenkuvaansa.

– Provinssin tiimissä on tarkkaan roolitetut henkilöt, jotka asioivat artistien tai heidän edustajiensa kanssa. Kohtaamisten tarkoitus on artistien esiintymisen ja viihtymisen mahdollistaminen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Täytetty hirvi toiveena

Kulissien takaisesta elämästä kertovaa juttua ei voi tehdä ilman kysymystä raidereista. Ne ovat artistien antamia listoja siitä, mitä he toivovat takahuoneeseen. Usein kyse on tarjoiluista.

Rumpusen mukaan raiderin laajuus ja tarkkuus riippuu artistin kokoluokasta. Valtaosan tarjoilut ovat samankaltaisia, mutta pääesiintyjätasolla toteutetaan hyvinkin yksityiskohtaisia toiveita.

– Eräs pääesiintyjämme halusi taannoin täytetyn hirven, mutta tyytyi täytettyyn, seinälle ripustettavaan hirvenpäähän. Olemme myös hankkineet kumiveneen ja artistin levy-yhtiölle brändätyn kermakakun.

Tiettyä lähdevettä on myös erikseen järjestetty ulkomailta asti. Lopun melkein arvaa: vain kaksi pulloa käytettiin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sekoilu saanut jäädä

Keikkaelämä on vuosien mittaan ammattimaistunut, ja entispäivien sekoilut ovat muisto vain. Eniten päälavan takana vierailleita yllättääkin alueen rauha ja hiljaisuus.

Rumpusen mukaan myös takahuoneympäristöt ovat kehittyneet rutkasti. Sisustettujen konttien kokonaisuuksia yhdistävät kalustetut sisäpihat. Peseytymismahdollisuudet löytyvät tietysti myös.

Ravintolatoimitukset alueelle hoidetaan pääosin jo ennen tapahtumaa, ja tuotteita päivitetään lennosta.

– Yhteistyökumppanimme ovat niin rutinoituneita, että reagointiaika on hyvin lyhyt, Rumpunen kehuu.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka