Mikael Toivainen on menestyksekäs Vaasan Ampujien ilmakivääriampuja, joka on harrastanut lajia vuodesta 2016 alkaen.
Näkörajoitteisuuden takia Toivainen ampuu ilmakiväärillä infrapunatähtäimen avulla. Maalitauluun asetetaan magneetilla LED-valo, johon ilmakiväärin tähystyslaite reagoi ja muuttaa sen ääneksi.
Napakympissä ääni on kirkas, kun taas reunoilla ääni kuulostaa hitaalta moottorisahan käymiseltä. Kisoissa ja harjoituksissa ammutaan 10 metrin etäisyydeltä.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Koukkuun kerrasta
Toivaisen innostus lajiin lähti Raippaluodossa järjestetystä Kesäpäivät-nimisestä tapahtumasta vuonna 2014. Tuolloin hän tutustui tarkemmin yhteen aktiiviampujaan, joka kertoi lisää ilmakivääriammunnasta.
– Jäin heti lajiin koukkuun. Kesti kuitenkin kaksi vuotta, että sain kaikki käytännön asiat, kuten aseiden hommaamisen hoidettua.
Ilmakivääriammuntaa Toivainen harjoittelee useita kertoja viikossa.
– Käyn 3–5 kertaa viikossa ampumassa. Normaalisti harjoittelu tapahtuu Kivijärven ampumaurheilukeskuksessa, mutta toisinaan treenaan myös omassa autotallissa, hän kertoo.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Itsevarmuutta, iloa ja menestystä
Toivainen on saavuttanut ilmakivääriammunnassa menestystä. Saavutuslistalla on jo SM-pronssia makuu- ja pystyammunnasta sekä joukkuekilpailusta EM-hopeaa. Tavoitteita on myös tuleville vuosille.
– En ole koskaan voittanut Suomen mestaruutta, joten se olisi hienoa saavuttaa ilmakivääriammunnassa. Se on seuraava unelmani, Toivainen toteaa päättäväisesti.
– Mukavinta ampumisessa on se, että siinä saa haastaa itseään. Näkörajoitteisuuden takia joutuu luopumaan monista asioista. Se, että pystyy vielä johonkin, tuo lisää itsevarmuutta ja iloa elämään.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Avustajan merkitys olennaista
Treeniryhmiä ei ole näkörajoitteisille Vaasassa. Toivaisella on kuitenkin aina oma avustaja mukana. Ilman avustajaa hän ei voisi harrastaa lajia.
Toivaisella on myös oma henkilökohtainen valmentaja, joka ei kuitenkaan kaikilla kerroilla ole harjoituksissa mukana.
– Meillä on oma näkövammaisten ryhmä, joka kokoontuu 5–6 kertaa vuodessa yhteisille ammuntaleireille. Usein ne pidetään joko Tikkakoskella, Nokialla tai Mikkelissä.
Lajissa tarvitaan monenlaisia taitoja. Erityisesti keskittymiskyvystä on hyötyä.
– Kropan hallintaa kannattaa myös harjoittaa. Kaikista tärkeintä on kuitenkin rauhallisuus ja tilanteessa keskittyminen.
– Ilmakivääriammunta on hyvä harrastus kaikenikäisille sekä miehille että naisille, joten suosittelen sitä ihan kaikille. Infrapunatähtäimen avulla myös näkörajoitteiset ja sokeat pystyvät harrastamaan lajia.
Mainos
Mainos päättyy
Mainos
Mainos päättyy
Hierojan työ mielekästä
Toivainen on Arlainstituutista valmistunut koulutettu hieroja. Työssä on hienointa tavata uusia ihmisiä ja käydä heidän kanssaan keskusteluja arjen asioista hieronnan ohessa.
– Hieronta on ammatti, jota näkörajoitteisena pystyy tekemään. Sen takia olen ajautunut kyseiselle alalle ja ollut hierojana jo 24 vuotta. Pidän työstä kovasti ja haluan tehdä sitä myös jatkossa.
Miehen vapaa-aika menee kolmelapsisen perheen parissa.
– Kunnon ylläpito ja kuntosalilla treenaaminen kuuluvat harrastuksiini satunnaisesti.