Muut

Mieskaveritoiminta antaa uusia kokemuksia

Marika Kniivilä toivoo, että Mieskaveritoiminnasta kiinnostuvat äidit ottavat rohkeasti yhteyttä Vaasan ensi- ja turvakodin avopalveluohjaaja Heli Näreahoon. – Oma poikani on saanut mahtavan mieskaverin elämäänsä. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Mieskaveritoiminta juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi Vaasan kaupunginkirjastolla järjestetään 7. maaliskuuta kello 18 Poterosta Pokemoniin -keskustelutilaisuus.

Tilaisuuteen on mahdollista tulla kuuntelemaan ja kysymään mieskaveritoiminnasta. Kävijät voivat myös ottaa osaa avoimeen keskusteluun miehen merkityksestä lapsen elämässä. Mukana tapahtumassa on vaasalainen äiti Marika Kniivilä, joka alun perin tutustui toimintaan viitisen vuotta sitten.

– Näin syksyllä 2012 Vaasan Ikkunassa jutun, jossa kerrottiin alkavasta Miehiä vapaaehtoistyöhön -projektista, jonka järjestäjänä oli Vaasan ensi- ja turvakoti yhdessä kaupungin sosiaalityön kanssa. Olin jo useita vuosia etsinyt kyseistä toimintaa Vaasan alueelta, joten tartuin heti toimeen, kun näin lehtijutun.

– Otin sähköpostilla yhteyttä jutun haastateltavaan, ja hän lupasi tiedottaa, kun projekti lähtee kunnolla käyntiin. Nykyisin Vaasankin toiminta on vakiintunut nimelle Mieskaveritoiminta, ja sen valtakunnallisena taustayhteisönä toimii Pienperheyhdistys ry.

Kaikille kivaa toimintaa. Mieskaveritoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa aikuiset miehet ovat kavereina yksin lastaan kasvattavien äitien lapsille, joilla ei ole yhteyttä omaan isäänsä tai muihin miehiin.

Toiminnan tavoitteena on antaa lapselle mahdollisuus tutustua aikuisen miehen arkeen ja elämään. Mieskaverit ja lapset tapaavat toisiaan keskimäärin 2–4 kertaa kuukaudessa, ja jokaisesta kaverisuhteesta muodostuu omanlaisensa.

Tärkeintä on, että toiminta on kaikille osapuolille kivaa. Kniivilän omat kokemukset ovat olleet todella hyviä.

– Poikani on saanut mahtavan mieskaverin, jonka kanssa hän puuhastelee kaikkea sellaista, mihin äidin resurssit eivät riitä. Vaikkei tyttäreni ole tässä toiminnassa varsinaisesti mukana, mieskaveri on ottanut myös hänet hyvin huomioon.

– Yhteistä toimintaa ovat olleet esimerkiksi ampumaradalla ampuminen ja avantouinti. Itselleni jää aina hyvä mieli, kun tiedän, että lapseni saa kokea mieskaverin kanssa sellaisia asioita, joita äidin kanssa ei.

Uusia, hienoja kokemuksia. Kniivilä rohkaisee muitakin perheitä mukaan Mieskaveritoimintaan.

– Toivon, että äidit ottaisivat rohkeasti yhteyttä Vaasan ensi- ja turvakotiin. Toiminnan ohjaajana Vaasassa on oikein ihana ja lämmin ihminen, joka kertoo toiminnasta kaiken mahdollisen.

Mieskaveritoiminnassa lapsi saa elämäänsä turvallisen miehen mallin, ja toiminta antaa lapsille paljon uusia kokemuksia.

– Miehiä, jotka kokevat, että tämäntapainen vapaaehtoistyö olisi heitä varten, kannustan niin ikään ottamaan asiasta selvää. Mieskaveritoimintaa antaa myös mieskavereille hienoja kokemuksia lasten kanssa. Mieskaveri on luotettava ja pysyvä aikuinen lapsen elämässä.

Välittävät aikuiset. Yhteisöllisyydellä on suuri merkitys kasvavalle ihmiselle. Välittäviä aikuisia ei ole koskaan liikaa lapsen elämässä.

– Olen itse onnellisessa asemassa, sillä minulla on suuri tukiverkosto ympärilläni. Koen silti, että Mieskaveritoiminta antaa lapselleni hänen kaipaamaansa aktiivista toimintaa.

Tällä hetkellä eri paikkakunnilla toimii yhteensä noin 240 mieskaveria. Kniivilä on ollut mukana Vaasan Mieskaveritoiminnan koulutuksessa kertomassa miehille äidin näkökulmaa asiaan.

– Vaasassa tarjotaan monenlaista toimintaa ja tukea lapsiperheille. Tärkeää on, että tuen tarvitsija ja tuki löytävät toisensa. Tätä asiaa voisikin vielä kehittää kaupungissa.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka