Uutiset

Metalliveistos on herkkä ja kestävä – De Geerin suunnittelussa tarvittiin myös insinöörejä

De Geer -teoksen kyky kestää ulkoisia kuormia sekä turvallisuus sijoituspaikassaan kiertoliittymässä on varmistettu teknisillä simulaatioilla. Lukijan kuva: Christian Nylund
  • Vaasa

VAASA

De Geer

Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen tekemällä metallimonumentilla on painoa noin 10 000 kilon verran. Materiaalina on maalattu, ruostumaton, laserleikattu teräs.

Suunnitteluvaiheessa myös teoksen lujuuslaskelmat on täytynyt tehdä hyvin tarkkaan, sillä merituuli tarttuu raskaasti suureen teokseen.

– Teos on järeätä, 15-millistä terästä, mutta viiva herkkää ja ohutta, Kaulanen kuvaa.

Terästeoksen kestävyys varmistettiin lujuuslaskelmilla ja simulaatioilla.

– Mallinnuksen avulla laskettiin teoksen tuulikuormitukset sekä lumen ja jään kertymisestä aiheutuvat muutokset, sanoo teknologiajohtaja Ville Laine A-Insinööreistä.

Pelkästään jo teoksen kasaaminen on ollut oma urakkansa. Pienemmistä osista valmistetussa veistoksessa löytyy yli 600 pulttiliitosta.

– Kyseessä on ehkä yksinkertaisin veistokseni, mutta silti tässä oli ehkä enemmän suunnittelua kuin koskaan aiemmin. Suunnittelutyöhön meni lähes puoli vuotta, Kaulanen kertoo.

Metalli on herkkä ja hauras ja toisaalta kestävä ja monumentaalinen materiaali.

– Se sopii teosteni orgaaniseen muotokieleen. De Geer rakentuu hauraista kaarista, eikä sitä olisi mahdollista muista materiaaleista toteuttaa, kertoo kuvanveistäjä.

– Yhteistyö lujuuslaskijan kanssa on ratkaisevaa, jotta teos toimii. Se on estetiikan, kestävyyden ja tasapainon hakemista, Kaulanen jatkaa.

Unikuvia lapsuuden Vaasasta

Veistos muodostuu erikokoisista, piirustuksellisista renkaista, jotka kuvaavat merimaiseman raidallisuutta ja maankohoamisesta syntyviä uusia saaria.

Osana teosta ovat Sara Leinon suunnittelemat valot. Veistoksen ympärillä olevat parikymmentä kohdevalaisinta on ajastettu vaihtumaan hitaasti aina yhden viikon ajan.

Kirsi Kaulanen on suunnitellut useita julkisia veistoksia mm. Helsinkiin, Kotkaan ja Porvooseen. Hiljattain hän voitti presidentti Mauno Koiviston muistomerkistä järjestetyn suunnittelukilpailun. Kiillotettu, ruostumatonta terästä oleva Välittäjä -teos on tarkoitus paljastaa Helsingin Pikkuparlamentin puistossa syksyllä 2023.

Juuriltaan Äkäslompolosta oleva taiteilija asui Vaasassa muutaman vuoden varhaislapsuudessaan.

– Minulla on unikuvia siltä ajalta, olin niin pieni.

Kaulasen ollessa asentamassa De Geeriä paikoilleen Hietalahteen hän näki yhdellä suunnalla vanhan lapsuudenkotinsa Malmönkadun kerrostalossa, toisella suunnalla kaupunginsairaalan, jossa hänen siskonsa syntyi.

Veistokseen ei ole käytetty kaupungin rahoja, se on hankittu Veljekset Gröndahlin säätiön rahoituksella.

Fakta: De Geer -teos

* Teoksen taiteilija on porvoolainen kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen, joka on suunnitellut useita julkisia taideteoksia ympäri Suomea.

* Vaasan kaupungin museoiden tilaama teos on nimetty aaltomaisten De Geer -moreenikenttien mukaan. Teos on saanut inspiraationsa hitaasti merestä kohoavasta Merenkurkun saaristosta.

* Valmistettu maalatusta, ruostumattomasta teräksestä.

* Rakenne 15 mm paksuja terässäleitä, pienemmät säleet ohuempia.

* Teos on 8 metriä korkea ja leveä.

* Paino noin 10 000 kg.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka