Uutiset

Katso video: Luontonäytelmä, joka on nähtävissä rajoitetun ajan – Kurjet tarjoavat syysnäytelmän Söderfjärdenillä iltaisin, kun tuhannet linnut lentävät pitkissä auroissa saaristoon yöpymään

Horisonttiin muodostuu lainehtivia nauhoja, kun kurjet lentävät auroissa ja jonoissa. Kuva: Riitta Karlsson
  • Vaasa

VAASA

Aurinko on tekemässä laskuaan Söderfjärdenillä yksittäisten huutojen siivittämänä. Ihmiset ovat kokoontuneet paraatipaikoille odottamaan esityksen alkua.

Ensin lähtee muutama, ja perästä lisää. Kärsivällisesti odottavat sivustaseuraajat näkevät, kuinka taivaalle ilmestyy pitkiä lintujonoja. Puhe loppuu, kun kuoro aloittaa. Jokavuotinen syksyn merkki on täällä: Kurkien iltalennot Söderfjärdenillä ennen etelään muuttoa.

Kuva: Riikka Ilmonen

Vaasalaiset Paula ja Birger Finskas ovat saapuneet katsomaan iltalentoja Meteoriihen viereiselle lintutornille. Kiikarit silmillä he tiiraavat vielä pelloilla lepääviä kurkia puoli seitsemän aikaan.

– En ole ennen nähnyt näin paljon kurkia yhdessä paikassa. On upea näky, kun ne lähtevät lentoon auringon laskiessa, Paula Finskas ihastelee.

Söderfjärdenin tasangon lisäksi Finskasit ovat seuranneet kurkia myös saaristossa, jonne ne lentävät yöksi.

– Kurjet lentävät mökkimme yli ja tulevat siihen lähelle. Siellä on aamuisin hieno kuoro, Birger Finskas sanoo.

– Ne herättävät meidätkin silloin aamuviiden aikaan, Paula Finskas lisää nauraen.

Kurjet lähtevät saaristoon äänekkäissä parvissa. Kuva: Riitta Karlsson

Välitankkaus peltobuffetissa

Merenkurkun lintutieteellisen yhdistyksen aktiivijäsen ja lintuharrastaja Ari Lähteenpää on seurannut Söderfjärdenin kurkia tänäkin syksynä useana iltana.

Hän kertoo, että kurjet saapuvat Söderfjärdenille vuosittain elokuun lopulla.

Alue on yksi Suomen tärkeimmistä kurkien levähdyspaikoista. Niitä näkyy eniten juuri ennen syysmuuttoa.

– Kurjet ovat sellaisia lintuja, että kun ne ovat pesineet, ne lähtevät muuttomatkalle. Tämä on niiden välitankkauspiste, Lähteenpää sanoo.

Lintuharrastaja Ari Lähteenpään mukaan kurkia näkyy Söderfjärdenillä eniten juuri nyt, ennen kuin ne lähtevät etelään. ​Kuva: Riikka Ilmonen

Muutto tapahtuu syys–lokakuun vaihteessa. Välitankkauksen aikana kurjet syövät viikkojen ajan puimisen yhteydessä maahan pudonnutta viljaa.

– Tämä on niille kuin ruotsinlaivan buffet.

Auringon laskiessa, noin kello 18–19 aikoihin, kurjet lähtevät yöpuulle saaristoon. Siellä ei ole petoeläimiä vaanimassa.

– Saaristossa on myös lämmin, koska meri toimii lämpöpatterina tähän aikaan vuodesta.

Aamuvarhain, auringon noustessa ne tulevat takaisin syömäapajille.

Söderfjärdenin pelloilla laskettiin viikko sitten 6501 kurkea. Kuva: Riitta Karlsson

Lähteenpää kertoo, että parhaillaan kurkia on nähty Söderfjärdenillä päivän aikana jopa hieman yli 10 000. Viimeisin laskenta on tehty viikko sitten, jolloin kurkia kirjattiin 6 501.

Laskennan suorittavat lintuharrastajat. Usein yksi laskee laskurilla maassa olevia lintuja ja toinen kuvaa lentäviä laskien linnut myöhemmin isommalta ruudulta.

– Se on parin tunnin työrupeama, jossa saa olla tarkkana.

Talvea pakoon etelään

Kurjet kuuluvat lähimuuttajiin, vaikka lennettävänä on tuhansia kilometrejä, Lähteenpää kertoo.

Vaasasta ne suuntaavat etelään Hankoniemen tai Porkkalanniemen kautta.

– Kurkia kokoontuu monilta alueilta Unkariin Hortobágyyn. Siitä ne jatkavat Espanjaan talvehtimaan, ainakin suurin osa näistä. Osa menee Pohjois-Afrikkaan, Algeriaan ja Marokkoon, Lähteenpää kertoo.

Kuva: Riitta Karlsson

Kurjet voivat lentää useita satoja kilometrejä putkeen. Pitkää matkaa taittaessaan ne pyrkivät säästämään energiaa niin paljon kuin suinkin.

– Kurjet lentävät aurassa tai vinossa jonossa aerodynamiikan takia. Siivet lyövät eri tahdissa, jolloin lyövän siiven ilmavirta avittaa nousevaa. Energiahyöty on noin 15 prosentin luokkaa.

Auraa johtavalla on raskain työ, joten keulassa oleva lintu vaihtuu aika ajoin.

Paikallinen nähtävyys

Aktiivilintuharrastajat ovat kiinnostuneet erityisesti alueen petolinnuista. Söderfjärdernillä esiintyy neljää eri lajia suohaukkoja, jotka lentävät matalalla saalistaen.

Monella tavalla mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen Söderfjärden tarjoaa nähtävää tavan tallaajille myöhemminkin. Kurkien lähdettyä pellot täyttyvät sadoista laulujoutsenista, jotka lähtevät etelään vasta, kun vesistöt jäätyvät.

– Täällä näkyy jo vitivalkoisia eli vanhoja, pesimättömiä laulujoutsenia. Syksyn edetessä tänne tulee emolintuja harmaaruskeine poikasineen. Viimeisten joutsenten lähdettyä tietää, että on tullut talvi.

Lähteenpää suosittelee, että juuri nyt on paras aika tulla ihailemaan kurkien aamu- ja iltalentoja.

– Tämä on paikallinen ja alueellinen nähtävyys, jota tullaan katsomaan muualtakin Suomesta.

Jos paikan päälle ei pääse, kurkia voi seurata myös BirdLife Suomen Lintuliven verkkosivulla.

Emo ruokkii poikastaan Söderfjärdenillä. Kurki munii yleensä 2 munaa, joita molemmat emot hautovat. Kuva: Riitta Karlsson

Söderfjärden

Kuutisen kilometriä leveä, pyöreä peltoaukea, jonka arvellaan syntyneen yli 520 miljoonaa vuotta sitten meteoriittitörmäyksen seurauksena.

Suomen tärkeimpiä muutonaikaisia levähdysalueita kurjille keväällä ja syksyllä.

Kansainvälisesti tärkeä lintualue (IBA, Important Bird and Biodiversity Area).

Kurkien lisäksi alueelle kerääntyy muuttoaikoina muun muassa laulujoutsenia, hanhia, kyyhkyjä ja varpuslintuja.

Video ja teksti: Riikka Ilmonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka