Uutiset

Mustasaaren aikuisopiston tilat uudistuivat – Kunta tarjoaa ilmaisen IT-kurssin eläkeläisille

Mustasaaren kulttuuritalon auditorion yleisilme muuttui entistä rauhallisemmaksi, kun tuolit päällystettiin vihreällä ja sinisellä villakankaalla. Suunnittelija Leena Havu-Erhie ja vs. rehtori Monika Fröjdö ovat tyytyväisiä uudistuneisiin tiloihin.
Mustasaaren kulttuuritalon auditorion yleisilme muuttui entistä rauhallisemmaksi, kun tuolit päällystettiin vihreällä ja sinisellä villakankaalla. Suunnittelija Leena Havu-Erhie ja vs. rehtori Monika Fröjdö ovat tyytyväisiä uudistuneisiin tiloihin.
Kuva: Anne Laurila
  • Anne Laurila

Mustasaaren aikuisopisto on syyslukukaudeksi palannut Sepänkylään omaan kotipesäänsä eli Mustasaaren kulttuuritaloon, jossa sijaitsee myös kunnan pääkirjasto.

Keväällä aikuisopisto oli kulttuuritalon remontin vuoksi evakossa useassa eri toimipisteessä.

– Ihanaa aloittaa lukuvuosi omissa tiloissa, jotka on remontoitu raikkaiksi, sanoo opiston vs. rehtori Monika Fröjdö.

Fröjdö valittiin rehtoriksi aiemmin tänä vuonna, mutta hänen valinnastaan on tehty valitus, jonka käsittely on kesken. Siitä johtuu vs.-merkintä tittelin edessä.

Monika Fröjdö on Mustasaaren aikuisopiston vs. rehtori.
Kuva: Johanna Backholm/Mustasaaren kunta

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ilmoittautuminen alkaa tiistaina

Ilmoittautuminen Mustasaaren aikuisopiston kursseille alkaa tiistaina 23.8. kello 17 opiston verkkosivulla tai puhelimitse.

Painettu kurssiohjelma on jaettu kotitalouksiin Mustasaaressa, ja siihen voi tutustua myös opiston verkkosivulla.

Tänä syksynä opistolla on yhteensä 337 kurssia, luentoa tai tapahtumaa. Niistä noin 140 on kokonaan suomenkielisiä tai kaksikielisiä.

Kaksikielisillä kursseilla opetetaan suomeksi ja ruotsiksi.

– Lisäksi monilla ruotsinkielisillä kursseilla pärjää suomenkielinenkin opiskelija, sillä opettaja tai toiset opiskelijat voivat yleensä auttaa suomeksi, sanoo opiston suunnittelija Leena Havu-Erhie, joka vastaa kokonaan opiston suomenkielisestä toiminnasta.

Havu-Erhie korostaa, että opistossa ei ole kuntarajoja.

– Meille saa tulla opiskelemaan vaasalaisetkin tai minkä kunnan asukkaat tahansa. Ainoastaan mustasaarelaiset eläkeläiset ovat erityisasemassa siinä, että kunta tarjoaa heille yhden ilmaisen IT-kurssin lukukaudessa. Näin ehkäistään eläkeläisten digitaalista syrjäytymistä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kierrätystä ja luontoasiaa

Syksyn ohjelmassa on vahvasti esillä, kunnan strategian mukaisesti, ilmasto ja ympäristö sekä kierrätys ja kestävä kehitys.

Yleisöluentoja on esimerkiksi niittyjen perustamisesta ja kestävästä metsätaloudesta.

Syyskuun 24. päivä opistolla järjestetään yhden päivän luontovalokuvatapahtuma, johon tulee useita kuvaajia myös Norjasta ja Ruotsista.

– Kierrätys on ollut käsityökursseilla jo pitkään suosittua. Meillä on esimerkiksi kursseja, joissa ommellaan vanhasta uutta ja käytetään kierrätysmateriaaleja, sanoo tekstiiliopettaja Ann-Chatrin Snickars-Hoxell.

Hänen mukaansa myös opiston kudontakurssit ovat suosittuja, ja niissä käy paljon nuoria ja suomenkielisiäkin.

– Taiteen perusopetuksessa saimme ensimmäistä kertaa kasaan myös suomenkielisen käsityökoulun lapsille. Siellä opetellaan erilaisia tekniikoita, ja muutama paikka on vielä vapaana.

Koronarajoitusten hellitettyä useimmat opiston kurssit järjestetään lähiopetuksena, mutta 42 kurssia järjestetään virtuaalisina, joten niihin voi osallistua kotisohvalta mistä päin maailmaa tahansa.

Tällaisia ovat esimerkiksi jotkin kielikurssit.

– Kielissä ja esimerkiksi musiikissa meillä on monia yksilökursseja, eli kursseja pidetään ihan yhdellekin oppilaalle, ja hän saa henkilökohtaista opetusta, hymyilee Havu-Erhie.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Musiikkiluokassa oli ennen vain yhdellä seinällä puisia akustiikkalevyjä, remontissa niitä lisättiin toisellekin seinälle. Tuloksena on hieno tilataideteos, iloitsee Leena Havu-Erhie.
Kuva: Anne Laurila

Remontissa tilat uudistuivat

Mustasaaren kulttuuritalon remontti kesti runsaan vuoden.

Vuonna 1987 valmistunut ja vuonna 2007 laajennettu kulttuuritalo oli pitkään kärsinyt huonosta sisäilmasta.

Remontin suurin osuus olikin vesikaton ja ilmastoinnin uusiminen.

– Kirjaston puoli remontoitiin viime vuonna, ja opiston tilat tämän vuoden keväällä ja kesällä, kertoo Havu-Erhie.

Samalla opetustilojen, sosiaalitilojen ja käytävien yleisilmettä kohennettiin.

–Puiset lattiat hiottiin ja lakattiin, joissakin tiloissa lattiapinnat uusittiin kokonaan. Lisäksi seinät on maalattu puhtaan valkoisiksi.

Suuri muutos näkyy kulttuuritalon auditoriossa, joka on ahkerassa käytössä erilaisissa seminaareissa, kokouksissa ja muissa tilaisuuksissa.

– Rakennusarkkitehti Johan Ångermanin suunnitelmien mukaan auditorion tuolit ovat nyt vihreitä, mikä kuvastaa Mustasaaren metsiä, ja sinisiä, mikä kuvastaa merta. Samalla hiottiin lattiat ja uusittiin auditorion valo- ja äänitekniikka sekä valaistus, Fröjdö kuvailee.

Auditorion 325 tuolia olivat aiemmin purppuranvärisiä, joten muutos on melkoinen. Tuolit kärrättiin huonekalukorjaamoon Kruunupyyhyn, jossa niihin laitettiin uudet pehmusteet ja päällysteet.

- Suunnitelmien mukaan tuolit päällystettiin paloturvallisella, kierrätysmateriaalista tehdyllä villalla. Villan päällä on mukava istua, koska se ei hiosta, ja tuolit on myös helppo pitää puhtaana, kuvailee Elsa Möbelin puualan artesaani Birgitta Mutka-Pokela.

Kulttuuritalon remontti maksoi noin 1,36 miljoonaa euroa.

Juttua editoitu 26.8.: Korjattu Johan Ångermanin titteli arkkitehdista rakennusarkkitehdiksi.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka