Uutiset

Mustasaari juhlii koko kansan markkinoilla perjantaina – Nyky-Mustasaari syntyi useilla kuntaliitoksilla 50 vuotta sitten

Mustasaaren elinkeinokoordinaattori Johanna Långskog, vapaa-aikapäällikkö Mikael Österberg ja viestijä Anna Kurtén kutsuvat kaikkia perjantaina Elly Sigfridsin torilla ja Mustasaaren kulttuuritalolla järjestettäville markkinoille, joissa on paljon ohjelmaa.
Mustasaaren elinkeinokoordinaattori Johanna Långskog, vapaa-aikapäällikkö Mikael Österberg ja viestijä Anna Kurtén kutsuvat kaikkia perjantaina Elly Sigfridsin torilla ja Mustasaaren kulttuuritalolla järjestettäville markkinoille, joissa on paljon ohjelmaa.
Kuva: Nea Kalliomaa
  • Anne Laurila

Mustasaaren kunnalla on tänä vuonna juhlavuosi, ja sitä juhlitaan erilaisilla tapahtumilla pitkin vuotta.

Tulevana perjantaina 12.5. kunta järjestää juhlavuoden yhden päätapahtuman, koko kansan markkinat Elly Sigfridsin torilla ja kulttuuritalolla, joissa on ohjelmaa kello 17–20.

Elly Sigfridsin tori sijaitsee keskellä Mustasaarentietä, joka halkoo Sepänkylää.

Markkinoiden vuoksi liikenne Mustasaarentiellä on poikki perjantaina 12.5. kello 14–21 Keskustien liikenneympyrän ja Niittylähteentien välisellä alueella. Liikenne ohjataan kiertotietä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mustasaaren markkinoilla on paljon ohjelmaa myös lapsille. Kuva on viime vuonna ensi kertaa järjestelyiltä markkinoilta.
Kuva: Johanna Backholm

Runsaasti ohjelmaa

Markkinoilla on paljon ohjelmaa kaikenikäisille.

Elly Sigfridsin torilla on torimyynnin lisäksi muun muassa yhdistyksiä kertomassa toiminnastaan.

– Meille on tulossa lähes 50 myyjää ja näytteilleasettajaa, iloitsee Mustasaaren kunnan elinkeinokoordinaattori Johanna Långskog.

Myös Stormossenin pop up -hyötykäyttöasema Mikromossen ja paloauto ovat paikalla.

Musiikkia esittävät muun muassa trubaduuri Olli Orrenmaa ja Stämmbandet.

Aivan torin vieressä on nuorisotalo Ziti auki kello 22:een asti, ja sen edustalla on ohjelmaa nuorille. Koripallokilpailun lisäksi nuoret voivat opetella skeittitemppuja Jussi Haapamäen kanssa.

Markkinoiden yhteydessä järjestetään muutakin liikuntaa, sillä 3 ja 6 kilometrin katujuoksukilpailujen lähtö on kello 18.30 Mustasaaren virastotalolta.

Ennen aikuisten kisaa järjestetään minijuoksukilpailu alle 10-vuotiaille, ja sen viipellystä voi seurata torilta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Elly Sigfridsin toriin liittyy kiinteästi aukio nuorisotalo Zitin edustalla. Aukiolla on koko perjantai-illan ajan ohjelmaa nuorille, kertovat vapaa-aikapäällikkö Mikael Österberg, viestijä Anna Kurtén ja elinkeinokoordinaattori Johanna Långskog.
Kuva: Nea Kalliomaa

Ilmaisia opastuksia

Elly Sigfridsin torin lisäksi markkinoiden toinen tapahtumapaikka on kulttuuritalo.

Sen pihalla järjestetään muun muassa taimitori. Kuka tahansa voi tulla myymään tai vaihtamaan taimiaan kello 17–18.30, eikä tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Martat ja 4H-kerho järjestävät ohjelmaa lapsille. Paikalla on pomppulinna ja poniratsastusta. Kulttuuritalon aulassa lapset voivat piirtää ja askarrella kortteja.

Myös kulttuuritalolla on musiikkiohjelmaa.

Lisäksi runsaasti väkeä odotetaan ilmaisille virtuaaliopastuskierroksille. Kulttuuritalon Mustasaari-salissa järjestetään kaksi virtuaalikierrosta, joissa oppaan avulla tutustutaan Mustasaaren hautausmaahan sekä Koivulahden lento-onnettomuuteen, josta on kulunut 62 vuotta tänä vuonna.

Ruotsinkieliset opastukset kahdelle eri virtuaalikierrokselle ovat kello 16 ja 16.45. Suomenkieliset kierrokset ovat kello 17.30 ja 18.15.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Raippaluodon sillalle uusitaan valaistus Mustasaaren juhlavuoden kunniaksi.
Kuva: WSP Finland Oy

Kaksinkertainen juhlavuosi

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 675 vuotta siitä, kun Mustasaari laitettiin maailmankartalle, ja kunta juhlii historiallista nimeään Mustasaari/Korsholm.

Ensimmäinen virallinen maininta Mustasaaresta löytyy nimittäin kuningas Magnus Erikssonin kirjeestä 13.2.1348. Tällä kuninkaallisella kirjeellä Mustasaaren pitäjän asukkaat saivat oikeuden ostaa ja myydä elintarvikkeita.

Tänä vuonna Mustasaaren kunta juhlii myös 50-vuotista historiaansa. Nykymuotoinen Mustasaari syntyi 1.1.1973, kun silloiset itsenäiset kunnat Björköby, Koivulahti, Mustasaari, Raippaluoto ja Sulva yhdistyivät nykyiseksi Mustasaareksi.

Täydentyvä ohjelma

Juhlavuoden aikana järjestetään useita tapahtumia, joiden lista täydentyy koko ajan kunnan verkkosivulle.

Kunnanvaltuuston juhlakokous oli jo helmikuussa, ja silloin kunta päätti perustaa juhlarahaston, jonka tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten sekä ikäihmisten hyvinvointia. Rahaston nimi on Mustasaaren juhlarahasto, ja sen peruspääoma on 100 000 euroa. Rahaston tuoton käytöstä päättää kunnan hyvinvointivaliokunta.

Kunta uusii juhlavuoden kunniaksi myös Raippaluodon sillan valaistuksen. Kunnanhallitus päätti tämän viikon maanantaina äänestyksen jälkeen valita vaihtoehdon, jossa valaistaan pylonit ja pienemmät pilarit yhteensä 76 valopisteellä. Hintalappu on 300 000 euroa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Fakta: Poimintoja Mustasaaren juhlavuosiohjelmasta

  • 11.6. Ulkoilmamuseo Stundarsin 50-vuotisjuhla.

  • 1.7. Postisoutu. Järjestäjä: Björkö Ungdomsförening.

  • 29.7. Korsholman musiikkijuhlien konsertti Raippaluodon kirkossa on Mustasaaren 675-vuotisjuhlavuoden juhlakonsertti.

  • 13.8. Smedsby Hembygdsförening järjestää avoimet ovet Sepänkylässä.

  • 7.10. Kyläjuhla Sulvalla. Järjestäjä: Solf ungdomsförening.

  • 18.11. Mustasaaren kekkerit Botniahallissa kello 10–15. Yritykset ja yhdistykset esittelevät toimintaansa, musiikkiesityksiä, pakohuone, kirjastoauto, tanssia, ym.

  • Juhlavuosiohjelmaa täydennetään vuoden aikana. Ajankohtaiset tiedot löytyvät Mustasaaren kunnan nettisivuilta: mustasaari.fi.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka