Uutiset

Mustasaarella syytä kaksinkertaiseen juhlavuoteen – Kuntalaiset saavat esittää toiveita vuoden ohjelmaan

Suunnitelmissa on muun muassa Raippaluodon sillan valaiseminen kaksoisjuhlavuoden kunniaksi.
Suunnitelmissa on muun muassa Raippaluodon sillan valaiseminen kaksoisjuhlavuoden kunniaksi.
Kuva: Tanja Korpela
  • Emma Takalo

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 675 vuotta siitä, kun Mustasaaren pitäjä mainittiin ensimmäisen kerran virallisessa tekstissä – kauppavapautta koskevassa kuninkaankirjeessä. Samalla tulee kuluneeksi 50 vuotta nykyisen Mustasaaren kunnan syntymästä.

Kaksoisjuhlavuotta on tarkoitus juhlistaa Mustasaaren kunnassa läpi vuoden.

– Haluamme, että kaikki mustasaarelaiset ovat mukana, ja että juhlavuodessa on jotain kaikille, kertoo juhlavuosityöryhmän puheenjohtaja Carola Lithén.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Juhlinta alkaa juhlakokouksella

Juhlavuosi aloitetaan 13. helmikuuta valtuuston juhlakokouksella. Kyseessä on sama päivä kuin kuningas Maunu Eerikinpojan kirjoittamassa kirjeessä vuonna 1348.

Vuoden alusta käyttöön otetaan myös kunnan vuosijuhlalogo, jota käytetään koko vuoden esimerkiksi erilaisissa virallisissa teksteissä.

12. toukokuuta järjestetään jo tutuksi tulleet Ellyn markkinat Elly Sigfridsin torilla Sepänkylässä. Lithénin mukaan tapahtuman tarkoituksena on kertoa Sigfridsin historiasta ja nauttia hyvästä ruuasta.

– Toivomme, että mahdollisimman monet alueen yhdistykset ja yritykset tulevat mukaan, Lithén kertoo.

17. marraskuuta kunta järjestää nuorille suunnatun tapahtuman Botniahallissa, jonka ohjelmaan pääsee Lithénin mukaan vaikuttamaan Mustasaaren nuorisovaltuusto.

Seuraavana päivänä Botniahallissa pidetään Mustasaaren messut, johon yhdistykset ja yritykset kutsutaan esittelemään toimintaansa yleisölle. Illalla järjestetään myös juhla kunnan henkilökunnalle, luottamushenkilöille ja kutsuvieraille.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kouluille tietoa historiasta

Yhdistykset ja seurakunnat saavat itse ehdottaa tapahtumia, jotka sisällytetään kunnan viralliseen juhlavuosiohjelmaan.

– Jotta kaikki alueet olisivat edustettuina, pyysimme tiedossamme olevia kunnassa toimivia yhdistyksiä mukaan yhteistyöhön, Lithén kertoo.

Myös kuntalaisten ideoita vuoden juhlistamiseen kuullaan Lithénin mukaan mielellään. Lisäksi kunnan vapaa-aikaosasto suunnittelee urheilullisia juhlavuosiaktiviteetteja koko vuodeksi.

Kevään aikana on myös tarkoitus valmistella Mustasaaresta ja sen historiasta kertova tietopaketti, jota voidaan hyödyntää kouluissa ja varhaiskasvatuksessa.

– Kunnan kylistä ja alueista on paljon mielenkiintoista historiaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Raippaluodon silta valaistaan

Vuotta varten on kehitelty myös erilaisia vuosijuhlatuotteita. Paikallispanimo valmistaa parhaillaan juhlavuosiolutta, ja kunta saa myös oman juhlavuosileivoksen.

Lithén kannustaa yrityksiä myös omaan tuoteidointiin.

– Millainen olisi esimerkiksi Korsholm-hamburgare, Mustasaari-pizza tai kokonainen Mustasaari-menu.

Lisäksi suunnitelmissa on Raippaluodon sillan juhlavalaistus. Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg ei vielä paljasta, millaista valaistusta siltaan on kaavailtu.

– Kun Mustasaari juhli 650-vuotisjuhlavuotta, oli uusi silta huomion kohteena. Tällä tavalla se olisi jälleen keskipisteenä, hän kertoo.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka