Uutiset

Kritiikki: Jotain mätää -musikaalissa ei ole mitään mätää

Nostradamus (Marko Maunuksela, keskellä vasemmalla) ja Retu Perä (Jani Karvinen) perehtyvät tanssityttöjen avustuksella siihen, millainen tyylilaji on musikaali. Kuva: Jukka Kontkanen / Seinäjoen kaupunginteatteri
  • Vaasa

Something Rotten! – Jotain mätää -musikaalikomedia Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella, esityksiä 21.8. asti. Ohjaus Pekka Laasonen, musiikin tuotanto ja kapellimestari Pekka Siistonen, koreografia Jyri Numminen. Rooleissa mm. Marko Maunuksela, Antti L.J. Pääkkönen, Jani Karvinen ja Christoffer Strandberg.

Kun kotikaupungin kesäteatteriesitys on nähty, kannattaa Vaasasta lähteä kesäteatteriin Seinäjoellekin.

Törnävän kesäteatterissa sai lauantaina ensi-iltansa Suomessa ennennäkemätön musikaalikomedia Something Rotten! – Jotain mätää. Se sai kantaesityksensä Broadwaylla kuusi vuotta sitten.

Musikaali on Seinäjoen kaupunginteatterin tuotantoa. Sen vuoksi esitys on ammattilaistasoa, laadukas ja viihdyttävä show.

Pekka Laasosen ohjauksessa tusina näyttelijöitä vaihtaa lennossa rooleja ja laulaa ja tanssii upeasti Jyri Nummisen vauhdikkaiden koreografioiden mukaan.

Pekka Siistonen on sovittanut ja tuottanut musiikin äänitteeksi, joka toimii erittäin hyvin. Riikka Aurasmaan suunnittelemat puvut ovat huikeat, yksityiskohtineen tärkeä osa visuaalista nautintoa.

Suurimmat kiitokset ansaitsee kuitenkin kääntämisen huippuammattilainen, Mikko Koivusalo.

Hän on keksinyt nokkelat suomennokset englannin sanaleikeille ja erilaisille viittauksille, joita dialogissa ja lauluissa on runsaasti. Tämä musikaali on kielellisistä ilotulitusta alusta loppuun.

Kisa hyvästä näytelmästä

Tarina sijoittuu 1500-luvun lopun Lontooseen. Jani Uljas on suunnitellut teoksen henkeen sopivan lavastuksen, jossa voi nähdä William Shakespearen the Globe -teatterin.

TV:n kisailu- ja viihdeohjelmista tuttu Christoffer Strandberg irrottelee roolissaan hulvattomana näytelmäkirjailijoiden starana, Shakespearena.

Päähenkilöt ovat kuitenkin veljekset, jotka haluaisivat tehdä yhtä hyviä ja suosittuja näytelmiä kuin Shakespeare.

Lidl-mainoksista tuttu Jani Karvinen esittää Retu Perää, jolla asiat ovat vähän retuperällä. Hänen veljensä on Ruune Perä (Antti L.J. Pääkkönen), jolta tulee tekstiä kuin Runebergiltä.

Retu turvautuu ennustaja Nostradamukseen (Marko Maunuksela) kuullakseen, millainen näytelmä kannattaisi tehdä. Ennustaja kertoo, että uusi tyylilaji, musikaali, on seuraava teatterihitti.

Retun mielestä tämä on outoa. Ettäkö yleisö katsoisi ilman syytä laulamaan ja tanssimaan ryhtyviä näyttelijöitä? Ihan hullua!

Useita viittauksia

Jotain mätää -esitys pilailee musikaaleilla, tähteydellä ja Shakespearella.

Kautta koko show’n viitataan useisiin musikaaleihin, kuten Cats ja Viulunsoittaja katolla. Yksi lisähupi onkin siinä, että katsoja yrittää bongata kaikki musikaalit, joihin viitataan dialogissa, musiikissa, tansseissa tai puvustuksessa.

Tarinassa viitataan myös lukuisiin Shakespearen näytelmiin, ja näitäkin voi bongailla. Niistä on napattu esimerkiksi nimiä eri roolihenkilöille.

Mutta vaikka katsoja ei tunne musikaaleja tai ei ole lukenut tai nähnyt vanhan Willen näytelmiä, esityksestä voi silti nauttia täysin siemauksin. Katsottavaa ja hauskuutta riittää yllin kyllin. On myös romantiikkaa ja unelmien täyttymystä, niin kuin musikaaleihin kuuluukin.

Katsojien toivotaan käyttävän kasvosuojaa Törnävän kesäteatterissa. Teatterin katsomo on katettu.

Anne Laurila

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka