Muut

Musiikkia tunteella jazzista klassiseen

  • Vaasa

Laihialla luokanopettajana työskentelevällä Mariam Sandhulla on pitänyt kiirettä parin viime vuoden ajan.

Osallistuminen Tangomarkkinoille vuonna 2014 toi menestystä, ja Sandhu löysikin itsensä finaalista. Sen jälkeen musiikillinen tie on kulkenut klassisesta oopperasta jazzin säveliin, tunnettujen suomalaisten säveltäjien musiikin tulkintaan ja lopulta oman musiikin levyttämiseen.

– Olen lapsesta asti soittanut viulua, ja se kulkee mukana musiikissa edelleen. Meillä on aina laulettu, mutta se, että itse uskalsin lähteä laulamaan, vaati vähän rohkeutta.

Sandhu halusi kokemuksen laulukilpailusta, mutta itse kilpailulla ei ollut niin suurta väliä. Lopulta hän päätyi miehensä Juha Hautaluoman myötä laulamaan Tangomarkkinoille.

– Tangomarkkinoilta tuli yllätysmenestys. Yleensä ihmisiä luultavasti jännittävät tv-esiintymiset, mutta itselleni se tuntui todella luontevalta ja upealta.

Kiireinen syksy. Tangomenestyksen myötä Sandhulle on syntynyt projekteja, jotka kattavat musiikkityylejä laidasta laitaan.

Heti tangoviikon jälkeen hän levytti uuden version Laila Kinnusen tutuksi tekemästä kappaleesta Valoa ikkunassa. Lisäksi hän kiersi Suomea yhdessä Kauhava Big Bandin kanssa tulkiten Olavi Virran klassikoita. Kiireen keskellä Mariam Sandhu miehineen ehti levyttää myös joululevyn.

– Olen 7-vuotiaasta asti tehnyt omia pieniä sävellyksiä, joita uskallan nyt rohkeammin tuoda esille. Olen päässyt tekemään omaa musiikkiani mahtavien tyyppien kanssa, ja olen siitä hyvin iloinen.

Joululevyn kappaleet sävelsi Sandhu ja sanoitti Hautaluoma. Levyllä on kaksi jouluaiheista alkuperäissävellystä.

Myös kevät tuo uusia tuulia Laihialta päin. Viime vuonna vietettiin Toivo Kärjen juhlavuotta, ja sen mainingeissa Sandhu pääsi levyttämään ennen julkaisematonta materiaalia Kärjeltä Minne kuljenkaan? -kappaleen muodossa.

– Kappale on sävelletty 40–50-luvulla, ja sen sanoituksen on tehnyt Junnu Vainio myöhemmin. Se, että kyseessä on Kärki–Vainio-yhdistelmä, on aika upea juttu.

Tunnelma on tärkein. Sandhun tämän hetken suuri innostus on jazz-musiikki. Jazzin saloihin hän on sukeltanut sekä big bandin että Clark Jakobsson Quartetin kanssa. Sandhu esiintyi yhdessä jälkimmäisen kanssa jazz-keskiviikko-tapahtumassa.

– Varmaan moni ihmettelee, että kun päivät menevät koululla, miten sitä arki-iltana jaksaa vielä laulaa. Mutta tämä on niin voimaannuttavaa hommaa, että ei väsytä, vaikka menisi myöhäänkin esiintyessä, Sandhu naurahtaa.

Hänen esiintymisensä eivät kuitenkaan rajoitu vain jazziin, vaan tulossa on tanssimusiikkikeikkoja uuden kokoonpanon kanssa sekä ikivihreitä sävelmiä ja klassista musiikkia. Hän tiivistää, että ääni pysyy samana, vaikka tekniikka vaihtuu.

– Oma musiikkimakuni on niin laidasta laitaan, että haluan myös esiintyä koko leveydeltä. Kuitenkin se isoin asia, joka esiintymistäni leimaa, on tunnelma. Se, mikä herättää minussa tunteita, näkyy myös yleisöön.

Siiri Salo

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka