Uutiset

"On selvää, että tällaista ei Vaasaan enää tule" – Botniahallissa järjestettävä arvokas juhla televisioidaan ja paikalle pääsee ilmaiseksi

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen pääjuhlan järjestelytoimikunnan sihteeri Anna-Maija Iitola ja Vaasan sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Tuula Harjunpää sanovat, että ensi viikon lauantaina on ainutlaatuinen tilaisuus osallistua suuren luokan veteraanijuhlaan. Naiset on kuvattu Vapaudenpatsaalla, josta alkaa veteraanipäivän vietto juhlallisella lipunnostolla.
Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen pääjuhlan järjestelytoimikunnan sihteeri Anna-Maija Iitola ja Vaasan sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Tuula Harjunpää sanovat, että ensi viikon lauantaina on ainutlaatuinen tilaisuus osallistua suuren luokan veteraanijuhlaan. Naiset on kuvattu Vapaudenpatsaalla, josta alkaa veteraanipäivän vietto juhlallisella lipunnostolla.
Kuva: Anne Laurila
  • Anne Laurila

Vaasalaisia pääsee sankoin joukoin ensi viikolla televisioon, kun kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestetään Vaasassa.

Yle televisioi tapahtuman. Se on katsottavissa suorana lähetyksenä Yle TV1 -kanavalla ja Yle Areenassa, jossa sen voi katsoa myös myöhemmin.

Varsinainen juhlapaikka on Mustasaaressa sijaitseva Botniahalli, mutta ennen pääjuhlaa Vaasan torilla on juhlava lipunnosto ja Vaasan kirkossa ekumeeninen jumalanpalvelus.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

 Tämä on nyt ainutkertainen juhla. On selvää, että tämänmuotoista veteraanien pääjuhlaa ei Vaasaan enää tule.
järjestelytoimikunnan sihteeri Anna-Maija Iitola

Veteraanien perintö on turvattava

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestetään vuosittain kiertävästi eri kaupungeissa.

Kun viime vuoden juhla Turussa oli ohi, alkoivat valmistelut Vaasassa. Ensi vuonna vuorossa on Hämeenlinna.

– Jo vuonna 2022 oli päätetty, että vuoden 2024 pääjuhla on Vaasassa. Varsinaisesti viime syksystä asti on järjestetty tätä tapahtumaa, kertoo järjestelytoimikunnan sihteeri Anna-Maija Iitola.

Kansallista veteraanipäivää vietetään Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta.

Tänä vuonna teemana on: Veteraanien perintö turvataan – yhdessä onnistumme.

– Sillä halutaan korostaa veteraanien perinnön säilyttämistä ja sen tekemistä tunnetuksi nuoremmille sukupolville, sanoo Vaasan sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Tuula Harjunpää, joka on myös mukana veteraanipäivän juhlavalmisteluissa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuoden 2024 veteraanipäivän visuaalisen ilmeen on luonut Vaasan kaupungin graafikko Jouko Keto. – Poimiessamme mustikan mättäästä muistamme, mitä sotiemme veteraanit ovat uhranneet sen puolesta, että voimme tänään seistä metsän hiljaisuudessa itsenäisessä Suomessa, kuvailee Keto.

Oman kylän poika on juontamassa

Koska veteraanipäivän pääjuhla televisioidaan, tapahtumaa on suunniteltu television ehdoilla.

– Juhla on tiukasti aikataulutettu, ja ohjelma on rakennettu minuuttipelillä. Esimerkiksi puhujille ja musiikkiesityksille on annettu aikarajat, kauanko ohjelmanumero saa kestää. On myös mietitty esimerkiksi kuorojen siirtymiset, joiden täytyy tapahtua juonnon aikana, kuvailee Iitola.

Juontajaksi on saatu vaasalaislähtöinen Manu Myllyaho, joka on Ylen urheilutoimittaja.

– Se oli tapahtuman järjestelytoimikunnan puheenjohtajan Christina Knookalan idea, Iitola kehaisee.

Iitolan mukaan on ollut pähkäilemistä, kuinka suuresta urheiluhallista saadaan rakennettua arvokas juhlatila, joka näyttää televisiossa hyvältä.

Valaistuksella ja muun tekniikan toimimisella on tärkeä merkitys.

– Tilan rakentamiseen ja somistamiseen on varattu kaksi päivää. Päivää ennen pääjuhlaa on kenraaliharjoitus, jossa viilataan kaikki vielä sekunnilleen kohdalleen.

Tilan rakentamisen lisäksi Yle pystyttää omat lähetysautonsa ja muun tekniikkansa televisiointia varten.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suurin yleisö istuu TV:n ääressä

Botniahalliin odotetaan saapuvaksi noin 600–800 hengen yleisöä.

– Veteraaneja on enää kovin vähän siinä kunnossa, että he jaksaisivat lähteä paikan päälle eri puolilta Suomea, sanoo Iitola.

Suurin yleisö on television äärellä, mutta Iitola ja Harjunpää odottavat veteraanien ja kutsuvieraiden lisäksi Botniahalliin yleisöä etenkin Vaasan seudulta.

Iitola kehottaa pukeutumaan arvokkaaseen juhlaan siististi, kuin olisi kylään menossa. Kunniamerkit kannattaa laittaa rintapieleen, jos sellaisia on.

Kutsuvieraissa on muun muassa alueellisten ja valtakunnallisten veteraanijärjestöjen sekä Puolustusvoimain edustajia.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

 Veteraaneja on koko Suomessa elossa tällä hetkellä 1 911. Vaasassa heitä on 12.
Vaasan sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Tuula Harjunpää

Edelliskerran Vaasassa vuonna 1998

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen juhla on järjestetty Vaasassa viimeksi vuonna 1998.

Silloin Botniahallissa oli 5 000 hengen yleisö, ja veteraaneja tuli paikalle bussilasteittain eri puolilta Suomea.

Nyt tilanne on aivan toinen kuin siihen aikaan.

– Veteraaneja on koko Suomessa elossa tällä hetkellä 1 911. Vaasan sotaveteraanipiirissä, joka kattaa alueen Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin, veteraaneja on elossa 45. Vaasassa heitä on 12, ja heistä kaksi on naisia, luettelee Harjunpää.

Kun veteraanisukupolvi poistuu, veteraanijärjestöjen toimintaa ollaan siirtämässä jälkipolvien tekemän perinnetyön suuntaan.

– Tämä on nyt ainutkertainen juhla. On selvää, että tämänmuotoista veteraanien pääjuhlaa ei Vaasaan enää tule, Iitola sanoo.

Kansallisen veteraanipäivän viettoa on valmisteltu Vaasan kaupungin vetämänä laajassa yhteistyössä. Valmisteluissa mukana ovat olleet muun muassa Puolustusvoimat, seurakunnat sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt.

Kansallisen veteraanipäivän ohjelma Vaasassa 27.4.

  • Kello 9 lipunnosto Suomen Vapaudenpatsaalla Vaasan torilla.

  • Kello 10 ekumeeninen, kaksikielinen juhlajumalanpalvelus Vaasan kirkossa.

  • Kello 11.30–13 Botniahallissa Mustasaaressa on tarjolla maksuttaa ruokaa ja kahvia juhlaan tulevalle yleisölle. Ruokailusta vastaavat Silverian keittiöalan opiskelijat.

  • Kello 13 Yleisön on viimeistään oltava paikalla juhlassa. Vapaa pääsy. Ilmoittautumista ei tarvitse.

  • Kello 13.30–15 kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla Botniahallissa. Paikalle odotetaan 600–800 henkeä.

  • Musiikista juhlassa vastaa laivaston soittokunta kapellimestari Tero Haikalan johdolla. Solisteina esiintyvät musiikkimajuri Juha Ketola ja laulaja-näyttelijä Sarah Nedergård. Juhlassa esiintyvät myös kuorot Wasa Sångargille, Kuula-opiston kuoro Estradi ja Onkilahden yhtenäiskoulun musiikkiluokkien kuoro Fading.

  • Juhla televisioidaan suorana Yle1 -kanavalla ja Yle Areenassa. Juhlan juontaa Ylen toimittaja Manu Myllyaho.

  • Botniahallille pääsee jumalanpalveluksen jälkeen maksuttomilla bussikuljetuksilla Vaasan kaupungintalon edestä ja juhlan jälkeen takaisin.

Veteraaniviikolla Vaasassa paljon ilmaista ohjelmaa

Ensi viikolla vietetään veteraaniviikkoa, joka huipentuu lauantaina kansalliseen veteraanipäivään.

Vaasassa järjestetään runsaasti ilmaista ohjelmaa viikon aikana.

Tunnetko kasarmialueen?

Maanantaina 22.4. kello 14 ja kello 16 Vaasa–Mustasaari-oppaat järjestävät opastetut kävelykierrokset Vaasan vanhalla hautausmaalla. Kierrokset toteutetaan sekä suomeksi että ruotsiksi, ja lähdöt ovat hautausmaan portilta.

Opastetuilla kierroksilla kuullaan Vaasan historiasta, yhteiskunnallisista vaikuttajista sekä sodan ja rauhan sankareista. Kierroksen aikana tutustutaan myös hautausmaan moniin muistomerkkeihin ja sankarihauta-alueisiin.

Tiistaina 23.4. kello 15 oppaat järjestävät opastetun kierroksen Vaasan kasarmialueella. Lähtö on Fanny-talon ja Merenkurkun koulun välistä Kirkkopuistikolta, jossa sijaitsee arkkitehti C.A. Setterbergin patsas. Tämäkin kierros toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi.

Vaasan kasarmialue on parhaiten säilyneitä 1800-luvun puukasarmialueita Suomessa. Opastetulla kierroksella kerrotaan alueen historiasta, arkkitehtuurista ja tulevaisuudesta. Kasarmialueelta kävellään rantaan, jossa kerrotaan Jääkäripatsaasta ja Suomen ilmailun muistomerkistä eli niin sanotusta Kotkapatsaasta.

Ei tanssia sota-aikana

Tiistaina 23.4. kello 18 Vaasan pääkirjaston Draama-salissa kuullaan historiantutkija Marko Tikan luento Laitonta, moraalitonta ja lihottavaa: Suhtautuminen paritansseihin ja sota-ajan tanssikielto Suomessa.

Keskiviikkona 24.4. kello 18 Alma-opistolla Raastuvankatu 31:ssä on puolestaan kuvataiteen opettajan Aimo Nybergin ja professori emeritus Ilkka Virtasen luento Suomen Vapaudenpatsas ja sen symboliikka. Vaasassa on useita sellaisia sotien muistomerkkejä, joita Suomessa on vain yksi, ja Vapaudenpatsas on niistä merkittävin.

Sota-ajan yhteislauluja

Torstaina 25.4. kello 15 kauppakeskus Rewellissä lauletaan sota-ajan sallittuja yhteislauluja.

Mieslauluryhmä Vox Luminum toimii esilaulajina yhteislauluihin ja esittää valikoituja kappaleita lauluryhmälle sovitettuina teoksina.

Lauluryhmää johtavat Jari Ojalainen ja Katariina Korkman, säestäjänä toimii Bo Lund, harmonikka.

Kiinnostavia näyttelyitä

Perjantaina 26.4. Pohjanmaan museossa järjestetään kaksi opastettua, maksutonta kierrosta Vaasa 400 -näyttelystä. Kello 13 kierros tehdään ruotsiksi, kello 14 suomeksi. Vaasa 400 -näyttely johdattelee kävijän kaupungin monisatavuotiseen historiaan.

Vaasan sotaveteraanimuseo on auki lauantaina 27.4. kello 10–12 ja sunnuntaina 28.4. kello 12–14. Kirkkopuistikko 22 A:ssa sijaitseva museo esittelee sotahistoriaa Suomen sodasta jatkosodan päättymiseen saakka. Museon kokoelmat koostuvat pääsääntöisesti aseista, kunniamerkeistä, asepuvuista sekä asevarusteista.

Vaasan pääkirjaston Maat- ja kulttuurit -osastolla 2. kerroksessa on esillä toukokuun loppuun asti Sotiemme veteraanit -kirjanäyttely, josta voi myös lainata talvi- ja jatkosotaan liittyvää kirjallisuutta.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka