Ikkuna-lehti jää historiaan, uusi kaupunkimedia on Vaasa – Tavoitteena on olla entistä lähempänä lukijaa

Keväällä uutisoitu Ikkunan uudistus lähestyy. Uudistuksen myötä kaupunkilehden nimi muuttuu, ja Ikkuna-lehti jää historiaan.

Lehden uusi nimi on Vaasa.

– Teimme keväällä lukijatutkimuksen, jossa kävi vahvasti ilmi, että kaupunkilehti on vaasalaisten oma lehti. Uudistuksella vastaamme tähän. Kaupunkimedia haluaa olla lähellä lukijoita, tuoda esiin paikallisia ihmisiä ja seurata entistä tiiviimmin, mitä Vaasassa ja lähiseudulla tapahtuu. Yhteys lukijoihin korostuu entisestään, kertoo Ilkka-Pohjalaisen uutispäällikkö Katariina Paajaste, joka on ollut lehtiuudistuksen projektipäällikkönä.

Kaupunkilehden uusi nimi paljastaa täsmällisesti, minkä seudun asioista lehti kertoo, mutta se kunnioittaa myös vaasalaista lehtihistoriaa. Kaupungissa ilmestyi Vaasa-niminen sanomalehti 1903–1984.

Lähialueet yhä mukana

Ensimmäinen uuden ajan Vaasa kolahtaa postiluukuista 1. syyskuuta.

– Syyskuun alusta lähtien lukija saa käteensä aivan uudennäköisen kaupunkilehden. Nimen lisäksi lehden ulkoasu ja värimaailma muuttuvat. Muutos näkyy lukijoille entistä raikkaampana ja pirteämpänä ulkoasuna, kuvailee Paajaste.

Uudesta nimestä huolimatta Vaasa-lehti ei unohda lähialueita.

– Vaikka lehden jutut ovat pääosin Vaasasta, juttuja kirjoitetaan myös lähikunnista, sanoo Paajaste.

– Myös esimerkiksi Menot-palstalla julkaistaan menovinkkejä Vaasan lisäksi Laihialta, Mustasaaresta ja muualta levikkialueelta, hän lisää.

Selkeyttä sivuille

Päätoimittaja Anne Laurila odottaa uudistusta innostuneena.

– Lehti muuttuu uudistuksessa paljon selkeämmäksi ja helpommaksi lukea. Edellisestä uudistuksesta on jo vuosia. On jo aika tuoda kaupunkilehti tälle vuosikymmenelle, iloitsee Laurila.

Vaasa-lehti ilmestyy jatkossakin painettuna lehtenä keskiviikkoisin, ja se jaetaan tuttuun tapaan maksuttomasti koteihin lehden levikkialueella.

Kaupunkilehti näkyy jatkossa entistä selkeämmin myös verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

– Painetun lehden uudistuksen lisäksi myös verkkosivut uudistuvat tämän syksyn aikana. Juttuja päivitetään jatkossa pitkin viikkoa kaupunkilehden verkkosivuille ja sosiaalisen median kanaviin, kertoo Laurila.

Fakta: Uudistuksia Vaasan kaupunkilehden historiassa

* Syksyllä 1983 alkoi Vaasassa ilmestyä Tv ja Video Ikkuna -niminen lehti.

* 1984 Lehden nimi muuttui Vaasan Ikkunaksi.

* 2002 Toinen kaupunkilehti, Uusi Vaasalainen, sulautui yhteen Vaasan Ikkunan kanssa.

* 2004 Suuri ulkoasu-uudistus.

* 2008 Lehden nimi muuttui Ikkunaksi.

* 2012 Lehden ulkoasua uudistettiin jälleen.

* 1.9.2021 Suuri ulkoasu-uudistus ja nimenmuutos. Lehden nimeksi tulee Vaasa.

* Vaasa oli myös Vaasassa ilmestyneen sanomalehden nimi vuosina 1903–1984. Syyskuun 14. päivä 1984 lehden nimi muuttui Pohjalaiseksi. Tammikuussa 2020 Pohjalainen ja Seinäjoella ilmestynyt Ilkka-lehti lakkautettiin ja perustettiin uusi media, Ilkka-Pohjalainen.

Neliosaisessa juttusarjassa esittelemme kaupunkilehden uudistusta. Tämä on juttusarjan ensimmäinen osa.

Raija Koivisto