Uutiset

Avoimet ateljeet -tapahtuma kokoaa taiteen ystävät yhteen

Avoimet ateljeet -tapahtuman Pohjanmaan vastaava Christa Friberg pitää tapahtumaa ainutlaatuisena tilaisuutena nauttia rennossa ilmapiirissä taiteesta yhdessä koko perheen kanssa. Kuva: Emilia Kovanen
  • Vaasa

Syyskuun toisena viikonloppuna järjestetään 12. kerran ympäri Suomen Konstrundan eli avoimet ateljeet –tapahtuma. Tapahtumassa kävijöillä on mahdollisuus tavata taiteilijoita, taidekäsityöläisiä ja muotoilijoita eripuolilla Suomea ja tutustua taiteeseen suoraan heidän työhuoneissaan.

– Tapahtuma on maksuton niin kävijöille kuin osallistujillekin. Tapahtumassa pääasiana on taide ja siitä yhdessä nauttiminen, Pohjanmaan aluevastaava Christa Friberg tarkentaa.

Hän toivoisi, että ihmiset kokisivat tapahtuman matalakynnyksisenä, sillä kohtaamiset ovat helppoja ja vaivattomia.

– Ei joka päivä tule tilaisuutta tavata taiteen tekijöitä kasvotusten, Friberg toteaa.

Kaksikielisillä alueilla

Suomen mittakaavassa eniten osallistujia Konstrundan -tapahtumassa on kaksikielisillä alueilla, juuri Vaasassa ja sen lähialueilla. Vaasan alueella tapahtumaan osallistuvia taiteilijoita onkin tällä hetkellä yhteensä yli 10.

– Vaasassa on sen verran hyvä tilanne taiteilijoiden suhteen, että jokainen taiteilija on tapahtumassa kokenut konkari ja monet heistä ovat osallistuneet lähes joka vuosi Konstrundaniin, Friberg kertoo.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008, jolloin se oli osa Svenska Kulturfondenin 100-vuotisjuhlan ohjelmaa. Alun perin Ruotsista lähtöisin oleva tapahtuma kattoi silloin runsaat 80 ruotsinkielistä osallistujaa koko rannikkoalueella ja Ahvenanmaalla. Tapahtuma on sittemmin kehittynyt koko Suomen kattavaksi, noin 230 käyntikohteen tapahtumaksi.

– Tapahtumaan osallistuvat taiteilijat hakevat mukaan tapahtumaan, ja tuomaristo valitsee heidän joukostaan pienen osan mukaan avoimien ateljeiden päivään. Ehtoina ovat esimerkiksi aktiivisuus ja uusien töiden tekeminen, Friberg selittää.

Vuonna 2018 tapahtumassa oli ennätysmäärä vierailijoita, noin 17 000 kävijää.

– Mahtavaa, että tapahtuma on kasvanut näin suureksi. Henoa päästä keskustelemaan taiteilijoiden kanssa ilman välikäsiä. Lisäksi taiteilijat saavat päivästä kasvotusten palautetta, kysymyksiä ja inspiraatiota, Friberg sanoo.

Hänen mukaansa tapahtuman tärkein asia onkin yleisön ja taiteilijan väliset kohtaamiset sekä verkostoituminen.

Vaasan omat taiteilijat

Vaasassa ja sen lähialueilla olevia, tapahtumaan osallistuvia taiteilijoita ovat esimerkiksi visuaalisen taiteen taideryhmä Art in Malakta, joilla on taidekierroksen aikana ohjelmistossa draamatyöpaja lapsille, ja koreografi Annika Sillander esittää sooloprojektinsa yleisölle.

– Mukana on lisäksi esimerkiksi erityyppisiä maalareita, keramiikkataiteilijoita, elävän kuvan tuotantoja ja hattusorvaaja, joka valmistaa hattuja esimerkiksi koivusta, Friberg luettelee.

Anders ja Ann-Christine Lindman viettävät kellonvalajina 20-vuotisjuhlaa, ja päättivät pariskuntana osallistua mukaan tapahtumaan. Erikoisuutena heillä on pronssiesineiden valaminen hiekassa, ja viimevuosina he ovat valaneet monia muistolaattoja sekä parannelleet vanhoja hautakiviä.

– Lisäksi mukana on Printmakers studion Tapani Tammenpää ja Juha Tammenpää, jotka ovat varmasti usealle vaasalaiselle tuttuja henkilöitä. He tekevät monelle tuttua visuaalista taidetta, Friberg kertoo.

Avoimet ateljeet on 7.-8.9. Tapahtuman aikataulut ja tarkempi info löytyvät osoitteesta www.konstrundan.fi.

Emilia Kovanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka