Kriitikon silmin: Korjaamo on lämminhenkinen, muttei lälly näytelmä

Mika Myllyaho: Korjaamo. Ohjaus Ola Tuominen, lavastus- ja pukusuunnittelu Maria Antman. Rooleissa Jari Hietanen ja Timo Luoma. Ensi-ilta Vaasan kaupunginteatterissa 16.10.2021.

Miehet ovat vanhoja koulukavereita, mutta eivät ole olleet yhteyksissä kolmeenkymmeneen vuoteen. Jallu ( Jari Hietanen) pitää autokorjaamoa, Ola ( Timo Luoma) taas kouluttautui pitkälle ja päätyi koulun rehtoriksi.

Nyt Ola on tosin sivussa siitä työstä saatuaan romahduksen, ja pestautui aikansa kuluksi auttelemaan korjaamolla. Siitä alkaa matka moottoreihin – ja miesten sielunelämään.

Jallu ja Ola ovat heikkouksineen varsin sympaattisia hahmoja.

Ola on ollut uudistusten aallonharjalla, mutta kokenut monenlaisia epäonnistumisia. Jallu, reilu ja rehti autokorjaaja, on porskuttanut tähän asti omalla tyylillään, mutta sillä ei meinaa enää pärjätä. Ketjut ja kertakäyttökulttuuri vievät töitä yrittäjältä. Myös ympäröivä maailma Facebook-postauksineen ja vieraine sanoineen tuntuu uhkaavalta.

Asentajan näytelmä

Mika Myllyaho on kirjoittanut näytelmän, jossa autoista ja moottoreista puhutaan todella asiantuntevasti, ja korjaamon maailma vaikuttaa aidolta.

Lehtihaastattelusta selviääkin, että näytelmäkirjailija ammentaa omasta taustastaan: hän opiskeli nuorena autonasentajaksi. Sittemmin teatteri vei mukanaan, ja nykyään Myllyaho on Kansallisteatterin pääjohtaja.

Luokkaerot pulpahtavat pintaan

Ei yhteistyö korjaamolla pelkkää auvoa ole.

Ristiriitoja kumpuaa erilaisista taustoista ja luokkaeroista. Ola on vauraasta perheestä, Jallu taas köyhästä. Mörköjä nousee esiin lapsuuden muistoista.

Jakolinjat pulpahtavat edelleen pintaan. Toinen on toiselle ylempiosainen yliopistopelle, toinen taas tyhmä juntti. Luokkajako on läsnä edelleen.

Esitys tarjoaa myös yllätyksiä

Miesten parisuhteetkin vilahtavat puheissa. He ovat tosimiehiä, mutta avaavat myös sydäntään. Kuoren alla ollaan isojen kysymysten äärellä. Mutta auttaako Mustang ongelmiin?

Timo Luoma ja Jari Hietanen ovat hyvä parivaljakko näyttämöllä. Komiikkaa löytyy, mutta myös syvien tuntojen tulkintaa.

Näyttämöllä miehet kohtaavat ja voittavat pahimpia pelkojaan.

Korjaamo on lämminhenkinen, mutta ei kuitenkaan mikään lälly näytelmä.

Näyttämöstä on tehty autokorjaamo, jossa aika on pysähtynyt. Videokuvaa on käytetty mainiosti.

Ohjaus on sujuva, ja näytelmä vain paranee pitkin matkaa. Katsoja olettaa, että tulossa on pelkkää simppeliä komediaa ja iloista itsensävoittamista, mutta ilahdukseksi esitys tarjoaa myös yllätyksiä. Loppu on vahva.