Uutiset

Mustasaari tutuksi kyläjemmojen avulla - viime vuonna niitä etsi yli 1600 henkilöä

Liikuntaneuvoja Elisabeth Wiklund näyttää, miltä kyläjemma voi näyttää.
Liikuntaneuvoja Elisabeth Wiklund näyttää, miltä kyläjemma voi näyttää.
Kuva: Johanna Backholm

Mustasaaressa viime vuonna alkanut kyläjemmat-projekti on ollut suosittu ajanviete, josta riittää iloa tänä vuonnakin.

Viime vuonna yli 1 600 henkilöä löysi kyläjemmoja eri puolilta Mustasaarta.

Kyläjemmojen avulla on pyritty kannustamaan ihmisiä luonnossa liikkumiseen. Samalla asukkaille halutaan tehdä tutuksi vähän tunnettuja ulkoilupaikkoja ja nähtävyyksiä.

– Idea kyläjemmoissa on hyvin pitkälle sama kuin Vaasassa järjestetyssä puistokätköissä tai vaikka geokätköilyssä. Mustasaaren alueelle on kätketty hauskoja esineitä, joita voi etsiä kunnan verkkosivulta löytyvien koordinaattien avulla, Mustasaaren kunnan liikuntaohjaaja Simon Granlund kertoo.

Esineet sisältävät QR-koodin, jonka voi skannata älypuhelimella. Näin osallistuja saa mielenkiintoista tietoa kyseisen kyläjemman kätköpaikasta.

Paikka vaihtunut aika ajoin

Kyläjemmojen paikkaa on vaihdeltu muutaman kuukauden välein, jotta asukkaat eri puolilla Mustasaarta pääsevät osallistumaan etsintään.

Tällä hetkellä jemmat on piilotettu Sulvan, Tölbyn, Tuovilan ja Helsingbyn kylien alueille. Niistä kyläjemmat otetaan pois 8. maaliskuuta. Sen jälkeen kunnassa pohditaan projektin jatkoa.

Kyläjemmojen avulla pyritään myös tuomaan esille paikallisia yrittäjiä.

– Kyläjemmojen etsintöihin osallistujat voivat rekisteröidä itsensä mukaan arvontaan skannaamalla QR-koodin puhelimellaan. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan lahjakortteja mustasaarelaisiin yrityksiin, Granlund sanoo.

Idea Mustasaaren kyläjemmoista lähti syksyllä 2020.

Vaasan Puistojen kätköt -projekti oli menestys, joka sai esimerkiksi lapsiperheet liikkeelle tutustumaan koronaturvallisesti lähiympäristöön. Samaa ilmiötä toivottiin myös Mustasaareen.

Nukke tai lentokone

Kyläjemmat-projektissa Mustasaari päätettiin jakaa viiteen osaan, joista jokaisessa osassa olisi aikaa kaksi kuukautta etsiä kyläjemmoja, minkä jälkeen alue vaihtuisi.

– Tammikuussa 2021 kyläjemmat-projekti alkoi Koivulahdessa. Se lähti mielestämme hyvin käyntiin, ja saimme paljon positiivista palautetta, Granlund kertoo.

Jemmoja on kätketty esimerkiksi vaellusreitin varrelle, grillipaikalle tai nuorisoseurantalon lähettyville.

Jemmat voivat olla isoja tai pieniä, esimerkiksi nukke tai lentokone, kuvausseinä tai vaikkapa vene.

Jemmakätköjen etsintä on ollut suosittua lapsiperheiden, mutta myös eläkeläisten ja nuorten pariskuntien keskuudessa.

Granlund vahvistaa, että kyseessä on mukava, seikkailullinen ajanviete, josta kunta on saanut hyvää palautetta.

Paikalliset nikkarit

Mustasaarelaiset Solveig ja Charles Ahlskog ovat rakentaneet kyläjemmat. He ovat tehneet aikaisemmin myös jonkin verran geokätköjä.

Granlundin mukaan pariskuntaa pyydettiin mukaan projektiin. He suostuivat mielellään.

– He ovat käyneet esimerkiksi kirpputoreilta ostamassa tarvikkeita ja käyttäneet myös omasta pihasta tai varastosta löytämiään tavaroita kyläjemmojen tekemiseen ja nähneet paljon vaivaa niiden tekemiseen. Niistä tuli upeita, Granlund sanoo.

Vuonna 2021 kyläjemmat oli piilotettu Koivulahteen, jossa etsintään rekisteröityi 454 osallistujaa, Sepänkylään (291), saaristoon (440) ja Karperöhön (439).

Emilia Kovanen

Jaa artikkeli
Lounaspaikka