Uutiset

Kulttuuriperinnettä pienellä twistillä

Kansallispukuhiihto Hietalahdessa herätti viime talvena huomiota ja muuttui valtakunnalliseksi some-ilmiöksi. Vauhdissa Pauliina Pääkkönen ja Riikka Paakkunainen. Kuva: Katja Lösönen
  • Vaasa

VAASA

 Moni ohikulkija hieraisi silmiään viime kevättalvena, kun kolme nuorta naista viiletti suksilla pitkin Hietalahden Villan puistoa – kansallispuvuissa.

Vaasan Kalevalaiset -yhdistyksen aktiivijäsenten sosiaaliseen mediaan postaamat iloiset hiihtokuvat ja videot herättivät huomiota. Uusi some-ilmiö oli syntynyt.

Myös kattojärjestö eli Kalevalaisten Naisten Liitto kiinnostui asiasta, ja tänä syksynä liitto valitsi vaasalaiset Vuoden yhdistykseksi.

Kulttuuri- ja perinneyhdistys Vaasan Kalevalaiset on perustettu vuonna 1943. Se on yksi liiton 51 jäsenyhdistyksestä. Kalevalaisten Naisten Liitto omistaa esimerkiksi Kalevala Korun.

Uusia toimintamuotoja

Vaasan Kalevalaisten aktiivijäsenet Pauliina Pääkkönen ja Maikki Syväluoma kertovat ensimmäisen hiihtotempauksen saaman suosion yllättäneen iloisesti.

– Hiihdimme kolme kilometriä kansallispuvuissa ja lauloimme pakkaslauluja. Ohikulkijat huutelivat, että olimme parhaiten pukeutuneita hiihtäjiä, mitä he koskaan olivat nähneet, Pääkkönen hymyilee.

– Teimme myös potkukelkkaretken Vaasan rantaraitilla kansallispuvuissa, lisää Syväluoma.

Julkisuutta lisäsi Ylen Urheilukupla-ohjelmassa nähty videopätkä Vaasan kansallispukuisista hiihtäjättäristä.

Tämän talven ensimmäinen kansallispukuhiihto oli viikko sitten Vähässäkyrössä. Tempauksella kalevalaiset naiset haastoivat kaikki Suomen talviurheilun ystävät kansallispukuhiihtoon missä päin maailmaa tahansa.

Puheenjohtaja Riikka Paakkunainen iloitsee kattojärjestön antamasta Vuoden yhdistys -tunnustuksesta, joka myönnettiin monipuolisesta ja eri-ikäisiä ihmisiä yhdistävästä toiminnasta.

– Tuntuu hyvältä. Olemme etsineet uusia tapoja toimia. Toteutamme perinnettä pienellä twistillä.

Kalevalaisten Naisten Liiton teemana on tänä vuonna ollut ”Metsän henki – Veden voima”.

– Olemme tehneet kansallispuvuissa retkiä luontoon ja käyneet katsomassa kulttuurinähtävyyksiä, kuten Leväluhdan vesikalmistoa Isossakyrössä ja Nissashagan rautakautista polkua Maalahdessa, Paakkunainen kertoo.

Sanallista perinnettä vaalitaan myös.

– Valtakunnallisella satuviikolla luimme Facebookissa lempitarinoitamme, Ronja Ryövärintytärtä ja Hölmöläissatuja .

Kansallispukupiknik nuori perinne

Vaasan kansalaisopistossa tekstiilityön opettajana pitkään työskennellyt Aino Tanninen oli mukana luomassa Vaasaan kansallispukutuuletus-tapahtumaa, joka järjestettiin ensi kerran vuonna 2013.

– Tapahtuma on koonnut vuosittain 5. elokuuta yhteiselle piknikille Bragen museoalueelle parhaimmillaan jopa 150 henkeä, Tanninen kertoo.

Päivämäärä juontaa historiaan.

– Kun keisari Aleksanteri III vieraili 5.8.1885 Lappeenrannassa, oli hallitsijaa vastaanottamassa joukko naisia pukeutuneena eri paikkakuntien kansallispukuihin. Tuota päivää pidetään kansallispuvun syntymäpäivänä.

Ideoita vakan täysi

Naiset toivottavat uudet jäsenet tervetulleiksi mukaan yhdistykseen.

– Kaikille ideoille on tilaa. Innostumme ja heittäydymme uuteen, Paakkunainen sanoo.

Ideavakassa on jo aiheita:

– Kesällä järjestetään kansallispukusoutu ja kekrin vietto syksyllä, siihen kuuluvat suosauna ja uinti!

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka