Arvio: Botnia Paradise vie viihdyttävälle risteilymatkalle erikoisten matkustajien ja vielä erikoisemman laivahenkilökunnan kanssa

Botnia Paradise -musikaali Wasa Teaterissa. Käsikirjoitus ja musiikki: KAJ. Ohjaus Ida Kronholm, lavastus Mia-Irene Sundqvist, puvustus Linn Wara, koreografia Ida ”Inxi” Holmlund, kapellimestari Ralf Nyqvist. Rooleissa mm. KAJ, Johan Aspelin, Carola Sarén, Markus Lytts. Kenraaliesitys 17.9.2021.

Haikailetko näin korona-aikana matkoille, edes pienelle risteilylle? Jos et vielä uskaltaudu oikealle laivalle, pääset tunnelmaan Wasa Teaterissa, jossa lauantai-iltana sai kantaesityksensä uutuusmusikaali Botnia Paradise .

Musikaali kertoo M/S Botnia Paradise -laivan matkustajien ja henkilökunnan toilailuista Itämerellä.

Vauhdikkaassa musikaalissa on paljon huumoria, mutta myös vakavat hetkensä. Monien musikaalien tapaan teemana ovat unelmat ja oman paikkansa löytäminen maailmassa.

Kirjavia hahmoja

Musikaalin käsikirjoitus ja musiikki ovat huumoriryhmä KAJ:n käsialaa. Ryhmän jäsenet Kevin Holmström, Axel Åhman ja Jakob Norrgård ovat keränneet tarinaan kirjavan joukon hahmoja, joista joitakin he esittävät itse.

Holmström on hiukan yksinkertainen mammanpoika, lintubongari, joka löytää laivalla sielunkumppaninsa ( Tove Qvickström).

Åhman on lipevä maailmanmies, jolla on peliriippuvuus.

Norrgård on nuori ja naiivi Benjamin, joka työskentelee laivalla kesäartistina. Hän haaveilee tähteydestä Ruotsissa ja ihailee risteilyn pääesiintyjää Linda Q:ta, takavuosien euroviisujen eli Melodifestivalenin voittajaa.

Itsetietoista Lindaa näyttelee May Schjörlien Ruotsista.

Tunnistettava työyhteisö

Laivan henkilökunta muodostaa helposti tunnistettavan työyhteisön. Kapteeni ( Johan Aspelin) järjestää mielummin juhlia kuin hoitaa esimiestehtäviään.

Risteilyemäntä Sinikka ( Carola Sarén) on jokapaikanhöylä, joka on ollut töissä täällä ikuisuuden ja hoitaa paljon muitakin töitä kuin omansa.

Nuori ja innokas Julia ( Mathilda Kruse) on se, joka tosipaikan tullen ottaa vastuuta ja ylittää itsensä.

Tarinan kertoja on laivan rento trubaduuri ( Markus Lytts), jolla on taito käsitellä hankalia asiakkaita ( Jonas Bergqvist).

Tasainen ensemble

Ida Kronholmin ohjaaman musikaalin vahvuuksia ovat humoristiset hahmot ja koko ensemblen tasainen osaaminen. Kaikki näyttelevät uskottavasti oman roolinsa ja tanssivat ja laulavat hyvin.

Vaikka katsoja voi löytää joukosta oman suosikkihahmonsa, kukaan ei nouse yli muiden, vaan tekijöiden osaaminen on kauttaaltaan erinomaista.

Musiikkinumeroissa joka näyttelijä saa oman tähtihetkensä. Mieleen jäävät esimerkiksi Benjaminin unelmista kertova Västerut , kaunis rakkauslaulu Dit havet tar oss ja Linda Q:n vauhdikkaat shownumerot.

Kapellimestari, kosketinsoittaja Ralf Nyqvistin kipparoima orkesteri rytmittää tarinaa upeasti.

Aito laivamiljöö

On vaikea löytää moitittavaa tasaisen laadukkaasta show’sta. Riemukas tunnelma laskee jännittävässä myrskykohtauksessa. Se on tyylillisesti kuin aivan eri näytelmästä ja voi nostaa katsojan mieleen pelkoja ja ikäviä muistoja.

Lavastaja Mia-Irene Sundqvist on luonut näyttämölle aidonnäköisen laivamiljöön.

Messinkiset porraskaiteet, laivaravintolan esiintymislava ja suuret maisemaikkunat laivan keulassa vievät suoraan ruotsinlaivan tunnelmiin.

Myös Linn Waran suunnittelema puvustus ja Fia Derghokasianin peruukit ovat vaikuttavia.

Vöyriltä kotoisin oleva KAJ viljelee tekstissä runsaasti kotikunnan murretta.

Suomenkielinen katsoja pysyy silti juonenkäänteistä hyvin kärryillä. Musikaalissa osin puhutaan ja jopa lauletaan myös suomeksi. Käsiohjelmaan on saatavilla suomenkielinen juoniseloste. Lokakuun alusta lähtien musikaaliin on saatavissa suomenkielinen tekstitys.