Maalivahti Hovinen on valmiina Vaasan Sportin liigakauteen: ”Haluan olla osa tätä tarinaa”

VAASA

Vaasan Sportin liigakausi alkaa tulevana perjantaina Porissa Ässiä vastaan, mutta heti lauantaina 11. syyskuuta on ensimmäinen kotiottelu Kuparisaaressa.

Sportin ykkösmaalivahti Niko Hovinen odottaa paljon alkavalta kaudelta.

– Meillä on hyvä joukkue, ja pelaajien välinen kemia toimii hyvin. Kaikkien mielessä on nyt, että ei haluta vain osallistua, vaan halutaan menestyä Liigassa.

Hovisella on alkamassa kolmas kausi Sportin veräjänvartijana. Hän solmi keväällä kahden vuoden jatkosopimuksen, eikä haikaile muualle.

– Olen viihtynyt Vaasassa tosi hyvin ja saanut pelata paljon. Viime vuonna pääsimme jo haistamaan play off -kiekkoa, mutta se loppui kahden hävityn matsin jälkeen. Nyt haluamme olla voittajajoukkue, ja minä haluan olla osa tätä tarinaa.

Pelipaikka pitää ansaita

Sport pelaa Liigan runkosarjassa 30 kotiottelua.

Hovinen aikoo olla peleissä maalinsuulla eikä vaihtoaition luukkuvahtina.

– Sportissa on kaksi maalivahtia. Yleensä saamme Rasmus Reijolan kanssa tietää peliä edeltävänä päivänä, kumpi pelaa seuraavan matsin. Pelipaikka pitää aina ansaita.

Maalivahtipeli nostetaan usein tikunnokkaan otteluselostuksissa, ja onnistumisten iltana maalivahti kohotetaan jopa koko joukkueen sankariksi.

Jääkiekko on kuitenkin joukkuelaji, ja Hovinen pelaa ennen kaikkea joukkueelle.

Miestä ei paljon lämmitä, jos omat torjuntatilastot näyttävät loistavilta, mutta Sport häviää pelin.

– Haluan pelata mahdollisimman hyvin ja paljon voittopelejä. Haluan antaa kaikkeni joukkueelle joka päivä.

Pappi

Maalivahdin työ on kokopäiväduuni, mutta yleisö näkee vain siitä vain pienen osan kaukalossa. Kuva: Vaasan Sport/Samppa Toivonen

Hyvinvointi on korvien välissä

Kun ammattina on kilpaurheilu, työ on mielessä usein vapaa-ajallakin.

– Henkinen hyvinvointi on korvien välissä. Siitä riippuu, pystyykö pelaamaan hyvän matsin illasta toiseen, Hovinen tiivistää.

Hän on nyt 33-vuotias ja on huomannut, että keho ei enää toivu rasituksesta yhtä nopeasti kuin nuorempana.

– Oman harjoitteluni olen räätälöinyt omaa kehoani varten. Esimerkiksi olen jättänyt hyppimiset ja pomppimiset pois. Ne ovat liian kuluttavia. Ravinnon ja unen merkityksen olen myös huomannut vasta 30 täytettyäni, vaikka siitä on junnuvuosista asti meille pelaajille paasattu. Varsinkin nukkumiseen kiinnitän huomiota, unta pitää saada riittävästi.

Huonoja päiviä on toki kaikilla, ihmisiähän molaritkin ovat.

– Mutta on tärkeää, että edellinen, huonosti mennyt ottelu ei vaikuta enää seuraavaan peliin. Ja toisin päin. Ei saa tuudittautua hyvään oloon, vaikka edellinen matsi voitettiinkin, Hovinen sanoo.

Vaasan Sportin päävalmentajana jatkaa tällä kaudella Risto Dufva ja uutena apuvalmentajana toimii Juuso Hahl.

Fakta: Niko Hovinen

* Syntynyt 1988 Helsingissä.

* Pituus 200 cm ja paino 102 kg.

* Pelaa kolmatta kautta Vaasan Sportissa maalivahtina.

* Lempinimi Pappi.

* Aloitti jääkiekon pelaamisen 9-vuotiaana Grankulla IF:ssä, mutta siirtyi nopeasti Jokereihin, jossa pelasi junnuvuodet.

* Ensimmäinen liigasopimus oli Jokereissa. On pelannut jääkiekkoa useissa joukkueissa kotimaassa ja myös Venäjällä, USA:ssa, Ruotsissa, Kroatiassa ja Saksassa.

* Vuoden 2011 MM-kultamitalisti. Oli turnauksessa Suomen joukkueen kolmosveskari, mutta ei pelannut yhtäkään ottelua.