Uutiset

Onko tässä Paperi- vai Putusilta?

Onkilahden yli kulkeva siltapenger on syntynyt aikoinaan jätteistä.
Onkilahden yli kulkeva siltapenger on syntynyt aikoinaan jätteistä.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Anne Laurila

Eräs Vaasa-lehden lukija otti yhteyttä ja sanoi, että häntä sieppaa, kun vaasalaiset puhuvat Putusillasta, vaikka Onkilahden yli kulkeva kevyen liikenteen silta on oikeasti Paperisilta.

Herra pyysi, että me toimituksessa selvittäisimme asiaa ja myös siltojen nimien alkuperää, mistä ne oikein tulevat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sillan nimi löytyy asemakaavasta

Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti Anne Majaneva kertoo, että Onkilahden puiston alueella vuonna 2020 voimaan tulleessa asemakaavassa kyseisellä sillalla on nimi.

– Se on Paperisilta. Se on ihan virallinen sillan nimi tässä melko tuoreessa asemakaavassa. Sitä ennen voimassa olleissa kaavoissa sillalla ei ollut nimeä.

Kaavaselostuksessa nimeä perustellaan seuraavasti:

”Paperisilta/ Pappersbron on annettu nimeksi Onkilahden puiston läpi kulkevalle kevyen liikenteen reitille. 1950-luvulla rakennetun pengertien rakennusmateriaalina käytettiin osittain jätepaperia, josta nimi johtaa. Toinen sillasta käytetty kansanomainen nimi on Putusilta.”

1930-luvulla otetussa kuvassa oikealla näkyy vanha Putusilta, Onkilahden etelärannassa kulkenut penger, johon kaupunkilaiset saivat tuoda jätteitään. Nykyään alue on täytetty maamassoilla ja siinä kulkee Järvikatu.
Kuva: Kuva: Energinen jätehuolto -kirjan kuvitusta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Olipa kerran kaksi siltaa

Vaasassa on ollut Onkilahdessa kaksi siltapenkerettä, joista toisen nimi oli Putusilta ja toisen Paperisilta.

Molemmat nimet tulivat siltapenkereisiin heitetyistä kaupunkilaisten jätteistä, kertoo Vaasan kaupungin maakuntamuseotutkija Kaj Höglund.

– Putusilta oli penger, joka ulottui Onkilahden rannalla suunnilleen vanhan puhelinyhdistyksen talon eli entisen VLP:n toimitalon kohdalta Wärtsilälle. Siihen penkereelle saivat kaupunkilaiset tuoda jätteitä eli putua.

Vuonna 2015 ilmestyi Henry Nygårdin kirjoittama 30-vuotishistoriikki jäteyhtiö Stormossenista. Energinen jätehuolto -kirjassa selvitetään jätteiden historiaa Vaasassa myös ennen jäteyhtiön perustamista.

Kirjan mukaan Onkilahden rannalla, Palosaaren sillan lähellä olevalle Putusillalle saivat vaasalaiset tuoda ”hajutonta” jätettä vuoteen 1948 saakka.

Paperisillalta piirustuspaperia

Vaasan kaupungilla oli 1940-luvun lopulla suunnitelma täyttää Onkilahti jätteillä, jotka piti kattaa sitten maamassoilla.

Tarkoituksena oli siis kuivattaa koko Onkilahti roskien avulla niin, että keskellä lahtea olisi vain noin 60 metriä leveä kanava.

Kuivatussuunnitelmaan liittyen silloinen kaupungininsinööri ehdotti, että keskelle Onkilahtea rakennettaisiin penger, ja kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen.

Penger ja sen päällä nykyisin kulkeva kevyen liikenteen väylä ulottuu Järvikadulta Onkilahdenkadulle Palosaaren puolelle.

Kaupunginhallitus hyväksyi, että jätteitä sai tyhjentää tämän penkereen molemmin puolin, ei kuitenkaan käymäläjätettä.

– Tämä penger sai kansan suussa nimen Paperisilta, koska lapset etsivät mielellään paperia ja kynänpätkiä rannoille kumotuista toimistojätteen kasoista, kerrotaan Energinen jätehuolto -kirjassa.

Kirjasta selviää myös, että kaupunki oli palkannut erityisiä vahteja, jotka valvoivat siltakaatopaikoille tuotujen jätteiden lajeja. Onkilahdella oli 1950-luvun lopulla kaksikin vahtia, koska jätteitä tuotiin sinne niin paljon.

Vahdeista huolimatta Paperisillalle kuljetettiin myös mädäntyvää jätettä, mistä seurasi rottia ja muita ongelmia.

Silloisessa Vaasa-lehdessä heinäkuussa 1960 julkaistu, erittäin kriittinen artikkeli oli vaikuttamassa siihen, että tämä kaatopaikka suljettiin ja peitettiin maamassoilla, kirjassa todetaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Väärä nimi on vakiintunut

Onkilahden poikki kulkeva penger on siis oikeasti Paperisilta.

Silti vaasalaiset sitkeästi puhuvat siitä Putusiltana. Miksi on näin ja pitäisikö asiaan puuttua?

– En osaa sanoa, miksi Paperisilta-nimi on jäänyt pois käytöstä ja Putusilta-nimi siirtynyt tarkoittamaan tuota siltaa. Sille ei kuitenkaan mahda mitään, että ihmiset alkavat käyttää jostain paikasta väärää nimeä ja se vakiintuu, Höglund toteaa rauhallisesti.

Ihmetteletkö sinäkin jotain?

Lähetä meille kysymyksesi osoitteeseen:

toimitus@vaasalehti.fi

Me otamme selvää!

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka