Joakim Strand käy neuvotteluja kansanedustajien kesätauollakin

Kesäkuussa Ikkunassa alkoi juttusarja, jossa tutustumme alueemme kansanedustajien ja europarlamentaarikon kesäfiiliksiin.

Eduskunnassa lakeja säätämässä on neljä vaasalaista kansanedustajaa: Kim Berg (sd.), Jukka Mäkynen (ps.), Matias Mäkynen (sd.) ja Joakim Strand (r.).

Lisäksi on yksi kansanedustaja Vaasan naapurikunnasta Maalahdesta, Mikko Ollikainen (r.). Vaasalaista päätäntävaltaa ajaa myös Miapetra Kumpula-Natri (sd.) Euroopan ylimmällä tasolla europarlamentissa.

Juttusarjassamme viidentenä kesäfiilistelyä jatkaa Joakim Strand, kotikaupunkimme tulisieluinen puolestapuhuja.

Tärkeät taustaneuvottelut

Joakim Strand valittiin eduskuntaan keväällä 2015, jolloin hän sai 10 374 ääntä. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Strand onnistui kasvattamaan äänimääränsä 10 589 ääneen ja tuli valituksi jatkokaudelle.

Eduskunnassa Strand on muun muassa tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja ja talousvaliokunnan jäsen. Varajäsenenä hän istuu valtiovarainvaliokunnassa sekä maa- ja metsätalousvaliokunnassa.

Paikallisesti Strand toimii muun muassa Vaasan kaupunginvaltuuston ja Pohjanmaan maakuntahallituksen puheenjohtajana. Hän on myös Vaasan Sähkön ja Merenkurkun neuvoston hallituksen puheenjohtaja.

Vaikka eduskunta viettää parhaillaan kesätaukoa, Strand vaikuttaa aktiivisesti alueen kehitykseen.

– Joka kesä kansanedustajia ja ministereitä käy täällä vierainamme. Vaikka Suomen kesä on lyhyt, silloinkin käydään tärkeitä taustaneuvotteluita strategisesti merkittäviin hankkeisiin, kertoo Strand.

Roppakaupalla muistoja

Strandin mielestä Vaasan kesässä parasta ovat hyväntuuliset vaasalaiset ja meri.

– Vaasa on kaikin puolin upea kesäkaupunki. Lempipuuhaani kesäisin on kävellä rantaa pitkin Hietalahteen futista katsomaan, hän kertoo.

Perinteisesti Strandin kesään kuuluvat jalkapallon lisäksi Wasa Future Festival -tapahtuma ja Vaasassa järjestettävät musiikkifestarit.

– Myös Jannen saluuna ja Kråklundissa sijaitseva Vaasan golfkenttä ovat kesäisin tuttuja vierailupaikkoja. Vaasassa on myös huikean hyviä ravintoloita, Strand vinkkaa.

Parhaita kesämuistoja Vaasasta on kertynyt roppakaupalla vuosien varrelta.

– Vuonna 1992 voitin Wasa Footballcupin Bobby Charlton -tekniikkakilpailun, ja vuonna 2005 tehtiin nousu Ykköseen IFK:n kanssa. Muistoissa on myös presidentti Sauli Niinistön isännöinti uudella stadionilla vuonna 2016.

Hyvässä seurassa

Kesällä Strand rentoutuu parhaiten lukemalla talvella ostettuja kirjoja ja laukun pohjalle jääneitä The Economist -lehtiä.

– Jonossa on perinteisesti vähän kaikkea, tuttujen poliitikkojen elämänkerroista venäläisiin klassikoihin, Strand kertoo.

Parhaaksi kesäbiisiksi Strand nimeää Dirlandaan, joka soi hänen ystävänsä Sebastian Strandvallin vapaapotkun jälkeen Hietalahden stadionilla.

Kesäkuumillakin pikkutakki kulkee aina Strandilla mukana, ja kesäjuomana maistuvat niin paikalliset oluet kuin vichy.

– Hyvässä seurassa kaikki käy, Strand hymyilee.

Joakim Strandin kesävalinnat

1) Mökille Vaasan saaristoon vai Mansikkasaaren uimarannalle?

* Mökille Mustasaaren saaristoon.

2) Yhdet ravintolan terassilla vai pussikaljaa Hovioikeudenpuistossa?

* Paikallisia ravintoloita ja yrittäjiä tulee aina suosia. Hoviskan menoa on välillä vaikea olla huomaamatta etätyöpisteeni ikkunasta.

3) Mattopyykille Palosaaren sundin rantaan vai mansikoita poimimaan Vähäänkyröön?

* Sekä Vähäkyrö että sundi ovat hienoja paikkoja. Mattojen pesun hoidan yhteistyössä äitini ja Solin kanssa.

4) Lavatansseihin Lapualle vai suppailemaan Hietasaareen?

* Lapualaisen kanssa suppailemaan.

5) Grilliin possupihvi vai kesäkurpitsaa?

* Molempia, mutta lihaa enemmän.

Raija Koivisto