Musiikkijuhlilla tähtien lisäksi paikallisia esiintyjiä

Korsholman musiikkijuhlat alkavat Vaasassa tänään keskiviikkona. Festivaaliviikon aikana konsertteja järjestetään tuttuun tapaan myös esimerkiksi Laihialla, Mustasaaressa ja Uudessakaarlepyyssä.

– Voimme ottaa konsertteihin rajoitetun määrän yleisöä. Esimerkiksi Vaasan ja Mustasaaren kirkkoihin otetaan vain 200 henkeä, Ritziin vain 80 ja Loftetiin vain 40. Elämme koko ajan koronatilanteen mukaan. Kaikki suunnitelmat on käyty läpi terveysviranomaisten kanssa, ja noudatamme heidän ohjeitaan, sanoo musiikkifestivaalien toiminnanjohtaja Monica Johnson.

Hänellä on varasuunnitelmat valmiina, mikäli korona sinkauttaa lisää rajoituksia konsertteihin.

– Meillä on valmiudet järjestää suuret konsertit niin, että orkesteri soittaa sisällä, yleisö istuu väljästi ulkona ja konsertti näytetään valkokankaalta. Pienissä kamarikonserteissa orkesterikin voi soittaa ulkona.

Yleisöä pyydetään käyttämään konserteissa kasvomaskeja.

Jos festivaaliviikon aikana ei pääse konsertteihin, niiden tunnelmiin pääsee vielä syksyllä.

– Nauhoitamme ainakin yhden konsertin joka päivä, ja syksyllä esitämme ne verkkosivullamme, Johnson sanoo.

Maa ja luonto

Tämän vuoden musiikkijuhlien teemana on Maan laulut, ja sillä halutaan kiinnittää huomiota ilmastoon ja luontoon.

Teema tulee Gustav Mahlerin teoksesta Das Lied von der Erde, joka kuullaan perjantaina Vaasan kirkossa ja sunnuntaina Pietarsaaren Schaumansalissa.

Mats Larsson Gothe on 39. kerran järjestettävän festivaalin vuoden säveltäjä, ja viikon aikana joka päivä jossakin konsertissa kuullaan hänen tuotantoaan.

Konsertteja ja keskusteluja

Musiikkijuhlilla järjestetään lähes 30 yleisötilaisuutta. Kansainvälisten tähtiesiintyjien lisäksi myös paikalliset kyvyt pääsevät esiin.

Ohjelmassa on kolme ilmaiskonserttia Vaasan kaupungintalossa, perjantaina kello 15, lauantaina kello 13 ja maanantaina kello 15. Näissä konserteissa soittaa nuoria muusikoita Vaasan seudulta.

Lasten hyönteiskonsertti sunnuntaina kello 15 Culturumissa Koulukadulla on myös ilmainen.

Lisäksi Loftetissa järjestetään ilmaisia keskustelutilaisuuksia säveltäjien ja muusikoiden kanssa.

Klassisen musiikin festivaalin linjasta poikkeaa jonkin verran Astor Piazzollan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävä konsertti, jonka solistina on laulaja Maria Ylipää. Suuren kysynnän vuoksi tästä järjestetään lisäkonsertti.

Korsholman musiikkijuhlat 28.7.–4.8.2021.

Anne Laurila