Uutiset

Hei, me leikitään: Koirien päiväkodissa on kavereita, leikkejä, ulkoilua, lepoa ja sylittelyä sekä tietenkin valokuvaus

Koirat käyvät Doggiksessa päivähoidossa yleensä 1–3 kertaa viikossa. – Yhtenä päivänä voimme ottaa maksimissaan kymmenen koiraa, riippuen vähän koiran koosta. Isoja koiria vähemmän, mutta pienikokoisia menee enemmänkin, sanoo hoitolan pitäjä Pia Blomqvist leikittäessään Miskaa. Kuva: Jarno Pellinen
  • Vaasa

VAASA

Miska ja Elvis peuhaavat mykkyrässä sohvalla. Ne ovat tulleet päiväkotiin jo ensimmäisten joukossa ja odottelevat toisia kavereita joukkoon.

Aamupala on syöty kotona, mutta puolivuotias sekarotuinen noutaja Elvis saa hoidossa myös lounaan. Elvis on vilkas ja ihmisrakas kujeilija. Miskan kanssa se saa hetkessä pystyyn mukavat leikit.

Miskan rotu on japanilainen shiba inu. Se on käynyt Doggiksessa jo pitkään, alussa joka päivä ja nyt 1–3 kertaa viikossa.

Cavalierkingcharlesinspanieli Leon seurailee menoa taustalta. Sillä alkaa pian hoito: pesu ja trimmaus.

Doggiksessa on hoidossa monenkokoisia koiria. Vesper on jackrusselinterrieri ja Onni bernhardinkoira. Kuva: Doggis

Rämäpäät viihtyvät yhdessä

Koirapäiväkodissa koirat leikkivät suurimman osan ajasta toistensa kanssa, mutta myös ihmisten kanssa halutaan puuhata.

– Silloin suosituinta on ehdottomasti vetoleluilla kiskominen, kertoo koirapäiväkodissa työkokeilussa oleva Noora Kruhse.

Kun hoitaja istahtaa sohvalle, syliin on aina tunkemassa liuta nelijalkaisia.

Melkein kaikki koirat ovat leikkisiä, mutta toiset viihtyvät enemmän omissa oloissaan. Koirat löytävät porukasta nopeasti samanhenkistä seuraa.

– Samanlaiset rämäpäät jaksavat toisiaan, Kruhse naurahtaa.

– Nuoret leikkivät yhdessä, vanhemmat rouvakoirat makoilevat sohvalla ja keskustelevat, kuvailee koirapäiväkodin yrittäjä Pia Blomqvist.

Cavalierkingcharlesinspanieli Leon tulee silloin tällöin hoitopäivään, ja samalla sille tehdään pesu, trimmaus ja kynsienleikkuu. Kuva: Jarno Pellinen

Koiria viedään päivän aikana ulos. Iltapäivällä on lepohetki, ja kaikki makoilevat omassa paikassaan. Osa hoidokeista tosin on niin vilkkaita, etteivät ne malta hoitopäivänä paljon lepäillä.

Koirat tulevat yleensä hyvin toimeen toistensa kanssa. Hoitaja on kuitenkin läsnä koko ajan ja seuraa tilannetta, jos pientäkään eripuraa ilmenisi. Silloin koirat laitetaan eri huoneisiin.

– Olemme hyvin varovaisia, eikä ikinä ole sattunut mitään. Aggressiivisia koiria emme ota hoitoon, Blomqvist sanoo.

Koirille on tarjolla myös virikkeitä, kuten lautapeli. Koirat hoksaavat nopeasti, että palikan alta löytyy makupala. Mustasta Elvis-pennusta on tosin hauskinta varastaa pelistä kapuloita. Kuva: Jarno Pellinen

Koiria hankittiin korona-aikana

Doggis toimi aluksi isommissa tiloissa Tiilitehtaankadulla, mutta reilu vuosi sitten se muutti Pitkällekadulle.

– Ennen koronaa meni ihan mukavasti, mutta paljon asiakkaita lähti, kun ihmiset jäivät etätöihin. Nyt kolmen viime viikon aikana heitä on taas palannut, Blomqvist kertoo.

Helpotusta yrittäjälle on tuonut se, että trimmauspuoli on kasvanut.

Jotkut hoitopäivät ovat jo täyteen varattuja varsinkin suurten koirien osalta.

Yrittäjä suhtautuu luottavaisesti tulevaisuuteen. Koronapandemia sai ihmiset ottamaan koiria. Vuonna 2020 Suomen Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä lähes 50 000 koiraa, mikä on kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

– Kun ihmiset pikku hiljaa menevät takaisin työpaikoille, hoitopäiville on kysyntää.

Lisäksi ihmiset haluavat nykyään tarjota koirilleen parasta: virikkeitä, leikkiä ja hoitoa. Päivähoidon syy voi olla myös se, että koira haukkuu tai tuhoaa paikkoja omistajan poissa ollessa.

Koirakuvaus tulossa tähänkin päiväkotiin

Koirahoitolan väellä on lemmikkiään hoitoon tuoville omistajille ohjeita, jotka muistuttavat kovasti lasten päiväkodin vastaavia.

– Kannattaa itse olla positiivinen, eikä surkutella. Koira saattaa uikuttaa vähän aikaa, mutta se unohtuu yleensä heti, kun ovi kolahtaa kiinni, Blomqvist sanoo.

Joku koira saattaa haluta olla sylissä ensimmäisen tunnin ajan.

Huolestuneet omistajat saattavat myös soittaa kesken päivää, että miten koira oikein pärjää. Blomqvist lähettääkin heille monesti kuvia, joissa näkyy, että hauskaa on ja touhua riittää.

Lapsipäiväkoteja muistuttaa myös yksi jokasyksyinen tapa. Doggiksessakin on tulossa koirakuvaus. Valokuvaamo käy ottamassa ryhmäkuvan sekä yksittäiskuvia.

Koirien suosikkileikkejä keskenään on toistensa jahtaus ja nojatuolille juokseminen. Kuva: Laura Krohn

Asiakkaina myös pääkaupungin työmatkalaisia

Blomqvist kannustaa totuttamaan koiraansa siihen, että se on välillä muidenkin hoidettavana.

– On tärkeää, että koira oppii luottamaan toisiin ihmisiin, olemaan erossa omistajastaan ja antamaan toistenkin ihmisten käsitellä.

Päivähoidossa kannattaa harjoitella, jos on tulossa esimerkiksi matka.

– Täällä koira tottuu siihen, että se jätetään ja sitten haetaan. Se on pehmeä aloitus. Muuten koiralle voi olla suuri shokki, jos se yhtäkkiä jätetään viikoksi hoitoon.

Doggis tarjoaa tällä hetkellä vain päivähoitoa. Vaasan seudulla on kuitenkin useita koirahoitoloita, joilla on pitempiaikaista hoitoa matkojen ajaksi.

Doggiksessa käy lähinnä keskustan tuntumassa asuvia koiria. Vakiasiakkaita on myös pääkaupungin työmatkalaisissa, jotka tuovat lemmikkinsä päivän ajaksi hoitoon, ettei sen tarvitse olla vieraassa paikassa tai hotellihuoneessa yksin.

– Kesällä myös Vaasassa vierailevat perheet toivat koiriaan hoitoon, jotta saivat mennä lasten kanssa vaikka kylpylään, Blomqvist kertoo.

Fakta: Koirahoitoloita Vaasan seudulla

*Vaasan seudulla toimii useita koirahoitoloita.

* Doggis (Pitkäkatu 61) on ainoa vain koirien päivähoitoon erikoistunut hoitola Vaasan seudulla. Siellä koirat ovat koko ajan hoitajan valvonnassa samassa tilassa.

* Muissa hoitoloissa koirilla on omat sisätarhat. Yöhoitoa ja pidempiaikaista hoitoa tarjoavat muun muassa:

* Tassumetsän koirahoitola (Rådalsvägen 27, Singsby) hoitaa pääasiassa pieniä koiria (korkeus max n. 50 cm).

* Ellin eläinhoitola samassa pihapiirissä (Rådalsvägen 25, Singsby) hoitaa isoja koiria.

* Vikby Kennel Hotel - koira- ja kissahoitola (Porintie 313, Vikby), tilaa 21 koiralle ja 7 kissalle.

* Hundpensionat BigDog, Markvägen 58, Södra Vallgrund. Hoitolassa tilaa 7-10 vieraalle.

* Koiratarha Kulkuri (Myllykatu 1). Löytöeläinten talteenottopaikka ottaa koiria myös hoitoon.

* Omenatarhan eläinhoitola (Flyvägen 123, Harrström, Korsnäs). Kahdeksan huonetta.

Laura Krohn

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka