Uutiset

Nyt vesille pääsevät kaikki - Vaasan pursi- ja veneseurat tarjoavat ilmaisia venekyytejä

Wasa segelförening -seuran Mikael Still, Merenkyntäjien Jari Pakkanen ja Vaasan työväen purjehdusseuran Pertti Pörsti korostavat, että veneilyharrastus ei ole mikään juppilaji. Vaasalaiset purjehdus- ja veneilyseurat järjestävät lauantaina Yhdessä vesille -tapahtuman taustalla näkyvässä Vaasan Sisäsatamassa.
Wasa segelförening -seuran Mikael Still, Merenkyntäjien Jari Pakkanen ja Vaasan työväen purjehdusseuran Pertti Pörsti korostavat, että veneilyharrastus ei ole mikään juppilaji. Vaasalaiset purjehdus- ja veneilyseurat järjestävät lauantaina Yhdessä vesille -tapahtuman taustalla näkyvässä Vaasan Sisäsatamassa.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Anne Laurila

Vaasan Sisäsatamassa järjestetään tulevana lauantaina toista kertaa Yhdessä vesille -tapahtuma.

Sen järjestävät Vaasan kaikki viisi purjehdus- ja veneseuraa: Vaasan Merenkyntäjät, Vaasan moottorivenekerho, Vaasan työväen purjehdusseura, Wasa segelförening ja Sundom båt och farledesklubb.

Näillä seuroilla on yhteensä noin 1 200 jäsentä.

Ensimmäinen Yhdessä vesille järjestettiin vuonna 2019, sen jälkeen veneily- ja vesiturvallisuustempausta ei järjestetty korona-aikana.

Kierroksia kaupunginselällä

Tapahtuman ideana on, että purjehdus- ja veneilyseurat esittelevät toimintaansa.

– Me tuomme purje- ja moottoriveneitä Sisäsatamaan ja kiinnitämme laituriin niin, että veneisiin pääsee sisälle tutustumaan. Se ei maksa mitään, kertoo Wasa segelförening -seuran kommodori eli puheenjohtaja Mikael Still.

Tutustumisvierailujen lisäksi pursiseurat tekevät pieniä kierroksia Pohjoisella kaupunginselällä sekä moottori- että purjeveneillä. Yleisö pääsee kyytiin ilmaiseksi.

– Viime kerralla meillä oli jatkuva jono, muistelee Merenkyntäjien kouluttaja ja tiedottaja Jari Pakkanen.

Vaasan työväen purjehdusseuran kommodori Pertti Pörsti sanoo, että veneen kyydissä näkee Vaasan aivan uudesta näkökulmasta.

– Siinä voi saada ahaa-elämyksen, että onko meillä Vaasassa näin kaunista. Esimerkiksi yliopistonranta näyttää hienolta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sundomilaisten spesiaalikartat

Sisäsatamassa on ohjelmaa myös lapsille, sillä paikalla on optimistijollasimulaattori.

– Se on laatikko, jossa lapset pääsevät kokeilemaan, miltä jollan ohjaaminen ja purjeitten säätäminen tuntuu, Still sanoo.

Muut pursiseurat tuovat veneitä yleisön vierailtavaksi, mutta Sundom båt och farledsklubb tarjoaa erilaista ohjelmaa. He esittelevät karttojaan.

– He ovat erikoistuneet laatimaan merikarttoja epävirallisista reiteistä Vaasan saaristossa. Virallisten reittien karttoja ylläpitää Traficom. Epäviralliset reitit ovat vesillä liikkuville vaasalaisille jokapäiväisiä kulkureittejä, joten nämä kartat ovat erittäin tarpeellisia, Pakkanen kehuu sundomilaisten työtä.

Sisäsatamassa esittelevät toimintaansa myös Pidä saaristo siistinä ry ja Vaasan meripelastusyhdistys, joka tuo oman veneensä laituriin.

Ei vain juppien harrastus

Korona-aikana kotimaan matkailu lisääntyi, ja myös purjehdus- ja veneilyharrastus on nyt suositumpaa kuin aikoihin.

Uudet, valmistuvat veneet menevät kuin kuumille kiville, ja käytettyjenkin hinta on noussut kovasti, kun kysyntä on nyt niin suurta, konkariveneilijät sanovat.

Pakkanen, Still ja Pörsti haluavat poistaa veneilystä ja purjehduksesta juppi-leimaa.

– Joillakin meidän jäsenillämme on veneitä, joista he ovat maksaneet 3 500–4 000 euroa. Sillä pääsee hyvin alkuun. Veneiden hintahaitari on suuri, ihan niin kuin missä tahansa harrastuksessa, Pakkanen sanoo.

Harrastuksen alkuun pääsee, vaikka ei heti edes ostaisi omaa venettä.

Esimerkiksi Wasa segelförningillä on veneitä ja lapsille jollia, joita voi vuokrata.

Seurat järjestävät myös koulutusta. Merenkyntäjillä on parhaillaan meneillään alkeiskurssi lapsille ja nuorille, Wasa segelföreningillä on alkeiskurssi aikuisille, ja myöhemmin kesäkuussa alkavat lastenkurssit.

Vaasan työväen purjehdusseura järjestää puolestaan kokeneille vesillä kulkijoille erikoiskoulutusta, yösuunnistusta veneellä.

Paatilla Kalasatamaan tai Strömsöhön

Kesäkuun 11. päivä on Vaasassa oikea superlauantai, jolloin eri puolilla kaupunkia on useita isoja tapahtumia.

Samaan aikaan, kun Yhdessä vesille -tapahtuma järjestetään Sisäsatamassa, Vaasan Kalarannassa järjestetään Kalastuksen päivä.

Siellä on perinteisesti erilaista ohjelmaa, kalaherkkuja myytävänä, ja tietoa jaetaan kaloista ja kalastuksesta.

– Kalarannan ja Sisäsataman välillä kulkee sinä päivänä ilmainen venekuljetus, joten ihmiset pääsevät nauttimaan molemmista tapahtumista, kertoo Vaasan työväen purjehdusseuran kommodori Pertti Pörsti.

Superlauantaina on myös Västervikissä sijaitsevassa Strömsössä suuri yleisötapahtuma, kun Ylen Strömsö-ohjelma täyttää 20 vuotta.

Meren rannalla sijaitsevassa huvilassa on avoimet ovet, ja paikalle pääsee joko bussikyydillä Vaasan torilta tai paatin kyydissä Sisäsatamasta.

Yhdessä vesille

Lauantaina 11.6. kello 10–14

Vaasan Sisäsatamassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka