Arvio: Katri Helena -musikaalissa tutut kappaleet ja taitavat esiintyjät hurmaavat

Katri Helena -musikaali Vaasan kaupunginteatterissa. Käsikirjoitus Ilpo Tuomarila, sovitus Jukka Keinonen. Ohjaus Seppo Välinen, kapellimestari Sauli Perälä. Koreografia Katri Liikola, lavastus Juho Lindström, puvut Ulla-Maija Peltola, äänet Niklas Nybom. Rooleissa mm. Emma-Sofia Hautala, Satu Taalikainen, Petteri Hautala. Omaisten ilta 16.9.2021.

Vaasan kaupunginteatterissa sai lauantaina ensi-iltansa kotimainen musikaali Katri Helena .

Sen vahvinta antia ovat laulu- ja tanssinumerot sekä suuret joukkokohtaukset. Esiintyjäkaarti on erinomainen.

Päähenkilöt, tosielämän Katri Helenaa nuorena näyttelevä Emma-Sofia Hautala ja aikuisen roolin tekevä Satu Taalikainen ovat molemmat todella upeaäänisiä. He esittävät viihdeikonia valloittavasti ja vakuuttavasti, läpi koko kaaren.

Sisällöllisesti musikaalin kiinnostavinta antia on sen kuvaaminen, miten Tohmajärven tyttö raivaa tietään musiikkibisneksessä ja etenee koko kansan suosimaksi iskelmätähdeksi.

Yli 30 laulua

On tärkeää, että ulkomaisten musikaalien lisäksi teattereissa tehdään suomalaisia musikaaleja, mutta tämä ei kyllä ole ihan napakymppi käsikirjoitus.

Musikaalin ensi-ilta oli kymmenen vuotta sitten Helsingin kaupunginteatterissa. Sen jälkeen siitä on parannettu uudella sovituksella, joka nyt nähdään Vaasassa, mutta silläkin on ongelmansa.

Toteutus on Vaasassa todella hieno, mutta sille ei voi mitään, että käsikirjoitus latistuu loppua kohden.

Musiikillisesti Katri Helena kuitenkin loistaa kirkkaana.

Ja musiikkia riittää, sillä esityksessä kuullaan yli 30 kappaletta. Moni jää soimaan päähän.

Ehkä mieleenpainuvin on kahden Katrin ja Timpan ( Petteri Hautala) upeasti esittämä Vasten auringon siltaa .

Musiikkinumerot nivoutuvat hyvin kokonaisuuteen, ja laulut kuljettavat tarinaa.

8-henkinen bändi pitää musiikillisen tason korkeatasoisena. Puhaltimet ovat ilahduttavasti suuressa roolissa, minkä vuoksi muun muassa Katson sineen taivaan aiheuttaa kylmiä väreitä.

Näiden hetkien aikana katsoja huokaisee, että oi, kuinka tätä on niin kaivannut!

Lapset hyvä lisä

Katri Helenassa on ison musikaalin tuntua. Sen luovat kaikki yli 20 esiintyjää.

Varsinaisten tanssijoiden lisäksi koko ensemblelta löytyy liikkuvuutta, jonka ohjaaja ja koreografi ovat hienosti valjastaneet käyttöön.

Lapsinäyttelijät tuovat tarinaan lisäulottuvuutta ja pehmeyttä. Lapsi-Katrin roolissa omaisten näytöksessä ollut Tilda Hahto oli todella valloittava.

Musikaalin sanoma on, että elämä myllertää, mutta Katrin vahva näkemys kantaa ja tuo rohkeutta ottaa ohjat omiin käsiin.

Artistin työhön kuuluvat julkisuus ja ihailijat on kärjistetty. Lehdistö esitetään pahuuden ilmentymänä, ihailijat ovat tunkeilevia typeryksiä.

Käsikirjoituksessa puutteita

Dramaturgiset ongelmat alkavat väliajan jälkeen. Alkupuolella oli vauhtia ja meininkiä, toisessa näytöksessä jumitetaan turhan pitkiin kohtauksiin.

Katri Helenan ja Panu Rajalan liiton käänteitä riepoteltiin aikoinaan julkisuudessa. Nyt niitä on vaivaannuttavaa katsoa näyttämöllä.

Näytelmän kirjoittajan olisi ollut tyylikkäämpää lopettaa ajallisesti ennen kolmatta avioliittoa. Jari Hietanen vetää kuitenkin hankalan roolin hyvin ja on ulkoisesti ilmetty esikuvansa.

Katri Helena on täyttä rautaa kaksi kolmasosaa, mutta loppua kohden se haalenee.